Môžeme si finančne dovoliť bábätko?
Pracujem ako zs a mam plat ak mam dost nadcasov okolo 1200 niekddy 1300 ale ak nemam nadcasi tak okolo cca 900. Muz ma 850. Ja mam este dlhy ktore splacam cca 400 euro este asi 10 rokov. Hypo mame 300, internet 17€, elektrika okolo 20. Za stravu minime 100€, naftu okolo 200 plus krmivo pre zvierata cca 50. Vsetko platime napoly. Ak by som chcela babatko myslite, ze by sme to utiahli ci radsej na babatko zabudnut?
V prvom rade, nech si muz zvysi prijem.. ved potom bude vacsina vydavkov hlavne na nom..
a potom v druhom rade si spocitaj vsetky davky, ktore dostanes za tie 3 roky - ak splnas podmienky: tehotenske a materska; porodne; rodicak; pridavky a rozrataj si to vsetko na 3 roky.. javi sa to ako zbytocna prplacka, ale takto sa ti rozlozi na cele 3 roky rovnaky stabilny "prijem" a neprepadnes moc po 8 mesiacoch...
P.S= zivit a vychovavat dieta budete vy, nie rodina.. takze ziadne automaticke spoliehanie sa na nich.. ved mate uz vysoky vek, isto aj rodicia
Po materskej, budeš mat rodičovský 470 EUR, rodinný prídavok 60 EUR, daňový bonus na dieťa 140 EUR. Spolu 670 EUR,
plus mzda za tvoj 4 hodinový úväzok cca 500 Eur( písala si ze pôjdeš hneď do prace na 4 hodky ) a manželova mzda 850 EUR.
Spolu cca 2 000. A to si dovolím tvrdiť ze z roka na rok sa príspevky stále zvyšujú.
Na bazáre nakúpis ( ak chces setrit )pre dieťa všetko potrebné od postieľky, oblečenia az po kočík za 1000 a ešte dostaneš aj príspevok pri narodení dieťaťa, tzv kočíkovne cca 1000 EUR.
" ci na bábätko mame radšej zabudnúť?"
Rozhodne nie. Myslíš, že naše staré a prastaré mami takto uvažovali? To by tu nebol nikto z nás. Dieťa je predovšetkým otázka lásky.
Píšeš, že máš 37 rokov. Čo je už teraz dosť veľa. Sadnite si za to s manželom a predebatujte to poriadne. Len vy sami. Názory ostatných vás trápiť nemusia. Jedno dieťa vás nezruinuje finančné. Veľa veci nájdeš aj na bazarikoch čo mamičky darujú, použité.
Berte ohľad aj na ten vek, nech o 5 rokov neoľutujete že sa vám dieťa už nepodarilo splodiť.
Nevidím tam nikde platbu za byt. Alebo teda náklady na bývanie, iba elektrinu,kde je plyn,vodné stočené,kúrenie... Dieťa tiež nepríde ľusknutim prsta, v dnešnej dobe má 20% párov problémy s počatím, ktoré ich nakoniec privedie k umelému oplodneniu, ktoré stojí tisíce. Nikdy nevies či nebudeš patriť k nim vzhľadom na vek. Máte našetrenu rezervu? Dieťa zvládli aj s menej peniazmi, ale treba k tomu pristupovať zodpovedne a uskromnit sa. Nie na úkor kvalitnej stravy. Ale napr údržba auta veľa stojí. Povinné poistenie, havarijné, STK , prípadné opravy, výmena oleja,brzdovej atď...mňa vyjde ročne auto 4000 miniem tiež 200 na benzín a to mám relatívne nové a bezporuchove. Čím staršie tým viac nákladov. Viem že to auto ťa všade dopraví rýchlejšie ako mdh a pohodlnejšie, ale prechodom na MHD by ste veľa ušetrili.
@aurora33 suhlasim 😔
Mame domcek zo zahradou. Pestujeme a chovame takze preto za stravu nedame vela a to plati aj pri dietati. Ja sa nespolieham na nikoho, rodina sa sama ponukla. Muz planuje odist ale boji sa hentam pracoval 15 rokov. Ja aj kvoli zdravotnym problemom sa musim tozhybat. Vybavu dostanem po sestre, nemusime nic kupovat
uz mas vek chodte do toho vybava sa da aj velmi lacno zohnat
Spoliehas sa na výbavu po sestre, plienky z roboty, stravu od rodiny. Ja by som do toho nesla. Ešte kebyže mám také dlhy ako ty.
V zime nedopestujes ovocie a zeleninu, takže ste odkázaní na nákup v potravinách. Zdravotné problemy by tehotenstvo zhoršilo alebo zlepšilo? Ak sa ti zhoršia po porode, ako sa postaras o dieťa? Najprv by som vyriešila zdravotné problemy a potom šla na dieťa.
Ja žasnem 😀 To je ako keď panenka mária porodila v stajni do slamy 😀 nič nemáme ale dieťa vitaj na svete, svet sa o nás nejakým zázrakom postará :D
Autorka a prečo s manželom sú všetko delite na polovicu? Prečo nehospodárite spoločné, keďže ste rodina?
@alessavandervelden chces od kaceny logickú argumentácii, ale sama sa správaš nelogicky a ponizujes ju za jej hodnoty.
Ak môže môcť rodina a vy už máte vyšší vek, tak by som do toho šla. Ale tiež by som zrušila všetky výdajky, ktoré nie sú nevyhnutné, ako zvieratá. Ja mam dvojrocne dieta, stále kojim, oblecko a hračky dostávame z každej strany, kupovali sme v podstate len plienky, ale to tiež nebol neviem aký vydavk. Ak nepočítam veci, ktoré nemusíte absolvovať, ak nechcete (baby plávanie, fyzio...), tak nás dieta doteraz nestalo skoro nič. Ale samozrejme, čím staršie dieta, tým vyššie výdavky
Ale dalsia vec je, že moje je zdravé ako repa. Ale ak by bol nedajboze nejaký zdravotný problém, tak to už môže byť docela pruser aj po finančnej stranke vo vašej situácii
Dnešnej dobe ani náhodou neplatí, že dieťa sa vychová. Ale že vôbec. Na dieťa treba peniaze. Môže Tí tvrdiť hocikto, že to pôjde. V dnešnej dobe bez peňazí ani náhodou. Ešte pri dlhoch, fakt si to dobre rozmysli. Nikto Ti dieťa nevychová a ani Tí výchovu nepreplatí. Takže podľa mňa.
Ak bude dietatko zdrave a chystas sa hned do prace, tak to bude ok. Deti do tych 3 rokov nemusia stat vela, ak kojis, cim skor odplienkujes a budes mat pomoc rodiny. Plus vecicky budete mat zdedene a podobne.. sranda pride potom. Kruzky, vselijake poplatky v skolke, skole, poistenie a tak..a ked niekam pojdes, vzdy to dieta z Tebe tie peniaze vytiahne, na zmrzlinu, dzusik, nejake jedlo a tak.. treba aj zit. Mas najvyssi cas, neskor mozes lutovat, tak to vidim ja.
V takom veku by som na dieťa išla ešte dnes, však si vieš vyrátať snáď koľko budete mať peňazí, keď sa chce dá sa vsetko
Neviem preco do ma utocite. Ano rodina sa ponukla na 4 hodiny ich to nezabije a dieta si urobi skvely vztah so starymi rodicmi. Ja som to stastie nemala. Kedze zijeme na dedine kruzky a taketo hluposti nehrozi. Snazime sa zzit s prirodou. Doktor ma uz tlaci do dietata pretoze uz mam svoj vek a som v priprave uz rok. Nemienim zostavat doma tak dlho ale virm si zarobit aj na materskej tu 1000
Pytala si sa, dostala si odpovede. Nemusíš sa urážať. Ale robiť si dieťa s tým, že od toho dostanem toto od toho to a pôjdem hneď do prace a ešte musím splácať dlhy, no ďakujem pekne.
Prečo si muž pre boha nenájde lepšie platenú prácu??? Akože ja robím časovo aby mi to vyhovovalo s deťmi nemám extra školu alebo dáke extra zamestnanie ale zarobím toľko čo tvoj muž.
Z tvojho príspevku sa mi javí, že túžiš po bábätku už nejaký ten čas, ale finančná situácia, v ktorej sa so svojím mužom nachádzaš, ťa v tejto veci brzdí sa pohnúť. Z hľadiska veku máš najvyšší čas pracovať na otehotnení. Kladieš si však správne otázky ohľadom vášho momentálneho rodinného rozpočtu a ten nie je taký ružový, ako by bolo potrebné. Situácia je však riešiteľná v rôznej podobe. Ako už mnohé napísali, zvažovať možnosti novej práce poprípade privyrobenie si ešte popri aktuálnej práci,, stálo by za zváženie možno vziať neplatené voľno cez leto a ísť na 2 či 3 mesiace si zarobiť do zahraničia. Alebo možno aj na rok a našetriť peniažky. Čo sa týka pomoci od rodiny, tá je k nezaplateniu, V čom by bola rodina ochotná pomôcť čo i len na kratšie obdobie, vsetko sa počíta. Čo sa týka výbavičky pre dieťa, dajú sa zohnať veci, ako už tu bolo spomínané, z druhej ruky dokonca aj zadarmo - postieľka, prebaľovací pult, vanička, oblečenie a pod. Sú mamičky, ktoré ponúkajú na darovanie vo veľmi peknom stave. Nie, bábätka sa nevzdávaj! Ak po ňom túžiš, s pribúdajúcim vekom tá túžba s veľkou pravdepodobnosťou bude narastať do takých rozmerov, že sa zmení na bolesť, silnú bolesť z nenaplneného materstva. Ženy, ktoré mali deti ako mladé, to nemôžu pochopiť. Na druhej strane, ako už aj mnohé z nich spomínali, a v tom s nimi súhlasím, je matematika v oblasti financií. Tá nepustí. Je treba si sadnúť s mužom za jeden stôl, spísať možnosti, ktoré by pomohli vo vylepšení vášho rodinného rozpočtu. Vyhrňte si mužom rrukávy a pustite sa do toho. 🙂
Mam 2 prace. Robim viac ako ktokolvek z nasej roboty aby som tie peniaze mala. Som unavena, vycerpana vyhorena. Chodim brigadovat a naozaj sa ma dotyka ked si niekto mysli ze sedim na prdeli a natahujem ruku aby mi dali. Dieta velmi chcem. Dospela somndo stadia, ze aj ked budeme zit skromne ale aj tak to dieta chcem. Hypo velku nemame za 15 rokov ju splatime. A muz si nemoze este dovolit ist robit inde uz som to pisala. Ja zarobim viac ako on a je to lepsie
Ved keď toľko veľa pracuješ, už dávno si mala mat nasetrne a môžeš s kľudným svedomím začať pracovať na dieťati.. Ale nepísala si nič o tom ze by si mala dáke úspory.

@lindus_esterka tak v tom prípade by som do takého prostredia dieťa neprichádzala. Ved už teraz sa spolieha na pomoc iných. Chuda dieta