Míňam veľa, alebo žijem s lakomcom?
Ahojte maminky, rada by som si vypočula Váš názor, radu, prípadne aj kritiku, hlavne konštruktívnu....
Manžel mi vyčíta, že míňam moc, pár krát mi spravil scénu a reagoval fakt neprimerane. Sme 4 členná rodina, predpubertiak, ročné bábo, a my. Moj rodičovský príspevok slúži na (poistku, dochodkove sporenie, benzin, a poplatky na staršieho v škole: strava, družina, sem tam poplatok na exkurziu, vylet, knihy, pomocky a trening). Manžel má platiť ostatné výdavky. vreckové nemám ani korunu.
Pravda však je, že hoci (podla mňa) kupujem fakt len absolútne nevyhnutné veci, manžel mi neprispieva koľko miniem, a idem do minusu, teda chapte, do mojich uspor. Aj ked mi ,,dá,, nejaké peniaze, nie však toľko , koľko som minula. Povedala som si veľa krát, aj jemu, že to takto sa nedá, aj poukázala, na fakt, že kupujem len nevyhnutné. On mi na to flochol, že nech sa uvedomím, že iní dokážu bez problémov vyjsť s troma detmi na vysokej z 500e mesačne, a popritom platiť aj hypoteku, aj isť na dovolenku.....vraj jeho kolega a iní..že, z čoho by som prípadne platila nájom, alebo hypotéku?
Asi viac než rok si sama, vediem denník výdavkov, aby som mala prehľad. (hlavne na veci, ktoré má hradiť manžel, ale ja ich kupujem)To som už robila aj v minulosti, a, vždy sa mi to osvedčilo. Obyčajne, miniem týždenne okrem už spomenutého priemerne 75E a to je na všetko - teda potraviny, ovocie zelenina, drogeria - plienky, cistiace potr. std, lieky, doktori, oblečenie,telefon. no proste všetko. to na pravidelné výdavky. Ak je nejaký nepravidelný, ako napr. oprava auta, poistka na auto ,topánky pre deti... je to navyše a tak ,,týždenná suma,, sa vyšplhá o to viac, napr aj na 130 - 150. Najmenej som minula asi 50e týždenne na všetko.Okrem toho manžel tiež má nejaké výdavky, hlavne ked kupuje materiál na prerábku, ale aj na iné, ale nemám prehľad,
Kupujem pre deti oblečenie len v sekáči, ale topane vačšinou nové, mnohé oblečenie má menší po staršom, tak nekupujem. Aj ja by som sa rada nahodila ako iné baby, ale, nie je z čoho, nechodíme do reštaurácií, kín, proste nikde, akurát tak sa prejsť, tiež by som rada častejšie ku kaderníčke, nielen 2x do roka...a potraviny aj iné kupujem len základné, oblečenie pre mna či obuv prakticky nekupujem. On sám kúpi často iba ak v dome fakt už skoro nič nie je, alebo, ak zloženie chladničky nevyhovie jeho chutiam. žiadny darček, ani deckám. tiež však chcem sa aj ja obliekať pekne, a je toho viac. On skor to kupovanie necháva na mna. To sú moje predstavy a info pre utvorenie si obrazu.
Chápem, že chceme prerobiť dom, aby sme mohli čim skor bývať v svojom, ale, podľa mojho názoru, neplytvám, a preto, pripadá mi nefer ked manžel takto reaguje. On bol ,,stary mladenec,, a kym sme spolu začali, v podstate, staral sa len o seba. vedel, do čoho ide, že bude na čas živiteľ rodiny iba on. Ja na MD, plánovane.
Ja som mu navrhla, aby sme spolu zapisovali aj jeho výdavky, (nakoľko o nich nemám prehľad) aby sme mohli spolu upraviť naše hospodárenie. Tu však na môj čoraz vačší údiv narážam na nedostatočnú spoluprácu z jeho strany, doteraz, počas už asi 3 mesiacov, je hárok uplne prázdny, akoby nechce ma informovať, odmieta, alebo skor, neprizná mi výšku výplaty (je pohyblivá a robieva aj nadčasy), robí aj fušky pre iných, má bočný príjem, ale, akosi , ked sa zaujímam, zatajuje bližšie info, asi, aby som nemala prehľad..teda, taký mám z toho dojem.Tieto veci ma doslova šokovali, nakoľko je mi jasné, že takéto správanie nemá v manželstve miesto. Najviac ma však bolia niektoré je vyhlásenia, a tie pre dokreslenie situácie pridávam, napr. ,,ked som pýtala na bežný chod domácnosti, a dával mi málo tak povedal že viac mi nedá, lebo ho chcem zničiť a pripraviť o všetko,, alebo ,,vraj by ho alimenty vyšli na menej ako mi dáva,, a, že si bude musieť otvoriť ešte další ,,čierny účet,, o ktorom nebudem vedieť a že nie je dobre, ked viem detaily o fuškách,, a občasne tie komentáre typu, nech sa spamatám..., ked sa mi len chrbtom otočí..
Máme každý svoj účet, on si tie fušky minie na záluby, zatiaľ čo ja občasne privyrobené (za doučovanie) na chod domácnosti. Najskor som si myslela, že snáď bol zvyknutý z predošlého single života na kopenie korun na účte a miňanie na seba iba, avšak, po mojich snahách si čoraz viac myslím, že žijem s lakomcom,nakoľko normálny chlap by pochopil. Nemožem však nechat decka v topankach o 2 čisla menších alebo nezaplatiť stravu v škole, alebo, telefon. tak kupim, zaplatim, hoci mi na to neda...kolko by mal. do prace nastupit nemožem, nemám kde nechať dieťa, a opatrovatelka stoji viac, ako by som zarobila.
Ako by ste danú situáciu riešili Vy?
Za vaše príspevky dakujem.
☹
@natalka13 to som citovala túto pani, ktorá prežije s dvoma deťmi
Ahoj nechce sa mi vsetko citat, tak ti napisem ako to robime myemoticon Ked sme sa vzali a mali dva prijmy, tak sme stale v druhej casti mesiaca zistili ze mame nejako malo penazi....potom sme par mesiacov odkladali kazdy jeden blocek a na konci mesiaca rozpisovali: byvanie, mobil, jedlo, drogeria...A zistili sme ze na jedlo ide strasne vela penazi....Potom som ostala doma na rodicovskom, mame dve deti za sebou narok na materske som nemala...V cistom mame spolu tak 800 eur, z toho ide vela na podnajom, naftu a vsetko mozne a na jedlo neostava viac ako 220 eur mesacne. A naucila som sa s tym pracovatemoticon Rozdelim to na 50 eur tyzdenne, za zvysnych 20 kupujem plienkyemoticon Nikdy nerobim velke nakupy vzdy len to co na dalsi den potrebujem. Varim na dva dni. A davam si pozor ze ked mam drahsie jedlo jeden den, tak dalsi robim lacnejsie. Tiez mame pekarnickuemoticon A naucila som sa ze 50 eur na tyzden proste staciemoticon
@mijo53 z tvojho prispevku to neplynulo a uz vobec to nebola citacia. OK
precitaj si vsetko, 50€ jej "nadelil" teraz.
Tu nejde o to ako prezit z 50€ na tyzde ale o niecom uplne inom.
Keby tebe muz nadaval ze ho privedies na miziňu, ze lepsie nude ak sa rozvedie s tebou a bude to pre neho lacnejsie platit alimenty......... sklapnes usi a budes setrit?
citaj co vsetko plati ona z rodicaku.
@natalka13 Toto je ukážka z témy "výjsť z peňazí" Tam si môžeš nájsť, píše mamička, ktorá už ma 3 deti a príjem
pred týmto bola citácia mamičky a potom píšem, že je to ukážka z témy... čítaj
Mňa veľmi irituje ako ľudia len stále riešia vzťahy, hneď sa urážajú, nevedia nič odpustiť, furt čosi riešia a hneď rozvod, ale ja stále hovorím, že na rozvod treba dvoch, neverím, že jeden je dobrý a druhý ten zlý, každý čo to rieši musí začať od seba
@mijo53 presne tak robim, len s tym rozdielom, ze z domu nemam napestovane nic, nie je kde. ale, aj kupim a zavarim, ale to cosi stoji.....knihy mam pokupovane lacne, ked rusili kniznice, jasne, do lesa na huby....a teda, malinko je zo zahradz, ale len par jablk
@mijo53 no, napriklad, som bola s maly, v nemocnici pre velke horuckz dva dni, platila som za stravu 11 eur a este som musela kupit lieky proti horucke a hnacke., ktore mi dali, teda, musela som kupit nove balenie a to nemocnici vratit
Jeho peniaze su Vase peniaze, to ze ty momentalne nezarabas je uplne pochopitelne a povazujem to za ekonomicke tyranie, aby som sa musela o kazde euro prosit a on, ze prijem zatajuje, to je proti zdravemu rozumu. Mozes podat navrh na sud na vyzivne, chod sa info na upsvar. A hlavne si nemysli, ze ked dokoncite prerabku, ze sa to zlepsi. Vydavky budu len narastat, ako budu deti rast... Drzim prsty a hlavne sa neboj
@natalym ohladne vztahu manzela s prvym, no, popravde, aj ja si kladiem tuto otazku, bo sama som si nie ista....myslim že ok, ALE..
to ale preto, lebo posledny cas sa mu pramalo venuje, vela kritizuje, ale, aj pri zaciatku, asi nevie ako s deckami...nikto u nich v rodine, blizsej alebo vzdialenej, deti nema, a, pravda, je, že manžel malo prejabuje city ...take obycajne objatie, pochvala, ale, pokial ide o kritiku....to sa neboji....takto to je ku vsetkym......inac, tiez ma obvinil, ked mi vykrical, že isto som minula peniaze prvemu na kruzky, ale to tak nie je...
planujem si s nim hodit rec aj presne na tuto temu, ako to vidi, nakolko, možno to v podvedomi tak je, aj ked mi to okrem vtedy v hadke nikdy nepovedal
@jamamina77 ja si ani neviem predstaviť že by sa môj manžel ku mne takto správal . Zarobíme zhruba s manželom rovnako , a popravde takmer všetko platí manžel a ešte mi aj posiela peniaze aby som mala len tak ...a to preto lebo to ON TAKTO CHCE. považuje to za svoju psiu povinnosť a to som si brala starého mládenca čo žil s mamou .
Takže ja mám poplatené výdavky , peniaze od neho na svojom účte, od ktorého on má dispozičné právo , svoj príjem + peniaze od neho na "len na tak " a výživné na dve deti a invalidný dôchodok svojej dcéry. Ja som tiež druhýkrát vydatá , ale to už som si dávala sakra bacha koho si beriem .
@mijo53 rozvod zacal riesit ON nie ona.
- ze jej ten rozvod tu radime? No niet sa co cudovat. Co je to za muza, ze nepovie zene kolko zaraba a vyhadzuje na oci zeleninu a ovocie za 15€ na tyzden?
Keby jej dal peniaze a povedal z tohto musis vychadzat viac nemame tolko dame za cement tento mesiac, tolko odlozime na nepredvidatelne vydavky........
Este pochybujem ze dom maju v BSM ona teraz skudli nema peniaze on sebe preraba dom a potom ju vyhodi na ulicu, lebo kupi decku cvicky do skoly a milostivi povie ze decko nech cvici bose.
@natalka13 jej citácia: vyjasnila som mu situaciu nie moc jemne, hodila zapisnik...jasne, že tvrdil si svoje...povedala som, že ak sa nespamata tak rozvod, načo povedal že nema problem, že suhlasi, ...
prvýkrát slovo rozvod spomenula autorka a on povedal, že súhlasí. Ak sa raz spomenie rozvod, to je koniec
@mijo53
ja viem, ze je to vela stran citania, ale necitali ste asi poriadne, lebo som si vsimla, ze vela veci napisete inak ako su...., autorka temy na zaciatku napisala, ze od zaciatku su probelmy s peniazmi z jeho strany, dokial pracovala tak sa to dalo, a jej manzel prvy spomenul rozvod, ze ona a deti ho stoja vela penazi a radsej sa rozvedie akoby ho zena mala priviest na mizinu...., takyto chruno si zasluzi len lopatou po hlave, pobalila by som kufre a s deti odisla....., aj ked su dve a aj ked to bude tazke....,lebo toto je cele na psychiku matky a aj deti, ved to starsie dieta si to vsetko uvedomuje a bude z neho to iste co videl doma...☹
k prispevku, ze minula 17€ na ovocie a zeleninu, ked som este len byvala vtedy s priatelom pred svadbou v prenajme, tak sme zacali spolu gazdovat a ja som zvyknuta mat doma vzdy ovocie a zeleninu a on mi vtedy zadrel, ze u nich doma sa kupovalo ovocie a zelenina len, ked boli chori, ze preco ja kupujem stale...., ja som s nim taky bordel narobila, aj svokre zavolala a povedala je to, ze odvtedy sa neodvazil nieco povedat...,
@mijo53 a neviem ci mas male deti, ci skolakov, lebo si spominala vnucata...tak uvediem priklad, co sa teraz plati za deti.
skolkar... 26 eur mesacne strava /za plny mesiac, v tom su obedy, olovrant, desiata/
17 eur skolne
10 eur fondy /z toho ide hygien.potreby, hracky, pomocky, vylety/
spolu.... ..53 eur a este mi ten skolkar doma nic nezjedol, nic som mu nekupila na oblecenie a obutie
Skolak 25 eur strava /plny mesiac len obedy, desiatu ma z domu/
14 eur druzina
7 eur kruzok
SPOLU ....47 eur. este cca 5 ecka mesacne ide na mhd kartu na cestovne po meste.
a to detom nedavame vreckove, len najstarsiej davam peniaze na autobus a dobijam kredit na telefon cca 10-12 eur na polrok.
cize dve deti vyjdu len skola skolka okolo 100 eur, ak ziju v lacnejsom kraji s mensimi poplatkami, tak je to mozno len 80 eur. a uz ma skolo polovicku rodicovskeho v cudu, ... a zo zvysnych cca150-170 eur ked beriem aj pridavky na deti...ma prestravovat na mesiac 4 clennu rodinu s dvoma dospelymi, obliect, poplatit poistky, vylety, pomocky do skoly. Len topanky pre pubertiaka stoja dost a to nekupis zo sekaca.
@natalym jej citácia: vyjasnila som mu situaciu nie moc jemne, hodila zapisnik...jasne, že tvrdil si svoje...povedala som, že ak sa nespamata tak rozvod, načo povedal že nema problem, že suhlasi, ...
prvýkrát slovo rozvod spomenula autorka a on povedal, že súhlasí. Ak sa raz spomenie rozvod, to je koniec
Neskôr začal skloňovať slovo rozvod on
@natalym
@mijo53 myslim si ze dotahovanie sa, kto povedal slovo "rozvod" je len odbocovanie od temy, toto ani nie je podstatne.
prenasat vinu pripadneho rozvodu ci rozchodu na toho kto prvy vyslovil slovo "rozvod" je blbost. Niekto prvy vyslovi, druhy sa zase s radostou chyti prilezitosti a vytesuje sa ze to nebol on, kto to prvy navrhol a moze byt pred svetom "cisty" ved tym padom je "vina" na partnerke.
Joj, keby sme sa my s muzom rozvadzali zakazdym ked niekto v strese a hneve vykrikne "rozvod" tak sme za 12 rokov rozvedeni aspon 20 krat 😀 😀 😀
určite to nie je normálne....
to, že musíš peniaze pýtať.... áno, aj mna občas muž krotí.. ale ja tie penizae naozaj mínam :D :D aj na "radostné veci", aj na kino, aj na kaderníka, občas povie: dokonca mesiaca stop :D :D tak prestanem :D :D
zarába u nás iba on :D :D
nie je OK , že nemáš ani prehlad, kolko zarába...
my máme spoločný účet a všetko riešime spolu
Dala by som mu šancu, nech nakupuje pre vás on a uvidí, kolko čo stojí : D :D
druhá šanca už iba tá na súde, aj bez rozvodu sa tuším dá vysúdiť výživné na manželku a na deti :D
@jolinka ja veľmi dobre poznám , aké sú príspevky, a najviac ma štve, že príspevok do fondov na hračky, pomôcky, dokonca okna, v škole na tabule, lavice, čo majú rodičia s tým spoločné, škôlka, škola ma svojho zriaďovateľa, nech sa o to stará, do fondu ako píšeš sa dáva aj na výlety a to dopredu, prečo, dieťa ochorie a pôjde do haja zeleného, niekedy sa na výlet platilo tesne pred tým ako sa išlo, kto išiel platil, kto neišiel neplatil.
Dnes je doba, kde sa riešia iba vzťahy /citácia z nedeľňajšej kázne/ a dala som tomu kňazovi za pravdu. Furt sa riešia vzťahy medzi manželmi, deťmi a rodičmi, medzi svokrou - to sú len mrchy, tú dobu nazývajú , že je to očistec. Stále sa rieši koľko ktorý rodič sa venuje dieťaťu a deti nie sú nič lepšie ako boli v minulosti tie, ktoré nechodili na dovolenky, nemali hračky, rodičia sa im nevenovali, lebo mali dosť inej práce. V školách vo veľkých mestách sa v poslednom čase chodí na rodičovské aj s dieťaťom, lebo už si s nimi učitelia nevedia poradiť, ale odbočila som od témy. Autorka musí muža okresávať, 4 roky čo sú manželia to je malo, dlho žil s mamou, tak je teraz z toho v šoku Keď nejedol doma zeleninu, iba ak boli chorí ako ktorási prispievateľka píše, tak 15 EUR je preňho veľa. Nech s ním chodí na nákupy, ja si myslím, že tých rozvodov dnes je veľmi ale žalostne veľmi veľa, to polovica jednej generácie je asi nenormálna, problém bude niekde inde a to nemyslím teraz na autorku ale všeobecne, mladí chcú všetko a hneď, ale neuvedomujú si, že peňazí je na svete dosť, len nesprávne sú rozdelené a potom sa porovnávajú, závidia, sú lakomí a nežijú reálne na zemi, všetky doby sú za nami a teraz je doba materiálna, duchovno sa vytratilo a to je zle. Treba si prečítať niečo od Tomáša Halíka, Maxa Kašparu /obidvaja Česi/ a hneď sa nám pozdvihne nálada
@leangela to raz som niekde citala, ze davali nejaky clanok ako sa starsi rozculuju nad mladou generaciou...ze je drza, nema uctu k starsim, nic si nevazi, pracovat nechce.. a vsetci starsi prikyvovali, ze tak tak ..pravda to je pravduca 😎 taka je DNESNA mladez.
a potom bolo odhalene, ze "aktualny" clanok ma peknych par tisic rokov a ze pochadza niekde z antiky... 😀 😀

@mijo53 sa ti hospodari a radi len rozdiel je v tom ze ty mas 50€ pre dvoch na jedlo a ona na vsetko plienky, jedlo, drogeria....... pre 4 osoby.