Nájom + režijné náklady platiť na polovicu
Ahojte,
Prepáčte, že píšem anonymne...je mi to trošku trápne...
Aby som to trošku zhrnula nech to nepíšem dlhé ako román...
Žijem vo vzťahu s mužom...on ma syna, ja dve deti z predchádzajúceho vzťahu...a máme spolu malé dieťa...do teraz sme to riešili tak, že on platil (inkaso, plyn, elektrinu...internet, skylink a pod) a ja som kupovala potraviny, drogériu...kozmetiku pre všetkých...) on pracuje ja som na RD...takže "plat" nemám vysoký...z toho splácam pôžičku, ktorú som zobrala na Prerabku domu (bývame v jeho dome...pôžičku som brala, ešte keď som bola zamestnaná) no potom som neplánovane otehotnela... Takže tak....nacala som rozhovor na tému, že či by si vedel predstaviť písať dom aj na mňa...to bol výbuch hnevu...som bola mierne v šoku...tak ok...vravim tak mi vrátiš peniaze čo vrazam do prerabky...suhlasil, ale až keď by som od neho odišla...🤔 A nakoniec z neho vypadlo, že teda keď už nebudem ďalej investovať do domu mám pllovicu výdajov platiť teda aj inkaso...a pod. No len ja kupujem aj potraviny a pod. takže plus tie režijné výdavky by mi neostalo skoro nič...súhlasiť s tým?
Lenže teraz si na MD či RD so spoločným dieťaťom. Čiže logicky by väčšinu nákladov mal znášať on. Na druhej strane, žijete aj s 2 deťmi, ktoré jeho nie sú a tie sú predovšetkým tvoja zodpovednosť. Na tretej strane, išiel do vzťahu so ženou, ktorá má 2 deti a teda mal počítať, že pri spoločnej domácnosti bude živiť aj ich. No máte to evidentne celé zle odkomunikované resp. neodkomunikované už od začiatku. A to sa skôr či neskôr človeku vráti.
Myslela si si... to je tá chyba. Ak si si myslela, že ti daruje podiel na dome ak do neho investuješ, mali ste to riešiť už vtedy. Mala si mať od neho informáciu a konkrétny reálny krok a nie myslieť si.
Tak ako si partneri musia od začiatku rozumieť v sexe tak aj v peniazoch. To už ste mali mať dávno dohodnuté , kto čo bude platiť,ako to bude s domom, a nie teraz sa doťahovať. Teraz to bude ťažšie, ty nemôžeš čakať , že za 6000 teraz prídeš k polovici domu a on zasa to, že ty budeš riskovať to, že ak s ním sa niečo stane , ty zostanes na ulici.
Ale celkovo toto prepocitavanie vo vzťahoch nechápem , tvoje, moje....
@jaskolka súhlasím čiastočne (nesúhlasím s tým, že nebývam s priateľom). Čítala som dnes ráno iný príspevok, kde mladá žena má 2 deti, obe priezviská po otcovi a pýtala sa, či si môže dať na matrike zmeniť priezvisko na jeho, aby mala rovnaké meno ako deti. Akože na hlavu, nedám deťom meno po otcovi, ak si ma nie je ochotný zobrať. A nebudem investovať do cudzieho domu, ak si ma dotyčný nechce ani zobrať ani mi dať podiel. Plný kôň je neustále podobných príspevkov.
@jaskolka tak slepá láska to nebola a ja sa mám kde vrátiť...a taktiež po profesnej stránke niesom začiatočník...ale áno financie...majetok sme mali prebrať na začiatku vzťahu
@ivkazba tak vrátilo sa to teraz...
Este ma zaujima - on bol s partnerkou predoslou zoabraty, s ktorou ma syna? Ten dom bol aj vtedy "iba jeho", ma s nou majetkovo doriesene vsetko? Alebo aj ona bola a je na tom podobne ako ty? Aj tam moze byt na jednej strane pramen jeho nedovery a aj pramen problemu...
A posledna rada - ak sa neviete dohodnut sami vecne, skuste cez mediatora, aj tu na koni je Mediacna poradna, alebo hladajte vo svojom okoli. Proste niekto nestranny treti vas oboch vypocuje a okusi sa viest vas v rozhovore vecne k dohode. To je to co potrebujete.
Ty brdo, akože 3x som si musela prečítať, ako to máte úžasne podelené. Netuším, koľko máte inkaso, ale my bývame v dome a plyn, voda, el., net nas vychádza na cca 110 eur. Strava pre 3 dospelých ľudí nás stojí cca 400 eur. Takže ak posudzujem podľa našej domácnosti, tak ty tahas podstatne väčšie výdavky. A to som ešte nerátala drogériu a oblečenie. A on chce od teba polku inkasa??? Akože halooo. K domu - na jeho mieste by som nič neprepisovala, je to pochopiteľné, je to jeho dom, nie ste manželia, ty máš svoje deti.. je jasné, ze tomu sa bráni a toto mi príde ok. Ale akože s tymi výdavkami je to ťažký nepomer. No a tie tvoje investície do jeho domu su tiez chyba, pokiaľ sa on správa takto. Sadnúť si a začať sa baviť o ČÍSLACH, nie o tom, kto čo, ale KOĽKO. Aby aj muž pochopil, že strava niečo stojí a v dnešnej dobe je to pre väčšinu ľudí najväčší výdavok na ktorom sa bohvieako šetriť nedá.
@anomym slepá láska je pre mňa to, že žena je zaľúbená, súhlasí, že bude žiť s mužom na mieste, ktoré patrí len jemu, potom otehotnie bez svadby, dá dieťaťu aj meno po priateľovi, cely svoj malý rodičak vrazí do domácnosti, ešte aj prispieva z úspor, prerobia z jej peňazí a potom začne plakať, že nemá financie, alebo priateľ chce polovicu všetkých výdavkov, (co je blbosť chciez od ženy na RD, ale sú takí experti) žena ide vyplut dušu, aby všetko splnila, alebo si nájde brigádu,alebo 2,3 brigády, (co je kravina, lebo RD je tiež normálne náročná práca, dokonca ešte viac, lebo je 24/7)je vyčerpaná, nešťastná, a napokon fešák priateľ povie, vieš co, neklape to, neprispievas, ja ta živím a ešte ti mam dom napísať? No tak koniec, kašlem na to, môžeš si ísť.
A žena fakt môže ísť... Lebo nárok nemá v podstate na nič. To ze platila, porodila, stará sa, dá všetky úspory vôbec nič neznamená. Ani štát v tomto veľmi nepomáha. Nie ste manželia...aj keby vopred ste si ujasnili, on môže kedykoľvek zmeniť názor..
Už chápeš, ako to myslím s tým, že nerodim priateľovi? Nebývam len s priateľom v jeho? A neprispievam do prerabky jeho domu, na ktory ani nemám nárok?
@jumama neboli zobraty...
@jaskolka tak ja som bola vydatá...nevyšlo to dlho som bola sama...s mojim terajším partnerom sa poznáme od výšky...on ženatý nebol...o ruku ma požiadal...keď som otehotnela...takze sme zasnúbení len ja som sa nechcela hneď hrnuť do svadby hneď keďže jedno manželstvo mám za sebou...áno financie bolo potrebné riešiť ako prvé...tak sme rozprávali až po štyroch rokoch zistila som jeho názor...áno urobila som blbosť, že som brala pôžičku..máme spisanu dohodu koľko som mu dala...
Keď on chce až platíš inkaso tak ty si odkladaj bločky za drogériu , potraviny a na konci mesiaca pekne polovičku nech ti dá nazad .o oblečenie sa staraj len o svoje a svojich detí .a za oblečenie spoločného dieťaťa tak tiež polovičku 😁 keď už má byť všetko na polovičku tak tu mu ukáž že ok ..neboj ešte sa budeš čudovať ako zmení názor lebo teda dnešnej dobe strava je drahá a aj drogéria
@mariska1989 veď ja kupujem aj jeho synovi čo treba všetky školské pomôcky mal odo mňa...telesnu mal po mojom synovi...tak určite sa musíme ešte raz porozprávať, lebo takto to nebude dobre...
Sadnúť papier a napísať výdavky podľa mňa nemá prehľad koľko platíš ty a koľko on.Nech nekalkukuje s tvojimi peniazmi čo všetko ešte treba spraviť na dome.Ak chce robiť na "svojom" dome prerábky nech si vezme ďalšiu pôžičku, alebo našetri.Kde si bývala dovtedy?máš nejaký byť v prenájme?
Ty plat stravu, drogériu...on hypo a réžiu.
Tebe sa kľudne moze stat, že pôjdete o pár rokov od seba neminaj z úspor máš 3 deti...trocha by ma šokovala veta, že máš teda odísť, keď sa Ti nepáči
On Ti nemá dávať podmienky buď budeš platiť...a ty si zase nemala žiadať o zapísanie na LV
Aspoň, že máš papier o pôžičke...
@luccija určite tie peniaze/výdavky musíme ešte raz spoločne prebrať...ja som sa zrejme s príliš veľkým nadšením hrnula do prerabky a on mi v tom nebránil...
@stvura kapitola "dom" uzavretá v momente, keď som videla a hlavne počula jeho prehnanú reakciu na moju otázku...čo ma škrie počuli to pravdepodobne aj moji chlapci....no jo človek sa učí každým dňom niečo nové....
Baby to kde chodite na takych kretenov? To je nejaky vypredaj na nete a nalakali vas na "kup jedneho blba a dieta k nemu mas zadara?" A k autorke: Caka ta dlhy a neprijemny rozhovor. Nechala si to zajst prilis daleko a pochybujem, ze level, ktory si zadala bude chciet on dobrovolne opustit. Bolo by mozno fajn popytat sa sefa ci sa budes moct vratit a kedy. Ak nie, hladaj pracu. A aj nejake jasle a skolku. A vsetko pekne pol na pol (ano aj tie jasle) a ano aj cas, kto kedy prevezme starostlivost o spolocne dieta.
Nech Ti vrati peniaze z prerabky,plať mu inkaso na polovicu a jedlo rieš iba pre seba a svoje deti. Nech sa on sp svojim detskom stravuje jak chce. Ani suchy rozok doma!!! Ešte Ti ostane z rodičáku 😉.
Debil.
@ukulela ani sobas jej nepomoze nakolko dom mal nabudnuty pred manzelstvom. Autorka miesto toho ako vrazas svoje peniaze do prerabky jeho domu/tym padom pre teba cudzieho/ si kup mensiu nehnutelnost, a prenajimaj, aby si aj ty nieco vlastnila a v pripade potreby mala kde ist aj s detmi ci chces skoncit ako bezdomovec?
Prepac ale toto je isto vztah, v ktorom sa opalti ostavat
@vamajka ja som sa kvôli nemu aj s chlapcami presťahovala naprieč celým Slovenskom...takže ja byt mam v ktorom teraz býva kamoška...ale tak zas ťahať deti späť ako mačence...musime poriešiť otázku nákladov a výdajov na dom...pôžičku mi vráti...mame to spísané
@kahh áno inak je to vzťah v ktorom sa oplatí zotrvať
Tak ako potom nechápem čo je taký ..porozprávať na rovinu ak bude trvať na polovičke tak trvajú aj ty na svojom a plus že chceš vrátiť to čo si dala doteraz na splátky a nech pôžičku tým pádom platí on keďže dom je jeho .
@autorka Prepáč, ale "áno inak je to vzťah v ktorom sa oplatí zotrvať" je totálna hlúposť. Veď toto je nielen elementárna záležitosť, ale aj ukáže jeho charakter.
Ako neviem čo sa to deje v poslednej dobe, ale skoro každá druhá téma tu je manžel/priateľ je taký, taký, taký, ALE je výnimočný otec alebo niečo podobné. To ste všetky padnuté na hlavu či čo?
@mariska1989 neviem prečo ma toho dosť v robote...tak možno preto je nervný...peniaze chcem, aby mi vrátil a ja splatím pôžičku...nech som bez dlhu...

Nič v zlom, ale presne toto je to, keď nechápem, že "žijem s niekym v jeho dome, nie sme zobrati, ale hlavne ze už s ním si zbuchnem dieťa".
Možno som stará škola, ale nerodim deti priateľovi ani nebývam s priateľom.
Teraz náhodou sa rozide té, lebo bude konflikt, že ty nechceš už prispieť (logicky ani nemáš z čoho) on nebude súhlasiť, že som prepise aj na teba a co? Vezmeš dieťa za ruku a s 6000 eurami pôjdeš na podnájom? Lebo okrem toho a výživného, nemáš v podstate nárok na nič.
Možno som zla, ale čítam tu x podobných príspevkov a žasnem nad naivitou (alebo priamo hlúposťou) mnohých žien, ake v slepej láske robia takéto kroky.