Je možné získať invalidný dôchodok pri bipolárnej poruche?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Dobrý deň, mám 35 rokov a mala by som otázku.
Vo februári 2026 mi psychiatrička zistila bipolárnu afektívnu poruchu. Pred 8 rokmi mi bola zistená dna a v 18 rokoch skolióza chrbtice.
Tieto diagnózy mi veľmi ovplyvňujú celé fungovanie v zamestnaniach, a to tak, že kvôli chrbtici a dne nedokážem dlho sedieť na zadku a pracovať, pretože ma po chvíli začne ukrutne bolieť chrbát. Pri dlhšom pohybe ma začnú ukrutne bolieť kĺby, a to tak, že mi napuchnú a neviem sa ďalej hýbať. Na dnu beriem Milurit, ktorý mi ale veľakrát nezaberá.
Bipolárna porucha mi sťažuje život v tom, že sa večne s niekým v práci pochytím a samozrejme ma vyhodia. Keď som v mánii, mám takú hnusnú náladu, že sa neštítim vynadať aj manažérovi vo firme.
Psychiatrička mi nasadila liečbu, ktorú dodržiavam, pravidelne k nej chodím na terapie.
Moja otázka znie, či je možné si podať žiadosť o ID, aj keď mi bipolárnu poruchu zistila doktorka až teraz vo februári. Alebo najskôr musím byť liečená a až potom si následne ďalší rok žiadať o invalidný dôchodok?
Ďakujem.

@pytame_sa_za_teba podaj žiadosť čím skôr. Na bipolárku dostaneš. Ak by nahodou nie, po každom zhoršení stavu a hospitalizácii žiadaj.