Môže mi majiteľka zdvihnúť výšku nájmu?
Ahojte.
Byvame v podnajme, ale ideme sa stahovat do vlastneho.
Prakticky byt potrebujeme len do konca tohto mesiaca, nie dlhsie co som aj majitelke vravela. Nech si pomaly uz za nas hlada nahradu.
Ide o to, ze nam minuly rok prasklo na sidlisku potrubie s vodou a voda tiekla 3 dni. Tak sa hovorilo, ze sa to rozrata medzi kazdeho.
Prisiel nam nedoplatok za vodu 500 eur, za kurenie musel byt preplatok ale to nespominala.
Povedala, ze od juna si zvysuje najom a ze od juna chce 800 eur za dvojizbovy byt. Doteraz som jej na tie jej zvysovania prikyvla, ale toto mi pride uz trosku vela.
Tie co byvate v podnajme, mate to tiez takto?
@pieksamaki nie vždy ak si v nájme oficiálne. Jasné - aj tu treba dobré vzťahy, ale riadim sa zákonom. Už sme prenajímali rodine len za energie a aj oficiálne na zmluvu bytové aj nebytový priestor. Problém bol len raz počas korony a výpadku príjmu nájomcu - ale všetko sa dá riešiť ak sa chce a dopadlo to dobre. Ale pri cudzích ľuďom sa riadim tým čo mám v zmluve.
@mia1122 nuž sami ste si to pobabrali kedže ste jej nevypovedali zmluvu písomne...stačilo cez mail...ja všetko mailom riešim nech to je podložené..ona teraz môže povedať že o ničom nevie a bude vás ešte tri mesiace ťahať a žiadat vyšši nájom (co by vam tiez mala podlozit ze preco)...ja by som neplatila ani tu vodu..preco by som mala? Snad maju taketo veci poistene a nie aby sa skladali ludia ktory za chybu potrubia nemozu...800 eur za dvojizbak je riadne...my platime 450 a to cakame prirastok co som.tiez oznamila pisomne ze ak chce vypovedat zmluvu nech da vediet a nakoniec nas tu nechala a ani najom nezvysila...je to o cloveku
@alenah31 no hej, lenze nie kazdy dokaze spracovat a ponat cely obsah zmluvy. je to tam predsa len uz sofistikovanejsie napisane lebo sak pravne vyrazy, celkovo ani ja nerozumiem niekedy. sami prenajimame u nas to riesi muz, ale teda kazdy sme na nieco ine. zakon je tiez relativny. v istych situaciach sa neriadime zakonom. to nechcem dehonestovat tvoje, ale viete ako to myslim.
Dala by som jej vypived písomne. A takisto by ti mala dat písomne zvýšenie nájmu. Nepoznám slovenské zákony ale u nás napr ak zvýšia nájom máš nárok odstúpiť od zmluvy. A takisto to nemôžu zvýšiť platby štýlom ze dnes ti poviem ze od júna platíš viac.
chyba je, že si jej to neoznámila písomne. Takto ti neplynie žiadna doba. Až od podania písomnej výpovede.
@negymama Mozno to vlastnicka nemyslela, ze tam musia zostat, kym najde novych najomnikov, ze by to mohlo byt aj 6 mesiacov. Mozno to bolo myslene, ze vypovednu doba je 3 mesiace a pokial najdem rychlo novych najomnikov, tak nemusi autorka platit cele 3 mesiace, ale pokial sa novy najomcovia nenajdu, tak vypovedna lehota plati a tie 3 mesiace musi zaplatit autorka. Autorka nenapisala, kedy to oznamila, ze konci s najmom. Aj ked teda cez telefon to je ako keby to ani neoznamila. Taketo veci sa riesia minimalne emailom alebo teda pisomne.
@pieksamaki áno viem čo myslíš. My prenajímame nebytové priestory, byt a tiež vlastníme ubytovňu - prenajímame krátkodobo aj dlhodobo v rámci podnikania. O prenájme a problémoch s tým spojenými viem svoje - aj keď teda máme na to zamestnaného aj človeka, ktorý - hlavne ubytovňu riadi.
@alenah31 hej, ten clovek je taky hromozvod 🙂
@pieksamaki tak zo zákona musí mať ubytovňa prevádzkara. Časť ubytovne je prenajímaná ako internát pre VŠ keďže tu v meste nemajú vlastný internát. A celkom sranda niekedy riešiť problém napr. s pripitým vysokoškolákom, ktorý zaspí nahý na chodbe😀
@alenah31 ano, zila som na intraku 5 rokov. vtedy v hroznom stave byvanie, k mladosti to patri, sak stres zo skusky musi odburat .
K tej zmluve... uzavreta je od 1.4.2023... to preco ste ju uzatvarali na cely rok ked ste to potrebovali uz len na mesiac?
Dalej... v zmluve je najomne 220 eur... ako vam to chce zvysit na 800? Ze vy doplacate zvysok cash (do nejakych 600 eur alebo tak)?...
Podla mna je zvysenie najmu mozny dovod na vypoved. Predosla zmluva je uzavreta na nejaku sumu, ked nesuhlasis so zmenou zmluvy, mas pravo odist. Ale idealne by bolo aj toto osetrit vopred v zmluve, ze zvysenie najmu musi majitel oznamit 3 mesiace vopred, aby si mala moznost dat vypoved, ked nesuhlasis so zvysenim.
A inak pri zvyseni najmu musite podpisat aj novu zmluvu, resp. upravujuci dodatok k zmluve. Co ked ju odmietnes podpisat ... Potom ma pravo ti dat vypoved s 3 mesacnou platnostou a ty viac ani nepotrebujes. Bud sa mozes ozvat, alebo sklonis hlavu a zaplatis. To by nemalo byt stylom, ze dnes ti oznami, od buduceho mesiaca posielaj o 200 eur viac.
@zic dobre otazky, ale to je asi nova zmluva, predtym mali inu, ale nechapem aka nizka suma
@pieksamaki Nech nie su vysoke dane. Mozno je cast na zmluvu a zbytok cash.
@pieksamaki to ze nova zmluva je jasne (vzdy na rok)... ale preco ju podpisovali, ked dnes (necele 2 mesiace po podpise zmluvy) vie, ze potrebuju uz len do konca "tohto" mesiaca byvat (maja?)... tak to nemali podpisat, respektive mali sa dohodnut pri podpise... vlastne podpisali na 2 mesiace...
Na suma je podla mna odrb od majitela bytu.. tak vo vyske nakladov + odpocitatelnej polozky (dan 0)... a zvysok asi cashuju... Kedze sa mi nechce verit, ze im chce zdvihnut najom z 220 na 800 eur... tipoval by som zo 600 na 800 alebo tak... takze ked bude robit problemy prenajimatelka, tak by som sa opytal na nazor danoveho uradu...
to sa niekedy nevie predpokladat, sami mozno nevedeli, situacia sa meni niekedy kazdy mesiac
@mia1122 vymysla... naozaj si z vás dojnu krásu chce urobit
@mia1122 v zmluve máš jasne napísané, že sa výška nájmu upravuje raz rôzne k 1.januáru alebo v prípade, že dôjde k zmenám platieb od správcovskej spoločnosti. Ak ste nechali so sebou takto zametať a za každým ste jej pristúpili na zvýšenie, tak ona len skúša koľko z vás ešte dokáže vytiahnuť. Prepáč ale len doplacas na svoju hlúposť. Treba sa vedieť brániť a poriadne čítať zmluvy.

@alenah31 to je aj bezne a normalne, ved vzajomne si pomohli tym ze riesili byvanie a prijem na druhej strane. od toho su aj vztahy . aj papier je o medziludskych vztahov, aj ked formalne napisany. ale tu sa dohodnu, malokto ma zaujem sa sudit 🙂