Môžeme byť obaja vlastníkmi domu pri spoločnej kúpe?
S partnerom chceme kúpiť dom..teda teraz žijeme v byte ktorý kúpil on na úver v nov 2022 aj ja mam svoj byt ..mame ale dieta a 3 psov čiže naň treba dvor..pozeráme domy . Dá sa aj kúpiť spolu dom kde by sme boli obaja vlastníci ak by si iba on bral hypotéku sám na seba a ja by som dala peniaze z predaja môjho bytu ?
@kitycat nie aj ja mam úver ..no neviem ešte kto koľko podľa toho koľko nám bude chýbať keď predáme byty..ale on väčšiu časť ako ja
@melanta aha..takže nezáleží kto berie hypotéku..majitel môže byť aj človek kto ju neberie
Ale veď on bude majiteľ predsa. Ale rovnako tak budeš majiteľom ty. Ty si svoj podiel zaplatíš "v hotovosti", on svoj podiel hypotékou. Najmite si právnika, ten urobí zmluvu a všetko vám vysvetlí.
Da sa to, my sme to riesili zaciatkom roka. Akurat nie vsetky banky su s tym ok, pozistujte si.
Autorka kamarátka tak kúpila byt. Predala svoj a kúpila polovicu vacsieho, jej partner si na druhú polovicu vzal hypo. Kamarátka bola spoludlznik.
Po rozchode predali byt kamarátka dostala polovicu z predaja, on druhu pričom zo svojej polovice si vyplatil hypo a ešte i zarobil.
@melanta keď si prečítaš príspevky (evidentne si si iba niektoré), tak zistíš, že som jej neskôr písala, že sa to týka manželstva, na čo mi autorka odpísala, že manželia nie su. Preto dostala odpoveď k situácii, ktorá sa týkala iba partnerov. My sme si to s autorkou vykomunikovali, potom nerozumiem tvojej reakcii na mňa..
Predsa nehnutelnosti sa nekupuju len cez hypo... ale ak da on viac, moze trvat na vacsom podiele, napr 2/3, ale urcite trvaj na tom byt kupujucou a nasledne figurovat na LV.
@la_dolce_vita dobre..ďakujem za radu
Urcite si najdi pravnika, aby si nezoslala nakoniec bez penazi. Mas deti, musis mysliet na zadne vratka, prinasas do noveho domu peniaze rovnako, ako on. Tak musis byt spolumajitel, aj ked nie v polovicnom vlastnictve, ale v podiele, akou sumou prispejes na kupu. A nasledne, treba osetrit dalsie roky, co tam budete spolu zit.
@mk1111111111 to máš pravdu..kto vie co bude aby to bolo ošetrené.. ďakujem

@macilka nepleť ju BSM-kom, nie je vydatá, zbytočne ju zavádzaš, keďže oni žiadne BSM nemajú a nebudú mať.
@thirstymonk nemáš pravdu.
Autorka, ako napísala @la_dolce_vita na kúpnej zmluve budete obaja kupujúci. Ty svoj podiel uhradíš cash, on si zoberie hypotéku. Kúpnu zmluvu si dajte urobiť právnikovi, nie realitke či podľa internetu. Právnik vám tam uhradenie podielov presne spíše.
Toto je tu nejaká móda na mk, tvrdiť že sa to nedá.