icon

Musím deťom šetriť?

15. mar 2022

Ahojte, obraciam sa na vás s otázkou, ktorá ma trápi. Som rozvedená rok a pol. Pravidelne dostávam výživné, moj príjem je s výživným 1.400 e. Platím hypotéku plus inkaso spolu 500 E. Deti mám 11 r a 16. Keďže bývam v staršom dome, nemusím hovoriť, že stále niečo vybehne, do čoho musím prispievať. Našla som si dve brigády, viac už ozaj nevládzem ale z tých mam mesačný príjem 50 E plus, čiže nič extra. platím deťom všetko, krúžky, šatstvo stravu mhd telefony internet atd atd no a teraz moj problém. Ex ma upozornuje, že sa mam zariadiť tak, aby som deťom šetrila na budúcnosť, lebo on na to nemá takže od neho nech nečakám, že im na nejaký rozbeh do života pomôže. Lenže ja nemám z čoho im šetriť. Setrila som kým som bola vydatá avšak to som minula po rozvode, kedže sa trebalo vysporiadať s ex. Plus zobral mi vela vybavenia domácnosti, takže som bola nútená si kúpiť. Sama seba obviňujem z toho, že neviem deťom ušetriť. na druhej strane, mne rodičia tiež nedali ani halier "do budúcna". Neviem čo mam robiť, mam z toho výčitky. AKo to máte vy?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
fiafia
15. mar 2022

Inflácia mi je jasná no napriek tomu má mala poistku, rodinné prídavky chodia na jej účet a čo dostane jej tam vkladáme.

mamina0078
15. mar 2022

Ja planujem sporit od narodenia kolko sa bude dat aj keby 10€ som mala odlozit kazdy mesiac za rok je to 120 za 18 je to 2160. Zatial vzhladom na nas plat budeme od narodenia odkladat 160 mescne + prve roky aj nejake peniazky, ktore dostanu na sviatky tam pojdu potom ked budu starsie mat vreckove tak samozrejme oni si ich nechaju.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
15. mar 2022

@lubka261 mozno nam dopise podrobnosti. Ale uz exove upozornovanie neposobi ok. Otec poskytne vyzivne, matka vsetku ostatnu starostlivost plus tiez matka pracuje a brigaduje, cize tiez deti zivi a ona si poradit musi. A este je upozornovana, ze ma laskavo setrit, lebo on detom v buducnosti financne nepomoze. Akoby cele bremeno hadzal na nu. Ale samozrejme, nevieme podrobnosti, mozno sa ich dozvieme.

annamaria4
15. mar 2022

hmmm ako nechapem tiez, preco ju takto upozornil. mne to pride tak, ze ak by nemusel platit vyzivne, tak ani to by neplatil

lubka261
Autor odpoveď zmazal
luccija
15. mar 2022

@0silvia0 tiež si myslím.Este jej tu napisu, že má dobrý príjem.Ved len strava ich musí vyjsť 500 eur plus jej cestovné, 2 deti, stravné v škole, krúžky, nejaké oblečenie niekedy mi pripadá, že ženy tu vôbec nemajú zrátané koľko ich stojí domácnosť a deti
Autorka namiesto dvoch brigád kde zarobis 50 eur by som radšej trávila čas s deťmi neviem koľko času na tú brigádu potrebuješ, ale nie si povinná nič šetriť a hlavne počúvať exa, ktory Ti robí výčitky.
Je bez detí celé dni môže mať robotu, brigádu...

marca12
15. mar 2022

Deti by mali v pritomnosti dostat moznost na dobry zivot,vzdelanie,podporu a rozvoj cinnosti,ktore ich bavia. Naco im bude hrca penazi v buducnosti,ked teraz by kvoli tomu stradali. Je dobre mat aspon nieco nasetrene,ale to nemusia byt tisice. Kazdy podla svojich moznosti. A v sucasnosti setrit velke peniaze na ucte ani nevidim ako dobry napad,ked vidis,co sa teraz deje. 1.400€ mas krasny prijem z toho sa da usetrit aspon po 50€.

terina25
15. mar 2022

Neviem,ale ak platit 500 eur mesacne hypo a doma+inkaso,tak ti zvysi 900 eur. Z toho nevies usetrit? 🤔

0silvia0
15. mar 2022

@luccija presne, autorka ma stredoskolaka a teenagera. Kazdy pise v diskusiach, kolko vela minie na stravu. Tak isto stredoskolakovi nekupi overalik z pepca za 3 eura. Vela penazi sa to zda pre toho, kto ma male deti. Kto ma velke deti vie, kolko zjedia a kolko potrebuju. Na druhej strane, stredoskolak cez prazdniny uz moze ist na brigadu.

autor
15. mar 2022

muz ma príjem cca 3 000, výživné mi posiela spolu 500, áno má hypo ale dal si splatnosť 15 r takže splátky má samozrejme vysoké, ja mam splatnosť 30 rokov

autor
15. mar 2022

@terina25 len krúžky ma mesačne vyjdu na 100 e. plus strava, družina sem tam oblečenie keďže rastú rýchlo..nezdá sa to ale ide to všetko z účtu ozaj rýchlo. ja sebe nekupujem nič, jediné čo si platím čisto pre seba je strava v práci benzín a raz za styri mesiace niečo na oblečnie resp. obuv. Nefajčím nepijem nechodím ku kaderníčke, cvičiť nič....

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
15. mar 2022

Nepochopia ta ludia s batolatami a matky na rodicovskych, lebo im sa to zda nadstardardny prijem. Az ked si same vyskusaju zivit a satit teenagerov, pochopia, ze 900 euro nie je ziadny nadstandard.

michal711
15. mar 2022

Kolega má na to taký názor, že prečo by mal niečo šetriť a odkladať pre deti . Deti vyrastú pošlú ťa do p..i a budú mať svoj život. Oni si tiež musia zarobiť na život. Z časti aj má pravdu rodičia sa predsa nezoderu len preto aby dali svojim deťom všetko .

petko81
15. mar 2022

Nas starší ma 8 rokov a ma decky účet vsetky peniaze co dostáva na narodky meninky, vianoce davam na účet plus od narodenia mu davam rodinne prídavky na ucet.
Uz tam ma peknú sumu. A on je aj nauceni ze keď nieco dostane tak si da doma do pokladnicky. Potom ju ras za rok alebo 2 otvorime a odnesieme do banky. Ma taku co sa neda otvorit

monicka144
15. mar 2022

Teraz je taká doba, že málo kto si môže dovoliť deťom ešte aj niečo pomimo šetriť. No nech nezabúda, že sú to aj jeho deti a ako ty tak aj on má nejaké tie povinnosti voči nim

stvura
Odpoveď bola odstránená
luccija
15. mar 2022

Prosím Ťa, keď môžeš rozrataj to, lebo ma zdvíha zo stoličky, keď si ľudia myslia, že máš ešte aj stovky ušetriť
Z tých 900 eur platíš 2x obedy v škole
Krúžky, tvoj benzín, asi 3x mobil, stravu, internet, káblovku, oblečenie pre teenegera veď tvoje deti sú vo veku čo teraz najviac rastu...nehovoriac, že asi aj niečo kupuješ do domu
Tvoj muž má príjem pri ktorom vie šetriť ani by som sa s ním nebavila na túto tému a nemaj výčitky.
@0silvia0 asi tak...je rozdiel kúpiť tenisky a tenisky, bundu, či živit malé deti a 2 teenegerov, ale to každý zistí až neskôr.Nedaj Boh potrebuje dieťa doučovanie my sme pred prijimackami a platím veľa, teraz sme chorí 40 eur lekáreň....

stvura
Odpoveď bola odstránená
vroni
15. mar 2022

Nie, neodkladam deťom. Investujeme do ich vzdelania, rozhľadu a dávame im maximálne množstvo podnetov, peniaze si musia zarobiť samé. Peniaze stratia ukladaním väčšinu svojej hodnoty a zadebnit decko na veky vekov na jednom mieste bytom ci domom sa mi zdá skôr trest než investícia do budúcnosti. Takže nie, neodkladam.

0silvia0
15. mar 2022

@luccija poznam, vsetko to mam absolvovane dvojmo. Syn chodil na sukromnu strednu, dcera financne narodny konicek. Dvakrat kvalitne letne tabory, 2x vytvarne sukromne zusky, jazdecke treningy, popri tom desiate, obedy, vecere, osatenie, obuv... syna som hnala od 15tich na brigady. Synovi tiez doucovanie, tie financie utekaju ze clovek nestaci ani vnimat.

skeblicka77
15. mar 2022

Veru tiež im neodkladame, nie je z čoho a tiež nám zostáva cca 1000e po vyplatení komplet réžie okolo domu a iných povinných poplatkov. Starší syn si síce zarába-ale je to len brigáda popri škole, stačí mu tak pre seba, ale stravuje sa doma, ešte je študent, čiže nebudem od neho pýtať na stravu, občas mu kúpim niečo, no väčšinu si zabezpečuje sám. A mladší jazdí na Bmx - celkom nákladná sranda, plus dostáva vreckové, chodia na ryby s mužom. Keď sa dá ideme na výlet, tankujeme dve autá a mame starší dom, ktorý stále pýta investície a teda auta tiež. Čiže niečo reálne ušetriť sa veľmi nedá,čo odložím ide časom tak ci tak do domu.

0silvia0
15. mar 2022

@luccija a to uz ani neratam 2x liecbu strojceka, ani si na vsetko nespomeniem, ale bolo to vela vela vela....

zmrzlinka2021
15. mar 2022

@autorka
Celkovo šetriť na 18-20 rokov je dobry nezmysel, pretoze su to vyslovne stratene peniaze vplyvom inflacie. To čo dnes kúpis za 1000 EUR, o 20 rokov to bude stat mozno 1400 EUR.

Peniaze sa majú pouzivat a investovat, ale pravdaze na to musis mat nejaky prijem, a nie zivorit a sklbit peniaze na uctoch, aby si detom potom dala sumu, ktoru o 20 rokov oni zarobia za 3 mesiace.

Pises, ze na kruzky davas 100 EUR, to je celkom dost na to, ze zijes len zprijmu 1400 EUR. Skus pohladat lacnejsie kruzky, napr. ktore organizuje skola, kde chodia deti.

evica17
15. mar 2022

Tiez som.nic od rodicov nedosrala na rozbeh. Muz dostalod svokry 20 000 na rozbeh. Len je to rozdiel., nasi kupovali byt, neskor dom, nic nezdedili, peniaze mali kde davat. A svokra zdedila po mame dom, ten so surodencami predali, byt dostali za socializmu. Cize v podstate ziadna hypoteka, tak mala z coho setrit. Ak mas z coho tak setri ale ak nie tak zbytocne teraz budes chodit z roboty po brigadach a deti ta ani neuvidia

domireb
15. mar 2022

Deťom šetriť nemusíš. Dokážu vyštartovať aj samé, radšej ich nauč vážiť si, čo majú, že im nič zadarmo do úst nespadne a možno by som radšej 50€ brigádu oželela a venovala sa im.
Ja som samostatná finančná jednotka od 16tich, prežila som a teraz máme našťastie dobrú finančnú situáciu.
Btw, prosím ťa, kde si našla takéhoto exota? Tak poberie polovičku a tebe hrdinsky povie, nech šetríš, lebo on nemá z čoho? Mne je tak zle a úboho z takých existencií

luccija
15. mar 2022

@0silvia0 na to som aj zabudla okuliare, strojček....Do toho príde daň za dom, zimné pneu, či poplatok za smeti, či nejaký zubár ono to v príspevku vyzerá fajn veď jej zostane 900 eur, ale...ale chlapi toto vedia nie, aby jej pridal výživné či deťom šetril, ale splechne jej do tváre, že je nemožná, lebo deťom nenasetri.Teraz bude robiť po nociach, aby im šetrila a o 5 r to nebude mať hodnotu.Kruzky, vzdelanie a čas, ktorý s nimi bude tráviť je viac ako tie peniaze.Ved asi viacerým z našej generácie rodičia a babky šetrili k 18 tke a vieme ako to dopadlo.

stvura
Odpoveď bola odstránená