icon

Môžem získať plný invalidný dôchodok kvôli panickej poruche?

renata27322
26. jún 2025

ahojte, mam 21 a momentalne riesim invalidny dochodok kvoli psychickemu stavu. v 18tich mi zacala panicka porucha, kvoli ktorej som musela ist studovat externe. momentalne som zaliecena a vsetko je fajn, no mam podozrenie na autizmus. panicke ataky nemam, no nedokazem stale nic robit sama, som zavisla od druhych, najma chodit do obchodu a k lekarom. prekaza mi silne biele svetlo, chaos, hluk, vela ludi a vzdy mam navaly uzkosti kvoli tomu a je mi lepsie, ked mam pri sebe niekoho, pretoze to su take navaly, ze mam pocit ze sa tam doslova zlozim. dnes som bola u psychiatricky, povedala, ze mi vypise spravu ked donesiem vyhodnotenie testov od psychologicky. psychologicke chodim, robi mi vselijake testovania osobnosti. myslite, ze vzhladom na moj stav by mi uznali plny invalidny? dakujem 🙂

Strana
z3
billy_jean
28. jún 2025
@belasy_motylik

@billy_jean diagnostika PAS pokročila až v priebehu pár rokov, mnohí sa preto diagnostikujú ako dospelí a viacerí preto majú diagnostiku až v priebehu školy, alebo až oveľa neskôr v dospelosti. Taktiež sa stáva že sa dodatočne príde na to, že mnohé dovtedy diagnostikované psych. problémy, ktoré sa dovtedy riešili samostatne, ako depresívne stavy, úzkosti, panické stavy a pod. mali pôvod v PAS, čo sa zistí často až vekovo oveľa neskôr.

@belasy_motylik a teraz objektívne, príznaky pisateľky ti prídu ako ťažké príznaky PAS vhodné na plný ID?

balerina2025
28. jún 2025
@belasy_motylik

@billy_jean diagnostika PAS pokročila až v priebehu pár rokov, mnohí sa preto diagnostikujú ako dospelí a viacerí preto majú diagnostiku až v priebehu školy, alebo až oveľa neskôr v dospelosti. Taktiež sa stáva že sa dodatočne príde na to, že mnohé dovtedy diagnostikované psych. problémy, ktoré sa dovtedy riešili samostatne, ako depresívne stavy, úzkosti, panické stavy a pod. mali pôvod v PAS, čo sa zistí často až vekovo oveľa neskôr.

@belasy_motylik no to som naozaj nevedela. ze aj dospelosti. asi zase na svedomi to maju spustace.

belasy_motylik
28. jún 2025
@balerina2025

@belasy_motylik no to som naozaj nevedela. ze aj dospelosti. asi zase na svedomi to maju spustace.

@billy_jean naozaj to neviem a ani nemám právo a možnosť to objektívne (po)súdiť, funkčnosť sa v tomto prípade neodvíja od inteligencie, ani schopnosti formulovať písomne príspevok na sociálnych sieťach, možno sa autorke zhoršil psychický stav natoľko že naozaj má plné reálne právo na ID a možno je to len špekulatka, ktorá chce zmanipulovať a využiť systém, naozaj neviem 🙂
@balerina2025 v dospelosti prirodzene postupne narastajú nároky spoločnosti, tým pádom narastajú tlaky na psychiku a vtedy to, čo neurotypický človek dá dajme tomu so zvýšenými dávkami magnézia, tak neurodivergentného človeka môže natrvalo psychicky rozložiť. A tam začnú postupne vybiehať problémy. Presne ako píšeš - spúšťače, ktoré nerv. sústava nedokáže adekvátne reagovať a spracovať.

renata27322
autor
28. jún 2025
@denkabemommy

@balerina2025 vieš čo, ja sa ani nečudujem. Úprimne je mi ľúto, ak niekomu siahnu na dávku neprávom ale hodne veľa ľudí je na ID v podstate bez dôvodu alebo kalkulujú ako autorka tohto príspevku. Akože mať 21 a riešiť, či mám nárok na plný to je už silná káva 🙈.

@denkabemommy bola to obycajna otazka, ziadne kalkulovanie 🙂

klotildabazarik
28. jún 2025
renata27322
autor
28. jún 2025
@petracandle

V minulosti bolo hrozné ako boli psychiatrické diagnózy podceňované, lenže v dnešnej dobe mám pocit, že nastáva opak...

Teraz je "v móde" sa tomu kompletne poddať, prestať sa snažiť na svojom zdraví pracovať..inak ten autizmus si si diagnostikovala na Tiktoku? 😃

Ako sorry, ale veľa ľudí si vo svojom živote preslo epizódami panickych atakov a úzkostí, a dokázalo sa z toho dostať alebo minimálne, aby viedli skoro normálny život. Ale ty už si si v 21 rokoch povedala, že bee ty si chorá, tak pekne sedieť doma a nepracovať- ani z hľadiska zamestnania, ani pracovať na sebe

@petracandle nikde som nepisala, ze mam diagnostikovany autizmus ale ze mam podozrenie. este v decembri som nedokazala vyjst z vlastnej izby, moja mama mi musela pomahat ist si do kuchyne pre jedlo. taktiez nikto nepovedal, ze chcem len sediet doma ;)

renata27322
autor
28. jún 2025

ako vidim tak vsetci si myslite ze si to len vymyslam. svoje lekarske spravy sem urcite prikladat nebudem, panicka porucha mi zacala este ked som mala 18 rokov, nevedela som chodit do skoly, kazdy den som bola napata a vsade som musela chodit s rodicmi, sama urcite nie. mam hranicnu poruchu osobnosti, adhd, poruchu prijmu potravy, nespavost, ocd myslienky, chronicku a akutnu uzkost a podozrenie na autizmus, ktore riesim s PSYCHOLOGICKOU a nie cez tiktok🤦🏻‍♀️ som zaliecena na panicku poruchu, no stale som zavisla od druhych, tot je chodenie do obchodu, k lekarom, na prechadzku, pomoc s upratovanim doma, atd. invalidny dochodok som najskor riesila s mojou psychiatrickou a az potom som napisala sem. bolo mi povedane, ze mi MOZU uznat plny, no nie je iste, ci mi vobec uznaju. ja si vsetky tieto veci uvedomujem a viem, ze s ID je to na slovensku na hovno s prepacenim, no chcela som sa poradit aj tu s vami. neocakavala som ziadne arogantne, vysmesne komentare a podozrievania, ze si to vymyslam lebo mam LEN 21. 🤦🏻‍♀️

hiro
28. jún 2025
@belasy_motylik

@billy_jean naozaj to neviem a ani nemám právo a možnosť to objektívne (po)súdiť, funkčnosť sa v tomto prípade neodvíja od inteligencie, ani schopnosti formulovať písomne príspevok na sociálnych sieťach, možno sa autorke zhoršil psychický stav natoľko že naozaj má plné reálne právo na ID a možno je to len špekulatka, ktorá chce zmanipulovať a využiť systém, naozaj neviem 🙂
@balerina2025 v dospelosti prirodzene postupne narastajú nároky spoločnosti, tým pádom narastajú tlaky na psychiku a vtedy to, čo neurotypický človek dá dajme tomu so zvýšenými dávkami magnézia, tak neurodivergentného človeka môže natrvalo psychicky rozložiť. A tam začnú postupne vybiehať problémy. Presne ako píšeš - spúšťače, ktoré nerv. sústava nedokáže adekvátne reagovať a spracovať.

@belasy_motylik "v dospelosti prirodzene postupne narastajú nároky spoločnosti, tým pádom narastajú tlaky na psychiku" - mne to znie ako že sú vyššie nároky v spoločnosti tak dajme ľuďom čo to nezvládajú ID a problém vyriešený... Už teraz každý desiaty z pracujúcich berie ID a čuduj sa svete, dostanú ID a zrazu nie je problém pracovať. Tak isto starobné dôchodky, 300 tisíc dôchodcov pracuje, prečo do dôchodku sa ide zamladi namiesto toho aby sa dalo rovno teraz na 70+ a aspoň 50+ odrobených rokov tak ako k tomu aj tak smerujeme? Terajší dôchodcovia pracovali málo a aj keď je ich už teraz veľa ak tak sa im rozdeľuje viac ako máme. 10 ročné deti budú musieť mať odrobené aspoň 52 rokov aby mohli ísť na dôchodok, žiadne také že sa im ráta ešte aj škola ako mali terajší.

balerina2025
28. jún 2025
@renata27322

ako vidim tak vsetci si myslite ze si to len vymyslam. svoje lekarske spravy sem urcite prikladat nebudem, panicka porucha mi zacala este ked som mala 18 rokov, nevedela som chodit do skoly, kazdy den som bola napata a vsade som musela chodit s rodicmi, sama urcite nie. mam hranicnu poruchu osobnosti, adhd, poruchu prijmu potravy, nespavost, ocd myslienky, chronicku a akutnu uzkost a podozrenie na autizmus, ktore riesim s PSYCHOLOGICKOU a nie cez tiktok🤦🏻‍♀️ som zaliecena na panicku poruchu, no stale som zavisla od druhych, tot je chodenie do obchodu, k lekarom, na prechadzku, pomoc s upratovanim doma, atd. invalidny dochodok som najskor riesila s mojou psychiatrickou a az potom som napisala sem. bolo mi povedane, ze mi MOZU uznat plny, no nie je iste, ci mi vobec uznaju. ja si vsetky tieto veci uvedomujem a viem, ze s ID je to na slovensku na hovno s prepacenim, no chcela som sa poradit aj tu s vami. neocakavala som ziadne arogantne, vysmesne komentare a podozrievania, ze si to vymyslam lebo mam LEN 21. 🤦🏻‍♀️

@renata27322

a co tak bojovat s tym, chodit na terapie a zacat na sebe pracovat? chapem ze mas toho mnoho, ale kazdy z nas daco ma, a musi chodit do prace musi sa v zivote obracat, a prepac ano mas, LEN 21 takze by si mala mat trocha viac chuti do zivota. lebo zmyslas ako daka starena. ktora caka na uznanie ID a potom co. budes domna rodicom na krku alebo budes nieco sos ebou robit?
su denne stacionare napriklad.

urcite nie je jednoduche, ak clovek ma psychicke problemy, ale ty mas len 21 rokov a uz ziadas o ID a zatvaras pred svetom dvere.

vzchop sa. drzim ti palce. nie je to jednoduchem, ja viem ale mam za to ze mas aj medikamentoznu liecbu a choroby mas podchytene,

adriena85
28. jún 2025

Pochybujem, že máš nárok...mam schizofreniu a normálne pracujem

janulicek45
29. jún 2025

Máš na to nárok len takto čím viac hospitalizácii tym lepšie 🙂))) neviem teda odkiaľ si ale najlepšia liečebna je vo Svidníku🙂

natalka13
29. jún 2025
@janulicek45

Máš na to nárok len takto čím viac hospitalizácii tym lepšie 🙂))) neviem teda odkiaľ si ale najlepšia liečebna je vo Svidníku🙂

@janulicek45 hospitalizacie s autizmom?

janulicek45
29. jún 2025
@natalka13

@janulicek45 hospitalizacie s autizmom?

@natalka13 áno ku nám chodia aj autisti 🙂

Strana
z3