icon

Mzdy na SR

mrkvicka060
25. dec 2018

Pocujte zeny, akurat som citala tu temu, kde autorka pisala, aka super je praca ucitelky na prvom stupni. Prisli tam na temu zarobky, konkretne, ze 800, k comu z vyjadreni uzivateliek som vydedukovala, ze to je teda plat na zaplakanie. Baby povedzte mi, kde robite, ze tam zarabate platy, co nie su na zaplakanie? A toto nie je tema, ze idem provokovat, to v ziadnom pripade. Ja som fakt a uprimne len zvedava, lebo zijem v BA a mam VS vzelanie (a aj nieco navyse) v nie az tak tuctovom obore, pracujem v sukr. firme, mam svoju pracu rada a robim ju dobre, ale teda moj plat by bol podla vacsiny z vas "na slucku". Ja uz by som naozaj chcela vediet, co robim zle 😀 ratajme vek okolo 30-35. Lebo ak napisu zeny okolo 40, tak tie uz su zrejme karierne vypracovanejsie, takze to chapem, ze aj o dost viac zarabaju. Aspon ma nejak uteste, ze bude to lepsie za par rokov (lebo zatial som robila po VS len cca 3roky, takze chapem ze nemozem hned chciet plat ako prezident). Len potrebujem vediet, ci po RD je sanca na zlepsenie alebo uz tie deti budu prekazkou pre kazdeho zamestnavatela 😀

sivana09
29. dec 2018

Fuha tak to ja som tiez sokovana ze v niekto s vzdelanim zaraba v Bratislave tak malo a mysli si ze je to v pohode plat.. ja mam 26.. bez vs.. pracujem 5-6 rokov zarabam 2700eur brutto a zda sa mi to malo..

baklik
30. dec 2018

@nubi s tou vycerpanostou som na tom castokrat podobne, len silou sebazaprenia pozbieram zvysky sil, pretoze nemienim kvoli svojej praci, v ktorej ma mozu aj tak lahko nahradit, zanedbavat svoje dieta. a rovnako su na tom aj dalsie mamy pracujuce vo velkych firmach... 😕

bosorkabb
30. dec 2018

@sivana09 musíš však brať do úvahy aj odvetvie. Možno pre niekoho je super plat iná suma ako pre teba z dôvodu že má viac ako jeho kolega napríklad.
Mne stačí menej, ale manžel to kompenzuje svojim platom. A ja radšej som pri deťoch (jedno z nich má autizmus) musím a chcem sa o nich starať. U mňa plný úväzok nepripadá do úvahy.

29simona29
30. dec 2018

@bosorkabb presne tak, ja som už písala jeden siahodlhy príspevok, ako to napr vidím ja, podľa mna merítko úspechu nie je v tom, kto ma ale číslo v akom veku na výplatnej páske- ja by som napr nešla robiť neodbornu prácu, ani keby mi dali dvojnásobok, resp. nerobila čo ma nenapĺňa a nebaví- samozrejme plat za každú prácu by mal človeku zabezpečiť určitý štandard. A napr tiež som sa nie buď naplno venovala “kariére”, lebo som si dopĺňala vzdelanie, plus som chcela mat čas na partnera, vďaka čomu mame stabilne a šťastne manželstvo už 10rokov, plus potrebujem čas na seba, aby som bola pre neho stále príťažlivá, a to mi zvykne zabrať dosť veľa času, ktorý som neni ochotná obetovať na úkor prace ani za pridanie na plate...A ešte si myslím, že návod na spokojny život je byt spokojny s tým, čo mame a byt za to vďačný...Mám okolo seba ľudí, čo zarobia aj 10k, ale ta spokojnost išla od nich na mile daleko🤷‍♀️

mija_ja
30. dec 2018

@29simona29 Tak toto nie je uplne pravda sa tymi cenami a platmi v zahraniči. Netreba ist daleko susedia CZ maju nižšie ceny a zároveň vyššie platy.

29simona29
30. dec 2018

@mija_ja nemala som na mysli susedov, ale vyspelé krajiny ako severské štáty a zapadnú Európu, kde sú tie platy neporovnateľne vyššie ako u nás...Rovnako aj výdavky..CZ ja osobne za “zahraničie” nepovažujem

mrkvicka060
autor
30. dec 2018

@29simona29 tak ano, toto si moze povedat niemko, kto nepreziva len tak tak, ak vobec, od vyplaty k vyplate. Lebo nedostatok financii na prezitie na mesiac ti vie znicit zivot aj teba ako cloveka. Ja napriklad mam super manzela, nie je dokonaly, ma kooopu chyb, tak ako ja, no jeden druhemu vyhovujeme, mame dve sikovne, mudre a dobrosrdecne deti (aspon zatial 😁) a penazi mame dost na to, aby sme vyzili relativne v pohode do dalsej vyplaty, ze nemusime pocitat kazde euro. A ja som za to muzovi vdacna. No dovolenka a vylety s detmi (ako tu niektore pisu ze kazdy druhy vikend na vylete) a podobne zatial nehrozi, tym viac kedze som este na RD. Niekto tu pisal, ze stastie sa nestavia na peniazoch, no mne k uuuplnemu stastiu naozaj chyba len zarabat o nieco viac (nechcem nic extra), aby sme detom mohli dopriat este nieco viac, a nerozmyslat, ci si to mozeme dovolit a zostane nam dost do vyplaty. A to neminame vela, mam okolo seba ludi, co maju dvakrat taky prijem, daleko mimo hlavneho mesta, kde su aj ceny ine, dom zdedeny, resp. bez hypo, a je im malo aj to. A nechapem kam prachy davaju kedze ja si ani neviem predstavit naco by som tolke peniaze minala 😀 takze som stastna, ze mame to co mame, ze sme zdravi a lubime sa. Ale o 3-4 stovky mesacne viac a uz by to bolo dokonale 😁 ale to zas nie su u nas take nerealne sumy takze verim, ze k tomu sa dopracujeme casom 😁 potom zas pridu ine problemy

29simona29
30. dec 2018

@mrkvicka060 áno súhlasím, môže byt☺️Zase si zober, že ak Vám naozaj chyba len pár stoviek, tak si môžte blahoželať, lebo máte všetko, čo sa kupit nedá(jasne, že nic nie je dokonale, to myslím u nikoho nie), ale to, čo píšeš je úplne reálne- možno sa Vám pritrafí nejaká moznost, ako si privyrobiť pár EUR navyše. Tak držím palce, nech sa dari☺️👍

mama80
30. dec 2018

@sivana09 ak to nie je tajne kde tak dobre platia?

natalia13
30. dec 2018

Ahojte, musím sa zapojiť, mam 34 rokov 2 deti. VŠ II.stupňa Potravinárske technológie, poctivo odštudovanú+ štatnicu z pedagogiky a psyvhológie /DPŠ/.Mám prax v sukromnej sfere a školstve. Bohužiaľ nakoľko som sa venovala detom a študiu odbornej oblasti, neovladam aktívne žiaden cudzí jazyk.Momentálne som nezsmestnaná 1x v živote už 5 mesiac. Všetky pracovné ponuky posudxujú online na zaklade zdrapu papiera často krat nekvalifikovaný ľudia.
Momentalne som natom tak ze ma odmietajú s mojim vzdelaním aj na pracu fyzicku/ skladník, opetator.../udajne som prekvalifikovaná. Pre medzinarodne spoločnosti zas nekvalifikovaná.Je to strašné neviem ci ss vobec oplatí študovať VŠ, lebo najsť si pracu bez cudzieho jazyka a znamostí na SVK je prakticky nemožné.Tak msx 3 smeny 700eur brutto.Nedavno som skusila pohovor okresny urad v TN hlavny referent.Pohovor bol: test z 15 zakonov, slov.jazyka, ustny riršenie modelovych situacii a plat mi ponukli 488 Brutto.
Čo k tomu dodať...možno ľuďom z BA to pride dmiešne ale toto je realita

lianka123
30. dec 2018

@sivana09 treba sa viac snazit 😉

mijo53
30. dec 2018

@natalia13 choré, vedieť pri pohovore 15 zákonov, veď ani komisia ich možno nevedela, pohovor áno, ale tak všeobecne zistiť, čo je v tom človeku, ale nie 15 zákonov, veď ani naši zákonodarcovia nevedia slovenský jazyk, bolo by im treba dať urobiť testy. Joj, rozčuľujú má také veci

natalia13
30. dec 2018

@mijo53
Skutočne, test bol naozaj veľmi ťažký, vytrhnuté vety z kontextu zakona rozdiel bol len v spojkach a alebo s bez ....atď. SJ , podmet prisudok privlastok skkloňovanie....nemohla som odfotiť ale ak by sa mi bolo dalo zavesím online na tabuľu hanby

baklik
30. dec 2018

@natalia13 zvlastne je,ze si pri tolkom studovani opomenula cudzie jazyky.... co uz,skus to dobehnut aspon vecernymi kurzami,ucitelia su aj na skype,plus samostudiom podla videi apod. Lebo bez angliny sa dnes tazko pohnes. Moja skusenost je,ze nemusi byt extra super, dolezite je sa dohovorit a pripadne nastudovat odbornu terminologiu.

dai
30. dec 2018

@natalia13 určite dobehni cudzí jazyk, angličtina je ľahká - ak si doma môžeš sa jej venovať naozaj intenzívne... Potom pozri ponuky zodpovedajúce tvojmu vzdelaniu
Držím palce

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
sivana09
30. dec 2018

@bosorkabb v tvojom pripade jasne rozumiem.. je v poriadku ak zena chce byt viac s rodinou na ukor toho ze zaraba menej penazi. Absolutne v poriadku nech zarába hocikolko penazi. Len mi to pripada na plny uvazok v Bratislave s vysokoskolskym vzdelaním neuveriteľne na to mysliet si ze je to fajn plat. Treba si pytat viac. Daju tak super. Nedajú tak nic sa nezmeni. To plati pre všetkých.. urcite si treba pytat viac.. na kolko sa cenite tolko si pytajte.. za opytanie nikto nikomu nevynada ani nikoho nevyhodi....
@mama80 Pracujem v it
@lianka123 súhlasím

bosorkabb
31. dec 2018

@sivana09 áno pýtať si viac treba. Môj manžel tiež skôr ako nastúpil vyjednaval. Dosiahol čo chcel.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
iguaza
31. dec 2018

@sivana09 prosim ta, ako pracujes v IT bez vzdelania? To si samouk? Ja nepoznam jedineho cloveka a uz vobec nie zenu, ktora ma taky plat v tom veku v IT este k tomu bez skoly, takze nie tam uplne ti verim, pokial nie si skutocny genius. 26 rokov bez skoly zena tento plat - neverim.

sivana09
31. dec 2018

@iguaza ja nepotrebujem nikoho presviedcat.. ver ci never, to uz je na tebe..

@ramzes1980 nemat vs v it je uplne bezne.. skola nikoho nenauci programovat.. vysoky vek v it znamena skôr nižší plat a nie vyssi..

Pracujem v it firme, nepracujem v žiadnej korporacii, v znamych a velkych korporáciach su platy na nemanazerskych poziciach nizke..

marion09
31. dec 2018

@reni666 tak,tak

iguaza
31. dec 2018

@sivana09 Co konktretne robis? Bez ohladu na to, ci si v korporacii alebo nie, ten plat je na babu bez vzdelania v tvojom veku astronomicky nech robis kdekolvek takze ma to vcelku zaujima. Poznam velmi sikovnych chalanov s IT vzdelanim, ktore nemaju taky plat a maju viac rokov, robia vyvoj

dai
31. dec 2018

@iguaza ak programuje tak je to normálny plat... A ak programuje už 6 rokov tak možno aj nízky podľa toho čo programuje...
Inak ja co poznám ľudí čo programuje tak sú to väčšinou samouci, jasne, majú vš vyštudovane väčšinou, ale napr. Ekonomiku a pod.... Programovať sa naučili sami (ja som sa tiež v 16tich učila html - stačili 1 prázdniny...)

bosorkabb
31. dec 2018

@ramzes1980 IT kurzy ponúkaš aj online?

iguaza
31. dec 2018

@dai Nic v zlom, ale pytala som sa jej. Ty si programatorka? V akomn programovacom jazyku pracujes?

jasminet
31. dec 2018

@iguaza moj brat je samouk, od malickeho mala od prveho pocitaca sa tomu venuje, na vs ho zobrali na kazdu, na ktoru sa prihlasil, ale ziadnu neskoncil - lebo tvrdohlavca nebude predsa niekto nieco nutit robit... programuje - nieco na tpp, nieco na zivnost a plat vyssi nez pisala sivana

iguaza
31. dec 2018

@jasminet ja ti dakujem za info, osobne ale nepoznam ziadnu zenu, co programuje a je fakt dobra. takze sa pytam jej. Okrem toho, ona len napisala, ze robi v IT, takze nepredbiehajme s tym programovanim. Pokial si privyraba aj na zivnost, tak to opat nema uplnu vypovednu hodnotu

melasinda
1. jan 2019

Nedá mi to nezapojiť sa do diskusie. Myslím si, že diskusiu číta mnoho mamičiek, podľa mňa stovky mamičiek. Otázne je, koľko mamičiek aj prispeje nejakým svojim príspevkom / názorom na túto diskusiu. Radšej svoj reálny plat ani nespomenú, aby sa nestrápnili, a aby ich tie „vysokozarábajúce“ nezakopali pod čiernu zem s tým, že sú neschopné, neambiciózné a neviem aké ešte. To o akých platoch sa tu bavíme? Uvedomujete si, že väčšina z nás pracujúcich žien na SR zarába podpriemernú mzdu? Tie, ktoré sa tu chválite, že zarábate 1000 – 2000 -3000 € a viac ste všetky z BA, ale my ostatné nežijeme v BA a ani zďaleka nezarábame takéto platy. Drvivá vačšina niekde v Detve, Lučenci, Mikuláši, Svidníku, Revúcej či v Prešove zarába možno 600 € v čistom, a nemyslím si, že sú to len platy predavačiek, upratovačiek, čašníčiek. Také sú reálne platy žien, ktoré robia v administratíve, účtovníčky, učiteľky, úradníčky, sestričky...proste ženy, ktoré majú slušné vzdelanie, istý intelekt. Porovnávate neporovnateľné. Žena v Prešovskom kraji si nemôže nájsť prácu a nieto ešte špekulovať, že jej je v práci zle a vyjednávať so zamestnávateľom, že chce viac. Tam je to totiž tak, že za ňou v rade stojí stovka ďalších, ktorá tú istú prácu zoberie aj za minimálnu mzdu. Musí, lebo má doma možno dve deti a muža, ktorý tiež zarába podpriemernú mzdu. A vôbec to nie je o tom, že inde na Slovensku ako v BA sú hlúpši ľudia, všade sú aj múdri aj inteligentní, aj ambiciózni, len tam proste nie sú možnosti. Či sa máme všetci odsťahovať do BA? A na záver, tie všetky „nízkozarábajúce“ sú asi čarodejnice, keď vedia so svojich platov vyžiť a ešte sú aj šťastné...

dai
1. jan 2019

@melasinda úprimne neviem o com je tento príspevok.... Celkovo mi príde ze na MK ma akoby právo sa vyjadrovať len skupina mamiciek co ledva prežívajú a caruju... Akonáhle sa ozve iná tak príde takýto príspevok, čo si vlastne dovoľuje písať, ved MK nie je pre ňu, ona sa ma predsa lyžovať a neotravovat...
Tu bola otázka na platy, tak sa hádam majú právo vyjadriť všetky matky. V tej BA máš vyšší zárobok - väčšinou (učiteľka aj sestrička zarobí žiaľ rovnako ako v Prešove) ale neporovnateľne výdavky na život - v tej dedine na východe máš za 100000 krásny domček s pozemkom, v ba máš problém zohnať slušnú garsónku... Škôlky väčšinou súkromné - čiže to kľudne zober tak ze ten plat 1000 euro často ledva pokryje náklady na bývanie a škôlku...
Niekde som videla reálne porovnanie nákladov na život z ktorého vyplynulo že ba región so svojimi platmi je až za niektorými hladovymi dolinami, keďže brali do úvahy peniaze zostávajúce na život. Čiže ti tie ba platy vôbec nemusia trhat žily, je dosť možné že z tých 600 si žiješ lepšie ako človek v ba z 1600...toto je ale téma o platoch tak sa tu píše o platoch, nie výdavkoch.
Pekny deň a všetko dobre do nového roku