icon

Môže ma zamestnávateľ nútiť do III. piliera?

dkethe
14. aug 2015

Prosim pomozte... moze ma zamestnavatel nutit do iii. Piliera? Nechcem ho. Ake argumenty mam pouzit? Je mi z toho uprimne do revu :/

Strana
z3
dkethe
autor
17. aug 2015

@koniarova zatial neviem. Asi hlada odpoved ako moje argumenty opierajuce sa o zakon znegovat... :/ tito ludia su plateni dost nato aby sa za kazdu cenu vykrutili z cohokolvek co im radovy zamestnanec povie

monikaced
19. aug 2015

Uz tu bolo vysvetlene ze aku pracu vlastne robis? Ze ci to je rizikova kategoria, alebo nie?

dkethe
autor
24. aug 2015

taakze. 7 dni a dalsi email trvalo nez mi prisla super odpoved :D

vysvetlim vo fiktivnych cislach: teraz mam 1000e cisty plat. po podpise novej zmluvy mi 50e pojde na 3P, ja tam dam povedzme 2e a cisty plat mi pride 948e.
Pan velkomozny to vysvetlil nasledovne: ak by som 3P odmietla, a po podpise novej zmluvy by mi dali 1000e v cistom. ALE za tyzden by som sa rozhodla ze chcem 3P, oni by mi boli povinny mi ho zriadit, tzn. by som dostala 50e na 3P, ja by som zaplatila 2e, prisla by mi cista mzda 998e a bola by som v PLUSE 50e oproti aktualnej situacii tzn. by som sa obohatila. cize ak by som odmietla 3P, musela by som dostat po novom cistu 900e!!! bo ak by som sa nahodou rozhodla ze chcem 3P, tak aby som nebola v pluse :D :D :D Dobre, co?
tot ku kalkulacii. takze som povedala naj mi ho teda zriadia. lebo byt uz 100 v minuse by bolo moc :(

k otazke ci som v 3. abo 4. kategorii sa mi zamestnavatel nevyjadril!
a ci do nej patrim... nu pracujem ako externa firma pre fabriky - cize sa denne vyskytujem na pracoviskach ktore co som si pozrela zakon na beton limity prekracuju a su v 3. abo 4. kategorii. toto samozrejme planujem riesit...

sandey
24. aug 2015

Ja by som tu novú zmluvu odmietla podpísať a dala by som podnet na urady

dkethe
autor
24. aug 2015

@sandey az taka husta nie som... :(

sandey
24. aug 2015

Škoda preto si zamestnávatelia robia čo chcú... Ja som vždy dosiahla všetko načo som mala nárok

dkethe
autor
24. aug 2015

@sandey mas svatu pravdu. Preto som nesklopila usi rovno a snazila sa zabojovat... aj tak bez vysledku. Mat 10 rokov praxe tak by sa mi inak skakalo...

koniarova
20. sep 2015

@dkethe Niečo nové?

dkethe
autor
20. sep 2015

@koniarova. mam novu zmluvu, plat nizsi o 50e a 3.p ...

koniarova
20. sep 2015

@dkethe 😒 😒

michalmakovnik
23. sep 2015

@dkethe Zamestnavatel ta nutil preto, aby si tych 50e mohol dat ako danovy naklad (to je vyhoda 3P pre zamestnavatela). On ti to pripise ako jeho vklad, v skutocnosti je to ale tvoja mzda, ktora nemala co ist cez 3P, lebo tieto peniaze nevies vybrat (podla aktualnej upravy 3P vies vybrat len svoje vklady a to az po 10 rokoch sporenia, zvysne peniaze dostanes az v dochodku, alebo opravneni dedici smrtou klienta). Z mojho pohladu je to protipravne a neeticke jednanie, ale kedze si to podpisala tak neviem aku by to mohlo mat pravnu dohru. Minimalne odporucam upozornit o tom Inspektorat prace a skonzultovat s pravnikom.

macka334
23. sep 2015

Ak si na rizikovom pracovisku, musí mať zamestnávateľ zmluvu - zákonom dané. V inom prípade Ti bude prispievať ak Ty nemáš záujem, Ty si nebudeš prispievať.
Nevýhodu nevidím žiadnu,len plusy.

bety2222
10. mar 2023

V 3. pilieri si viete uplatniť aj danovú úľavu až do 180 euro ročne

Strana
z3