icon

Môžu si ľudia dovoliť nehnuteľnosť za 300 000 eur?

9. júl 2022

Keď pozerám ten internet až smutno mi je. Fakt poznáte niekoho kto si kúpi byt či dom za 300 000 e. Už to býva normálna cena za 2 či 3 izbový byt v BA. Domy v okolí tiež s takou cenovkou. To si fakt môžu ľudia v dnešnej dobe dovoliť zobrať takú vysokú hypotéku ??

ivana.natasha
9. júl 2022

@autorka každý by si mal zobrať na seba len také bremeno ako môže zvládnuť platiť. Mladý pár by mal vedieť tiež zhodnotiť, či je reálne to splácať. Je aj riešenie kúpiť byt ďalej od BA- v okresných mestách a hneď je cena priaznivejšia. Mňa osobne by bývať do BA ani párom volov nedotiahli. Začínali sme ako mladý pár z mužom v jednoizbaku a nič sa nám nestalo. A hypotéku dajú aj 40tnikovi,ak má na to príjem, dokonca aj keď má deti. A aj dve 🤗.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
paradajkova
10. júl 2022

Ani poznam - nas. Byt nebol ani tyzden v ponuke a majitelka si este vyberala komu ho preda, lebo bolo viac zaujemcov.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
luccija
10. júl 2022

Tato spolocnost nepotrebuje lenivych ludi, ale ludi, ktori budu studovat, makat a obracat sa.Tak to vysvetloval ekonom v Trende.A ceny poslednych mesiacov tomu nasvedcuju.U nas pri Ba sme kupili pozemok pred 10 r za 95 eur uz vtedy to bola vysoka cena teraz tu je volny pozemok vynimocne rozparcelovalo sa pole majitelia sa konecne rozhodli predat a cena 350 eur.Vsetkych 7 je rezervovanych

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
tomas115
10. júl 2022

@zuzinabila Do BA sa tlacia preto, lebo je tam vela prace a slusne platy. Inak suhlas, ze existuje milion krajsich miest na zivot ako BA. Ja mam tiez podu pripravenu tak, ze v horizonte 10-15 rokov by som mal byt zabezpecny z kazdej strany a vraciam sa domov na Liptov. Medzi tym tam chodievam aspon kazdy vikend, nabijem sa energiou a idem makat do Ba 🙂

evkamotka
10. júl 2022

Ja s muzom nezarabame nadpriemerne a je to pre nas dosiahnutelne. Lebo 6r dozadu ked sme sa brali, kupili sme si 3i byt za 95tisic. Brali sme sa okolo 30ky, mali sme nasetrene, hypo sme brali okolo 50tis. Aktualne ma hodnotu skoro 200. Lenze my ho uz mame splateny takze mame k dispo hodnotu bytu, staci nam dalsich 100-150tis a vieme sa pozerat po nehnutelnostiach v hodnote, aku autorka uvadzas.

Trocha od veci rozmyslas, ze kazdy zacina od 0 a berie si hypo na 300tis. Domy nekupuju 22rocni mladomanzelia s piatimi nasetrenymi tisickami ale skor 30-40 nici, ktori uz nejaku splatenu nehnuteľnost vlastnia a len doplatia zvysok

michal711
10. júl 2022

40 ročný už mal.mat dávno vlastné bývanie 🙂 ja mám 28 rokov a mám vlastné bývanie v 40 dúfam že budem úplne inde s nehnuteľnosťami.

deginko
10. júl 2022

Neviem tebe sa zdá 300.000€ veľa na BA?ceny v Žiline sú úplne rovnaké 3izbove byty v novostavbe idú cez 300.000...a teda domy 680.000€ v okolí Žiliny...tak čo už máme my povedať

danielinaa
10. júl 2022

Nuz bohužiaľ je to strašne. A ti co sa tu pysia aké majú platy a v pohode im na taku hypo vyjde lebo majú vysoký prijem a ze treba makať a nie fnukat, byt vami, čusim, lebo život sa môže v sekunde otočiť, trochu skromnosti nezaškodí. Mat 1000 eur 30 rokov na splátky v dnešnej dobe málokto zvládne. Pride choroba, strata prace, požiar, čokoľvek. . . A takých co sa vystatovali a padli na dno je ako maku

tomas115
10. júl 2022

@danielinaa pozeras sa na to velmi zle - 1000 euro je dnes vela, o 10 rokov bude 1000 euro ako dnes 500. O 20 rokov bude 1000 euro ako dnes 300. Tak funguje ekonomika a inflacia (ked zanedbame kratkodobe vykyvy). Ked som kupoval pred 10 rokmi svoj prvy byt za 55000 euro a zarabal som 1100 euro mesacne nebolo mi vsetko jedno a bal som sa. Dnes ma byt 3 nasobnu hodnotu a moj plat tiez niekolkonasobne vzrastol. Vzdy ked kupujes nehnutelnost tak sa ti to zda vela a VZDY je to tazke. Kup, daj tomu 2-3 roky a budes spokojna, ze si kupila. Stale dookola pocuvam to iste ze hypo na 30 rokov je sialenost, ja hovorim ze sialenost je byvat v prenajmoch dlhodobo. Bohati ludia vyuzivaju uvery vo svoj prospech a hlavne musis pozerat na veci z dlhodobeho hladiska a uvedomit si, ze 100 euro dnes je 500 euro o 30 rokov a takymto pomalym budovanim a "investovanim" sa zrazu ocitnes na dochodku v klude a zabezpecena. V reale aj omnoho skor.
A keby sa nieco zle v mojom zivote stalo tak viem vsetko predat a ostane mi na hotovy vyplateny dom a este aj na jednozibacik bokom.
A ani nahodou toto nepisem ako vystatovanie, skor dobre mienenu radu, ze netreba sa bat uveru ale pozerat nan ako na priatela. Aj vo 2izbaku sa da pekne a slusne zit.
Nie je to len o dome. A ako tu bolo pisane, lahsie sa pohnes dopredu ked predas ten 2 izbak a uz len doplatis rozdiel k vacsej nehnutelnosti ako ked ides od 0.

stankot
10. júl 2022

Daju...manzel 40 rocny a dve deti...na 30 rokov...ak si za tym ides a nevzdas sa hned pri prvej prekazke...

kris_tin257
10. júl 2022

Ja už sa naozaj pozastavujem nad týmto neustálym bedakanim, ja som študovala VŠ popri ktorej som makala na brigádach, Mgr som mala externe a išla som radšej do práce, po dokončení som sa presťahovala do BA cez pol Slovensko v 24ke som si kúpila v BA 2izbovy byt vtedy za 90000 dnes má hodnotu 150000 keďže som sa vedela v práci vypracovať a zarábam slušne každý rok som dávala mimoriadne splátky a tak mám z hypo už iba 45000... Našla som si muža ktorý je šikovný s VŠ a rovnako sa za tie roky vypracoval, teraz kebyže kupujeme byt za 300-400000 nemáme problém a to sme obaja išli od 0 a vypracovali sa len vlastnou šikovnosťou... Treba ale makať nie len vyplakavat všetko je drahé ale lacnejšie už nič nebude ceny pôjdu už len hore a ak nezačnú ľudia makať a snažiť sa tak sa nikdy nebudú mať lepšie

zuzinabila
10. júl 2022

@danielinaa presne tak.ludom velmi chyba pokora pred zivotom,je to smutné..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
petamich
10. júl 2022

@danielinaa cize sme tu vsetci mali pritakavat ako sa to neda? a preco ten, co sa vyjadril, ze (zial lebo nikto z takych cien neskace od radosti) to vie zvladnut, sa hned vystatuje a chyba mu pokora?

mne pokora rozhodne nechyba a viem, ze zivot sa vie riadne zvrnut, ako dieta slobodnej matky, kedy casto nebolo ani na chleba, si velmi dobre uvedomujem, ze mi nikto nic neda a treba mysliet na vsetko - nuz tak ano tvrdo som makala a sama sebe vdacim za to, ze som zabezpecena, manzel tiez a musime (schvalne musime a nie mozeme, lebo z tych cien sa mi chce plakat ale co narobime, ked sa nezmestime) si taky byt dovolit

dkethe
10. júl 2022

Casto sa tu pise 'my sme zacinali tak... A teraz mame na 300k nehnutelnost' lenze zabuda sa na to, ze garsonky stali vtedy 40, dnes 100, a mladi nemaju nastupne platy 2k.. ano, kto sa pred 10rokmi snazil, dnes to zvlada. Ale co ti dnesni mladi? I tu garsonku je problem kupit 😒

mirkam3
10. júl 2022

@autor - Reagujem na Vás komentár zo včera 21:33.: Treba si uvedomiť, že človek čo si kupuje nehnuteľnosť za 300+ tisíc si zväčša neberie hypo na 300 tisíc, ale je schopný aj pomerne rýchlo šetrit a teda ma nejakú finančnú rezervu…

laurita285
10. júl 2022

Ja osobne si idem brať hypotéku 400tis a zo svojich zdrojov som dala 100, nevidím to ako nejakú hororovú sumu, však je to na splácanie na celý život, nie na pár rokov 😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
laurita285
10. júl 2022

@ummimaryam inak, videla si terajšie ceny v Osle za byty? 500tis za trojizbáčik len taký fukot, aby si bola v obraze.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
10. júl 2022

@zuzinabila
@danielinaa
V čom akoze tu vidite "nepokoru"?
Viete vobec co je to pokora?
Pokora nie je falosna skromnost - take moderne slovenske - tvarit sa ako najvacsi chudak, stazovat sa, lutovat sa a potom sa doma chechtat, kolko mam naskreckovane.

paradajkova
10. júl 2022

@danielinaa asi by som sa zamyslela ci je vhodne sudit ludi, ked ich vobec nepoznate. My sme si s partnerom nasetrili, nikdy sme vela neminali, ani auto sme niekolko rokov nemali, od rodicov sme nezobrali ani cent a pozicali sme si zlomok tej sumy. Kym sme nemali dieta, tak sme skoro nic neminali. Jedine na co sme minali boli kvalitne potraviny, inak nam nic z "drahsich" veci nikdy nechybalo ku stastiu. Takze mozno by bolo na mieste sa zamysliet, ci je vhodne takto generalizovat a hodnotit ludi.

jaroe
10. júl 2022

@stankot podobne, ešte aj 2 deti navyše...

amiaja
10. júl 2022

Teraz kupoval znamy 4izbovy byt za 300tisic, tie ceny su neskutocne a lepsie to nebude. Na to treba mysliet hned ako clovek vyjde zo skoly a zacne pracovat. Najlepsie ist na par rokov do zahranicia, zarobit nieco na zaciatok a potom hned kupit nehnutelnost. Ja som sa rozviedla a hypo som brala ako 35rocna. Nieco som nastastie mala nasetrene, inak neviem. A bolo to pred 3 rokmi, dnes neviem co by som robila pri tychto cenach. Skoda ze som dnesny rozum nemala pred 20 rokmi, mohla som byt uplne niekde inde🙄😁

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
danielinaa
10. júl 2022

Nuz keby bolo so všetkými tak ako píšete, nebolo by toľko exekúcii dnes. A bude ich este viac. Ja vás nepotrebujem presviedčať a svoj názor nezmením.

zmrzlinka2021
10. júl 2022

@zuzinabila
Ale co je "nepokorne" na tom povedat, ze ano, vdaka svojej sikovnosti a odhodlanosti som tam, kde som?
Myslis si, ze taki ludia nerataju s tym, ze hocikedy moze prist do zivota nestastie a proste padnu na dno?
Uspech nie je len v tej samostnej sikovnosti a je velmi dolezite poznat svoju hodnotu a svoje kvality. Uspech je aj v tom, ze aj ked sa mi nedari, ked mam vaznu chorobu, ked mam nedostatok, tak zijem najlepsie ako viem, vazim si zivot.

Su proste ludia, ktori na sebe vzdy makali a preco sa teraz maju tvarit, ze to tak nie je?
A su ludia, ktori mali blizko akurat tak ku krcmam, diskotejkam, flakaniu sa a dnes nenavidia svojich uspesnych spoluziakov, ktori pred alkoholom a zhananiu frajerov dali prednost uceniu, sebarozvoju....

Proste byt si vedoma toho, co som spravila neznamena, ze nie som pokorna a nie som si vedoma toho ze mozem padnut aj na dno.