Minula som veľkú časť finančnej rezervy. Ako ďalej?
Mož ma tu zhodíte, že nemám finančnú gramotnosť ale čo už. Tieto poznámky si môžete ušetriť. Dlhé roky sme neboli ako rodina na žiadnej dovolenke, pár krát to boli zdravotné problémy členov rodiny, raz rekonštrukcia, inokedy zas pracovná vyťaženosť.
Tento rok som zarezervovala ubytovanie už v januári. Tie tohtoročné ceny ma zaskočili. Ale boli sme odhodlaní. Odchádzame už zakrátko, keby som zrušila tak prídem o ďalšie peniaze. Za posledné 2-3mesiace sme však mali velké výdavky, neplánovane. Ochorela a tento týždeň mi zomrela svokra. Najskôr sa vybavovala opatrovateľka, aj domov dôchodcov. Panie čo tam chodili bolo treba vyplatiť úrady ešte nerozhodli a ona zomrela a pohreb tiež nie je lacná záležitosť. Až teraz sme zistili aké mala dlhy čo pred nami zatajovala. Včera sa nám pokazilo auto oprava cez tisícku. Keby to bolo málo v nočnej búrke sa velký strom nešťastne padol a vyvalil vedľa na strechu už som zúfalá.
Isla by som na dovolenku. Potrebujete vypnut ako sol. Nemohla si vediet co vsetko sa pokazi. Skus pouvazovat ci sa neda si niekde pozicat a kazdy mesiac splacat, nejako toto narocne obdobie budete musiet preklenut. Ono, bola to hlupost, zarezervovat dovolenku bez vacsej rezervy, aspon ja by som do toho rizika nesla a radsej sa tyzden-dva bicyklovala a kupala po okoli namiesto dovolenky. Vsetko je aj o Tvojom vnutornom nastaveni. Ale teraz uz s tym nic neurobis, neist nie je riesenie..verim ze sa z toho dako dostanete, brigady, fusky by sa mozno tiez dali. A ak nie, tak potom ozaj asi lrn ta pozicka a uskromnit sa nacas. Nastavit sa, ze oddychnut si vies aj inak ako niekde na pobyte.
Pokiaľ nemáte dovolenku poistenú, ostávajú 2 moznosti. Skúsiť dovolenku predať (možno pomôže aj cestovka), alebo ak bude možné, presunúť termín. Nemyslím, že ste finančne negramotna. Život prináša situácie, ktoré nevieme ovplyvniť. Niekedy ani 50 000 rezerva môže byť málo.... Držím palce
Toto nie je finančna negramotnosť ale zhoda nešťastných náhod, ktoré sa takto vyvrbili po sebe. Na tvojom mieste by som ani neuvažovala, že na tú dovolenku nepôjdem, veď tie ťažkosti si vás doma počkajú 🤷 choďte, vypnite tam, načerajte sily a keď sa vrátite uvidíte čo a ako.Držím palce.
Šla by som na dovolenku, potrebuješ vypnúť.
Neboj, toto je len zle obdobie, nakopilo sa to, ale postupne to budete riešiť a zas bude fajn
Nejaké peniaze vám aj zo zariadenia vrátia, keďže svokra nenastúpila. Strechu máte určite poistenú
Okrem vlastných detí výchovavame aj švagrove 15 ročné dvojičky. Ten sa dal na drogy švagriná to s ným nevydržala a zdúchla deti to mali ťažké ani otec ani mama k tomu puberta. Švagriná žije v Čechách ale o deti sa nestará, švagor O bodov, nevidí sme ho 12 rokov. Oni boli spočiatku u svokry ale nevládala teraz sú u nás nikoho iného nemajú.
@pribinak je mi to blbé napísať strom spadol vedľa t.j. k susedom oni dom ešte nemajú dokončený tvrdia že nemajú ešte poistenie. plechy im dávali len pred nedávnom a silný vietor srtavil svoje. A ten domov to nám naznačili že musíme dať ,,všimné,, aby sa svokra tam skorej dostala. Ale fakticky sme im,,darovali,,. U nás sme šiesty natesno máme dve dievčatá švagrove dvojičky sú chlapci. Svokra potrebovala 7/24 svarostlivosť. Nedalo sa inak riešiť
Ach moja, choďte na tú dovolenku, ťažký rok za Vami:(.
Dovolenka už nie je zaplatená? Je tam strava? Ak áno, je to finančne vyriešené a keď sa vrátite, pomaly sa rozbehnete opäť.
Klobúk dole, že ste vzali chalanov, skončili by v decaku 😔.
A dúfam, že ich rodičia na nich prispievajú, keď už sa absolútne nestarajú. Otrasné fakt...
@slniecko5 máme zaplatenú cestu pre nás šiestych a ubytovanie.dvojičky majú toľko alergie intolerancie že som nechcela rizkovať.
To je skvelé! Choďte!
Rezervu si opäť pomaly vytvoríte.
Neboj.
@slniecko5 švagor nie do smrti svojej sme nevedeli o ňom nič, ako a či vôbec žije. Tento týždeň sa síce ozval lebo chce polovicu z dedičstva. Neviem z čoho s tých dlhov. Mama sme tak posiela , ale väčšinou povie že je bez práce či chorá, máme info že bola v Čechách aj vo väzení,chlapci tie euro majú na účte , nemíňam ich jeto cca 800 euro x2
Tak to je ich problém, poistiť sa dá aj rozostavaná stavba. My sme tak mali
@lenvam ale stom bol náš, aj časť plotu zničil, trochu aj garáž, vlastne sme pozemok kúpili už s tým stromom . Plánovali sme ho dať preč žial nedodali sme sa k tomu
Si skvelá mama❤️.
Bozemoj, ten švagor...nemám slov🙄.
Mohol svoj podiel tým chalanom aspoň nechať.
@nikuska412 mám info že poistez sa na také nevzťahuje, že by mám celú sumu vrátili. Muž má brata ale radšej nemať nikoho ako jeho za brata. Moji rodičia sú v dôchodku nemajú toho veľa na rozdávanie
Ak je v tom strava tak by som išla ak nie je tak to su zase ďalšie peniaze.
Máš starosti snáď si na dovolenke oddýchneš prajem Ti to.Rezervu zase spravite
Ten strom by sa nedal riesit cez vasu poistku - poistenie zodpovednosti? Ak teda mate uzatvorenu. My mame zodpovednost poistenu cez poistenie nehnutelnosti/domacnosti. Drzim palce. Mate naozaj narocny rok. Prajem, nech uz zacne byt lepsie.
Ahoj, švagrove deti máte poriešené právne? teda máte ich v starostlivosti? Ak nie, treba cez súd aby ste mali nárok na výživné, a iné príspevky
Ak máte zaplatenú cestu a ubytovanie, určite choďte. Veď jesť musíte i doma.
Strom bolo treba riešiť vopred. Bohužiaľ, toto bola moja nočná mora a tak sme náš starý a vysoký dali vypíliť. Tiež som bola v strese, že padnem susedom.
Dávať všimné za umiestnenie bola hlúposť.
Budete mať ponaučenie do budúcnosti.
Teraz choďte vypnúť a oddýchnuť si na dovolenku.
Určite choďte na dovolenku. A ten švagor keď sa chce podieľať na dedičstve, nech sa podieľa aj na dlhoch...
Ak ide o dedičstvo pokiaľ sú dlhy väčšie ako dedičstvo môžete dedičstvo odmietnuť a dlhy neprejdú na vás.Presnejšie vám to vysvetlí právnik.A na dovolenku choďte,vypnite a po návrate začnete riešiť.
Ohľadom dedičstva a dlhov sa môžete ísť poradiť aj tu: www.pomahamedlznikom.sk - je to zdarma, a je tam právnik, psychológ a ekonóm.
@abbey1 čakacia doba na domov je dlhá hlavne pre pacientov.s ťažším zdravotným stavom..Bolo nám naznačené že keď darujeme na určitý účel tak doba sa podstatne skráti. Kolegyňa potrebovala umiestiť strýka tiež jej to naznačili ale tam nebola ťažký zdr.stav. Súkromné zariadenia mimoesta sme tiež zisťovali, tam by nestačilo ani svokrin dôchodok navyše ani ona tam nechcela. Teraz už vieme prečo osmietla
:( mate to ozaj tazke. Tak ak sa svagor vie prihladit za dedictvo, nech posiela aj vyzivne..toto by som si osetrila. Mozno zisti ze po zaplateni exekucie z vyzivneho mu z dedicstva uz nic nezostane. A ak su tam vysoke dlhy, zrieknite sa, ak sa to nevyati vyplacat.
@m1985h dlhy o ktorých sme sa v posledných dňoch dozvedeli nie sú katastrofálne, gro má už aj splatené. Ona kupovala chlapcom mobily, notebooky a tlačiareň keď boli kvôli kovidu deti doma, aj nejaké spotrebiče do domácnosti, lebo ju vykradli osadníci aj ich chytili ôsmich ale nič a nimi nerobia. Mala prečerpanie na karte 350 euro. Hodnota jej domu je zrejmé vyššia. Zas šatiť a stravovať dvoch puberťakov z jedného dôchodku je o držku
Pokiaľ budú ľudia ochotní úplatky dávať, budú ich dotyční brať. Škoda, že sa nad tým ľudia nezamyslia a platia ďalej a ešte si to obhajujú.

Chápem, že ste sa dostali do ťažkej finančnej situácie, ale napadlo ma, svokra mala jediného syna ? Nevie vám niekto pomôcť z rodiny, okolia?
A ta dovolenka sa nedá presunúť na iný neskorší dátum - nemáte to poistené ?