Na aké dávky majú nárok susedia, ktorí sú v hmotnej núdzi?
Dobrý večer, mám otázku ohľadom pomoci susedom v hmotnej núdzi. Žijú ma vedľajšom pozemku v polorozpadnutej búde na prenajatom pozemku. Sú manželia. Ona pracuje za 600€/mes. a z toho platí 450 nájom., on nepracuje, nakoľko je imobilný, nedokáže sa sám ani osprchovať.
Požiadal už o invalidný dôchodok, ale aj keď mu ho priznajú, nevypočítajú mi žiadnu sumu, pretože podľa záznamov neodpracoval min. 25 rokov (v evidencii má necelých 16r.)
Je to totiž človek veľmi jednoduchý a v systéme sa nevyzná. Často vzal fušku bez zmluvy a bez odvodov do zdravotnej poisťovne a takto doapdol. Je v ťažkom stave, niekoľko diagnóz, nemá absolútne žiaden príjem, v nemocnici ho nechcú ošetriť, lebo dlží na zdravotnej poisťovni 6600€ (posledná hospitalizácia).
Otázka je:
1. Na aké dávky majú nárok?
2. Môže človek v dnešnom svete nemať žiaden príjem?
3. Kde môže žiadať o nejaké dávky v hmotnej núdzi, alebo o životné minimum?
4. Akým spôsobom dostať zdravotnú starostlivosť? Posledné mesiace schudol 30 kíl a nevie udržať jedlo. Potrebuje nutne hospitalizáciu, ale odmietajú ho kvôli nedoplatku.
Prosím rada by som im pomohla. Poraďte, čo všetko sa dá vybaviť, zistiť, požiadať?
Budem veľmi vďačná. Sú to dobrí ľudia, ale žiaľ jednoduchí a nevedia sa v dnešnom svete orientovať. Nemajú ani účet v banke, internet...
Ďakujem krásne za každú radu
Pokiaľ viem a teda pozn dosť ľudí sú na invalidnom majú priznaní dávku a teda vôbec neodrobili 16 rokov
@sunny_g treba ho vziať na pobočku podľa miesta TP a spísať žiadosť, vziať so sebou doklady o vzdelaní (posledné vysvedčenie zo ZŠ, doklad o strednej škole - maturitné vysvedčenie, alebo výučný list), vojenskú knižku, ak bol na vojne a ma ju, najnovšie správy od lekárov. Správy sa spolu lekárovi na posúdenie. Nad 45 rokov na ID treba mať aspoň 15 rokov odpracovaných. Držím palce

@sunny_g ZTP sa vybavuje na upsvar, treba dolozit lekarske spravy a obvodak vyplna formular, ktory ti tam daju. Tie kompenzacie su ale velmi nizke, ak ich vobec dostane, jedine, ak bude mat narok na opatrovatelsky.