icon

Môžem si v manželstve zobrať hypotéku sama na seba?

1. máj 2026

Ahojte. Môžem si v manželstve zobrať hypotéku iba sama na seba na nehnuteľnosť, ktorá bude písaná iba na mňa? Vylúčená z BSM.

arek00
1. máj 2026

@anonym_autor nie

autor
1. máj 2026
@arek00

@anonym_autor nie

@arek00 a dá sa to nejako inak vyriešiť?

anonym_284ae9
1. máj 2026

a ako by si to splacala? ked peniaze zarobene pocas manzelstva su spolocne?

arek00
Autor odpoveď zmazal
zabka79
1. máj 2026

@anonym_autor to sa neda...asi iba dedictvo sa da vynat

arek00
1. máj 2026
@anonym_autor

@arek00 a dá sa to nejako inak vyriešiť?

@anonym_autor prežeň to cez rodičov a splacaj cez nich peniazmi v hotovosti. Nic cez účet. Ak sa to vyplatí tak potom nech ti to darujú alebo to zdedis

borabalazova
1. máj 2026

@anonym_autor Ano, da sa to po dohode s manzelom. Ma to presne pravidla, najlepsie Ti to vysvetli hypotekarny poradca.

autor
1. máj 2026
@zabka79

@anonym_autor to sa neda...asi iba dedictvo sa da vynat

@zabka79 dá sa aj nehnuteľnosť. Len potrebujem vedieť ako ju splácať

autor
1. máj 2026
@anonym_284ae9

a ako by si to splacala? ked peniaze zarobene pocas manzelstva su spolocne?

@anonym_284ae9 aj keď máme každý vlastný účet?

autor
1. máj 2026
@arek00

@anonym_autor prežeň to cez rodičov a splacaj cez nich peniazmi v hotovosti. Nic cez účet. Ak sa to vyplatí tak potom nech ti to darujú alebo to zdedis

@arek00 no skúsim, len neviem či im dajú hypotéku, keď teraz brali na leasing dosť drahé auto

autor
1. máj 2026
@borabalazova

@anonym_autor Ano, da sa to po dohode s manzelom. Ma to presne pravidla, najlepsie Ti to vysvetli hypotekarny poradca.

@borabalazova ďakujem, skúsim teda nejakého pohľadať a poradiť sa

borabalazova
1. máj 2026
@anonym_autor

@borabalazova ďakujem, skúsim teda nejakého pohľadať a poradiť sa

@anonym_autor Ja som sa o to osobne zaujímala: pravidlá sú veľmi prísne, v podstate Ťa bude posudzovať banka tak, akoby manžel a jeho príjmy vôbec neexistovali (a to ani v prípade vašich starších spoločných záväzkov, napr. spoločná hypotéka alebo nejaká pôžička atď.) a ešte budú na neho odpočítavať životné minimum, resp. aj na deti, pokiaľ ich máte. Čiže musíš vedieť splácať úplne všetky záväzky iba zo svojho platu a "živiť" manžela a prípadné deti.

autor
1. máj 2026
@borabalazova

@anonym_autor Ja som sa o to osobne zaujímala: pravidlá sú veľmi prísne, v podstate Ťa bude posudzovať banka tak, akoby manžel a jeho príjmy vôbec neexistovali (a to ani v prípade vašich starších spoločných záväzkov, napr. spoločná hypotéka alebo nejaká pôžička atď.) a ešte budú na neho odpočítavať životné minimum, resp. aj na deti, pokiaľ ich máte. Čiže musíš vedieť splácať úplne všetky záväzky iba zo svojho platu a "živiť" manžela a prípadné deti.

@borabalazova ďakujem ti veľmi pekne za túto odpoveď

draik
1. máj 2026

S manželom musíte zúžiť BSM formou notárskej zápisnice (na kupovaný byt a hypo, vopred). Akurát Vaše príjmy (napr. mzda) sú naďalej v BSM. Ak by ste sa teda napr. rozviedli, už exmanžel bude mať nárok na polovicu splátok hypo zaplatených za manželstva.

sasa1310
1. máj 2026
@arek00

@arek00 no toto sú rady za milión teda fakt

sasa1310
1. máj 2026
@draik

S manželom musíte zúžiť BSM formou notárskej zápisnice (na kupovaný byt a hypo, vopred). Akurát Vaše príjmy (napr. mzda) sú naďalej v BSM. Ak by ste sa teda napr. rozviedli, už exmanžel bude mať nárok na polovicu splátok hypo zaplatených za manželstva.

@draik a nemusí preukázať ako získala 20 % zdrojov, ktoré treba mať pri kúpe nehnuteľnosti na hypotéku?

zmrzlinka8
1. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_284ae9 aj keď máme každý vlastný účet?

@anonym_autor mat kazdy svoj vlastny ucet je len formalna vec, nic to nemeni na tom, že peniaze su spoločné

anonym_7c2ff2
1. máj 2026

Ja som kupovala byt v manzelstve sama. Akonpise draik- u notara manzel podpisal zuzenie BSM na danu nehnutelnost, to som prilozila k ziadosti o uver a uver mi bol schvaleny. Nevyhoda, ze sa bral donuvahy iba moj prijem a vydavky aj na mna a manzela.

katkazatka
1. máj 2026
@arek00

@anonym_autor nie

Áno dá sa to, ak u notára podpíšete papier týkajúci sa presne na konkrétnu nehnuteľnosť-vyňatie z BSM.
@arek00 Prečo radiš, keď nevieš?

autor
1. máj 2026

On má hypotéku, ktorú bral ešte pred manželstvom. Ja si chcem zobrať sama hypotéku na dom, ktorý samozrejme pôjdeme spísať, že bude iba môj. Čiže ak nastane rozvod, on si môže nárokovať na polovicu zaplatenej hypotéky? A ja na tú jeho potom tiež? Aj keď ju síce bral pred manželstvom ale splácal ju počas manželstva? Toto sa nedá tiež nejako ošetriť? Že každý bude mať svoju nehnuteľnosť a nebude si nárokovať na polovicu splátok?

anonym_2163e0
1. máj 2026
@anonym_autor

On má hypotéku, ktorú bral ešte pred manželstvom. Ja si chcem zobrať sama hypotéku na dom, ktorý samozrejme pôjdeme spísať, že bude iba môj. Čiže ak nastane rozvod, on si môže nárokovať na polovicu zaplatenej hypotéky? A ja na tú jeho potom tiež? Aj keď ju síce bral pred manželstvom ale splácal ju počas manželstva? Toto sa nedá tiež nejako ošetriť? Že každý bude mať svoju nehnuteľnosť a nebude si nárokovať na polovicu splátok?

@anonym_autor nie nemozes si narokovat polovicu jeho hypoteky, narokujes si len polovicu splatok jeho hypoteky, tie, ktore boli platene pocas manzelstva.

anonym_dc0a35
1. máj 2026
@arek00

@anonym_autor nie

@arek00
Na tejto stranke sa vzdy prve ozvu ludia co nemaju ani sajnu

autor
1. máj 2026
@anonym_2163e0

@anonym_autor nie nemozes si narokovat polovicu jeho hypoteky, narokujes si len polovicu splatok jeho hypoteky, tie, ktore boli platene pocas manzelstva.

@anonym_2163e0 tak som to myslela. Že on si môže nárokovať polovicu toho čo zaplatím ja a ja polovicu toho čo zaplatí on

anonym_df9d85
1. máj 2026

Áno dá sa to. Ja to tak mám, hypo je iba na mňa. Je potrebné zúženie BSM vo vzťahu k hypo a keď chces aj nehnuteľnosť iba na seba, tak aj vo vzťahu k nehnuteľnosti. Jeden papier, nič špeciálne.

arek00
Včera o 16:08

Ženy, nebudem reagovať jednotlivo, napísal som jednu z moznosti. A mám to z môjho okolia. Ženy, muži to robia aj takto a nie je to výnimka. Autorka ma viac možností, ako sa zariadi 😎

anonym_3e272d
Včera o 16:19
@anonym_autor

@anonym_2163e0 tak som to myslela. Že on si môže nárokovať polovicu toho čo zaplatím ja a ja polovicu toho čo zaplatí on

@anonym_autor ešte je možnosť úplne zrušiť BSM za trvania manželstva, nielen vyňať nehnuteľnosť. Robí sa to súdnou cestou a má to samozrejme nejaké podmienky. Napríklad jeden z vás keď je podnikateľ.
My sme mali úplne zrušené BSM za trvania manželstva a tým pádom všetko čo som zarobila bolo moje a naopak. Pri rozvode nemal nárok na žiadnu polku splátok, ani ja.

tilly
Dnes o 07:34

Jasne, že môžeš. Notárskou zápisnicou veľmi jednoducho zúžiš bsm, ale musí ti to podpísať manžel