icon

Možnosti financovania bývania pre mladých

17. sep 2025

Ahojte. Aké mám možnosti financovania bývania, hypotéky, keď mám plat cca 1700 v čistom, ale nemám žiadne úspory? Vek pod 30, dve zamestnania na TPP, dobu neurčitú? Je stavebné sporenie a neskôr stavebný úver na dofinancovanie dobré riešenie?

Strana
z2
misanthropicdann
17. sep 2025
@anonym_autor

@misanthropicdann myslela som, že plat sa posudzuje len za 3 mesiace, max 6. Tak to aby som ešte počkala.

@anonym_autor plat sa posudzuje za celý rok. S výnimkou VÚB.

Keby si napríklad pracovala 4 mesiace tak by ti priemerný plat vypočítali ako sumár 4 výplat / 12
Takže pri mesačnom plate 1000€ by ti vyšiel priemerný plat 333€

autor
17. sep 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor plat sa posudzuje za celý rok. S výnimkou VÚB.

Keby si napríklad pracovala 4 mesiace tak by ti priemerný plat vypočítali ako sumár 4 výplat / 12
Takže pri mesačnom plate 1000€ by ti vyšiel priemerný plat 333€

truhlikvseved
17. sep 2025
@anonym_autor

@truhlikvseved u nás idú 1-izbové byty od 110ooo, 2-izbové od 125ooo. Ale to je to minimum. Priemer je vyšší 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor Inak s tou garzonkov by som to bral ako ulozenie penazi. Lebo teraz proste do luftu davas najom, s tym ze hentak by si splacala hypo. Rok proste vydrzis alebo 2 v garzonke.

Lebo chapes takto budes setrit pomaly ale ceny nehnutelnosti stale rastu proste o 10% rocne takze o rok ten jednoizbak bude stat povezme 120K, a ty kym nasetris tu ciastku.
Lebo uz nepotrebujes 11K svojho ale 12K, o rok zase viac potrebujes.
...
Tam ide o to ze tebe uteka 10% z tych 100K nehnutelnosti. Ja to vidim lebo som kupoval investicnu garzonku a teraz za rok tie ceny su uplne proste 10K zarobene len na equity gain nehnutelnosti.

Pouvazuj, lebo co vidim ludi tak kazdy iba lutuje ze nekupil skor.

masarykovaaaaa
Odpoveď bola odstránená
miroslava2710
18. sep 2025

Za mna necakat. Ak ti prejde hypo plus spostrebak tak nevahat. Kupovala som tak 5 rokov dozadu a teraz ten byt idem predat s viac ako 100% zarobkom. Keby som bola pocuvala tie rady ze este setrit a blah blah blah tak by som bola do dnes bez nehnutelnosti. Poviem priklad ze teraz by si chcela nasetrit tych 10% to je dajme tomu 15 tisic. Kolko ivh budes sestrit? A kym nasetris tak 10% nebude 15 tisic ale 25 tisic tak zase ti bude chybat a budes len a len drahsie kupovat. Ja som isla hypo plus spotrebak a po roku som refinancovala. Jedine co lutujem je ze som nekupila skor.

matussedivy
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2