Môžeme si finančne dovoliť bábätko?
Pracujem ako zs a mam plat ak mam dost nadcasov okolo 1200 niekddy 1300 ale ak nemam nadcasi tak okolo cca 900. Muz ma 850. Ja mam este dlhy ktore splacam cca 400 euro este asi 10 rokov. Hypo mame 300, internet 17€, elektrika okolo 20. Za stravu minime 100€, naftu okolo 200 plus krmivo pre zvierata cca 50. Vsetko platime napoly. Ak by som chcela babatko myslite, ze by sme to utiahli ci radsej na babatko zabudnut?
Máte spolu dlhy 700 eur , plienky by si brala z roboty? Fakt chceš dieťa? Aj lieky, mlieko, oblečenie by si brala z roboty? A že kde je naše zdravotníctvo. Človek si musí do nemocky doniesť toal.papier, príbor, pohár a zs si berú plienky
okrem plienok z nemocnice, ak nebudes dojcit, aj umele mlieko ti z kuchyne odsypu? a dofrasa, cudujem sa, preco ked som bola s dcerou v nemocnici, ten sunar chutil ako voda, len to bolo zafarbene na bielo. a ze kde je nase zdravotnictvo, ked si kazda sestricka na materskej bude zvlacat potreby pre dieta z nemocnice.
a k veci, nie, s aktualnymi prijmami si dieta nerobte! lebo tu potom budes vypisovat, ako vam nevychadza, nech ti matky daruju to a hento, lebo to nemas zaco kupit. predpokladam, ze mate nulovu financnu rezervu, staci, ze bude mat dieta nejake zdravotne obmedzeni/diety, z coho to zaplatite? budu vam v nemocnicnej kuchyni balit zvysky, aby dieta doma nehladovalo?
A s dietatom bude kto keď pôjdeš do Roboty? A neviem ci by si si mohla zobrať toľko plienok z prace.. Niekedy keď bude bábätko veľa kakat minies fakt veľa plienok.. To by ti nebolo blbé aj voči kolegyniam bravat balíky a balíky plienok z prace? Ja chápem ze dieťa chceš a máš aj na to najvyšší čas, ale najprv si porieste financie a urobte dáku zásobu..
Ak dieťa chcete asi je najvyšší čas ALE vaša situácia nie je vôbec dobrá. Ostane vám mužov príjem 850€ z čoho len dlhy sú 700€. Ty budeš mať rodičák 450€, na všetko vám ostane iba 600€. To je pre troch ľudí naozaj veľmi málo, všetky náklady pôjdu hore či už strava, energie, smeti. A to sa môže stať hocičo napríklad nebudeš môcť kojiť a hneď máš 100-150€ mínus mesačne.
Spoliehať sa na plienky z práce nie je dobrý nápad 🙈....
Určite je na mieste aby sa partner pozrel po lepšie platenej robote aspoň na obdobie kým ty budeš na rodičovskej.
Ale plienky niesu jediný výdavok pri dieťati, ak nebudeš môcť kojiť umelé mlieko nieje lacné, oblečenie, hračky, neskôr začne dieťa jedávať prikrmy.
Ja mám veľkú nejedáčku 11 mesačnú, nezje skoro nič ale aj tak jej ide na stravu mesačne okolo 100€ určite možno aj viac.
Ak ostane dieťa choré?
Nešla by som do toho
Ja nepracujem v nemocnici. Plienky dostavame ako sponzorsky dar
Kedže stravu máte 100eko na všetky víkendy tak rátaj že keď zostaneš doma stúpne vám to na cca 300-400 eur vrátane dieťaťa. Čiže vaše náklady by boli
350 eur strava, 400 tvoje dlhy, 300 hypo a cca 70 nejaké iné veci a 140 nafta kedže ty budeš napr sedieť doma. Vaše prijmy by boli 850 😀 takže nie nevychádza to. Chýba Vám minimálne 400 eur a to budete aj tak obhrýzať stromky a budeš chodiť do roboty kradnúť lieky a toaleťák.
Nevychadza Vam to podla mna. Manzel si musi najst lepsie platenu przcu a to aspon o 500e inak si to neviem predstavit.
Ked budes doma tak prejes viac ako 100e, moje dieta ma 16m a preje okolo 150e mesacne. Ked bol maly krabica UM jedineho co mu sadlo 18e-100e len na to. A to je zdravy nastastie.
Pises, ze po md pojdes hned do prace a dieta kam Das? Mas rodicov ktori sa zadarmo postaraju? Jasle do 500e (vyska rodicsku) neviem ci najdes.
Ja by som si sadla s manzelom a prediskutovala ake ma moznosti novej prace prip. brigady. Pretoze ako 37r vela casu nemas.
Prepáč, ale to by si sa nehanbila brať plienky z práce?
Ty mas na zenu prijem relativne ok, ale manzel straaasne maaaalicko. Si predstav, ze po materskej ti pride rodicak s pridavkami a mas cca 450 eur
Dlzoby sa nedaju znizit a predlzit dobu splatok?
Tak ano, ak máte plienky ako dar pre dáke sociálne slabšie rodiny, tak to máš pravdu ze vo vašej situácii kebyže si urobíte dieťa tak budete sociálne slabšia rodina odkázaná na pomoc.. Neviem co si robila keď si si urobila také veľké dlhy, ale presne kvôli takým nezodpovedným trpia aj potom tie deti a veľakrát sa nedostáva pomoci tým čo to naozaj potrebujú a nemôžu si za to sami..
Nerob si dieťa, keď ho nemáš ako uživiť. Láska nestačí. U teba zrejme chyba aj finančná gramotnosť. My mame príjem cca 3000 a aj to rozmýšľame ci vyjdeme, keď odpadne jeden príjem, a to nám ostane oveľa viac ako vám.
nepreratavala som to, no zacala by som tym, ze si spises, co vsetko potrebujes do vybavy a poriesis v sebe, co si schopna zohnat z druhej ruky / zadarmo, prip. coho sa vies vzdat (v niektorych domacnostiach netreba prebalovak, inde mojzisov kos/hniezdo a pod). Ak nemas problem s tym, ze budes dietatu obliekat vylucne nosene oblecko (co som ja tak na 90% robila, hoci sme na tom financne ovela lepsie), vyriesis vybavicku za par supov... Bezna prevadzka samozrejme tiez nieco stoji (plienky, kozmetika, umele mlieko, ak by si potrebovala) - na to si musis nasetrit, idealne aspon na prvy pol rok, ak by si si to dokazala odhadnut.
Nezavisle od toho - skus konzultovat so Socialkou, prip. ak mas kamaratku / znamu mzdovu uctovnicku, tak s nou, ci a ako mas sancu docielit zvysenie materskej... to dost pomoze na uvod.
@nelka93 toto je doooost drsne. Uzivit jedno dieta nerovna sa uzivit ine dieta... A vsetko je aj o narocnosti rodicov (mnohi ludia by nebrali kocik z druhej ruky, ja som zan bola vdacna...)
Ja by som nechcela byť to dieťa.
Sorry, ale toto je horšie ako živorenie spoliehať sa na jedlo z práce a plienky KRADNÚŤ od sponzorov (lebo tie nie sú zrejme tebe osobne venované. Ak sme niekedy riešili sponzorské dary, nikdy sme si nebrali, aj keby sme chceli, lebo to bolo určené pre niekoho iného a my sme si kúpili za výplatu).
A dieťaťu chcem dať poriadny život a možnosti. Výlety, darčeky, zážitky, kurzy, kútiky, krúžky,... To si budete môcť dovoliť, keď si sotva základné životné potreby viete zaobstarať?
Nie, mali ste o bábätku premýšľať skôr pripadne si niečo šetriť. My mame platy podobne, ale vedeli sme že rodinu raz chceme, tak sme šetrili, a nebrali si úvery, hypotéky atď... Uskromnili sme sa a dobre sme urobili... 1 dieťa uzivis s vaším platom a rodičovskou ale nie s vašimi výdavkami.....moja rodičovská ide len na pokrytie poplatkov všetkého, ostatne financuje muž, teraz ma malý 2 roky a už je to lepšie lebo nemáme plienky, mlieko atď... Ale zozaciatku sa kupovalo nonstop... Na stravu minime tiež veľa, malý ma alergiu na vajíčko a kravsku bielkovinu a poviem ti tie produkty sú mega drahé oproti tomu ze kúpite niečo lacnejšie... A to či bude mať dieťa dáku alergiu nikdy nevieš (my nemáme ale malý má), kupovať topánky, oblečenie, dieťa rýchlo rastie.... Mne by bolo ľúto ze nemám peniaze a nemôžem ho niekam aj zobrať niečo mu kúpiť. Našetrite aspoň niečo
Za mna žalostne maly prijem na to, ze mate aj dlžoby.
Ja by som najskôr splatila dlhy a potom mala dieťa.
@aurora33 len to jej zas moc nevychadza, lebo ma skoro 39r a splacat bude este 10
Rodina nam pomoze zo stravou a vsetkym ostatnym. Chceme iba jedno dieta. Plienky dostavame ako sponzorsky dar pre nas nie pre tych o ktorych sa starame kedze su ti psych.klienti ktory sa moc neplienkuju. Pani zo sponzoringu ich vymeni za decke a nosi kolegynam.
Vypadá, ze si rozhodnutá. Vela šťastia a nech je bábätko hlavne zdravé.
ja ti to vycislim rovno: prijem najhorsi bod (ktory moze trvat rok-dva-tri, za predpokladu zdraveho dietata) muz 850e+ty rodicak 450e=1300e, vydavky tvoje dlhy -400e, hypo -300, energie -50e, benzin -200e, zvery -50e, strava -100e (ktora narastie ked budes doma+dieta) je zvysok 200e...nie, nevychadza vam to
pre zabezpecenie hmotneho dostatku dietata potrebujes mesacne: okrem akoze tych "ziskanych" plienok, osatenie, stravu, lieky, pomocky, hracky, vyvojove doplnky...riesila by som zbavenie sa tvojho dlhu, cim sa uvolni 400e ako adekvatne zabezpecenie dietata a inych nutnych vydavkov cakanych aj necakanych (zubar, oprava auta, dane, poistky, vybavenie domacnosti, lekari, atd atd)
este si neodpustim jednu sprostu otazku ku "Ja uz mam vek mam 37,5" - co si doteraz urobila vo svojom zivote na to, aby si sa mohla stat zodpovednou matkou?
Keby môj muž zarába 850 eur, tak o dieťati by som v dnešnej dobe len snívala 🫤
Tiež želám veľa šťastia lebo ja som na obe materské išla s poriadnou železnou rezervou rádovo v tisícoch eur aby som nemusela 3 roky každú korunu obracať...a každopádne mi z oboch nič nezostalo ale mohla som byť v kľudne pri oboch deťoch 3 roky plus potom súkromná škôlka lebo štátne sú plné ☹️ taká je bohužiaľ realita ☹️
Iba jeden druh plienok či hocijaké značky? Lebo ak dieťaťu nesadnu, kľudne sa môže vysypať z nich,nič neobvyklé..

@denithestrange1993 pochopila som, ze pracuje ako zdravotna sestra (pise to v uvodnom prispevku)