icon

Nájom s priateľom

3. feb 2022

Je podľa vas ok platiť presnú polovicu nájmu v prípade ze priatel zarába raz toľko ako ja?

Strana
z4
any_soj
5. feb 2022

@mlska19 @leadan mňa ani tak nezaujíma, že ako, ale že prečo, to načo môže byť vo vzťahu zameranom na jednotu dobré? Ešte aj zákon uznáva bezpodielove vlastníctvo manželov.

any_soj
5. feb 2022

@liljana nie. My s takýmto prístupom mu dave najavo, že vzťah je o jednote. A zdieľať posteľ s niekým, s kým nezdieľam peňaženku a život je to, čo sa skôr podpisuje na rozvodoch. Lebo chyba jednota. Lebo rokmi stravenymi v takýchto vzťahoch sa stráca schopnosť (snaha, túžba) vôbec ju tvoriť.

a_da99
5. feb 2022

Kým sme žili v podnájme tak sme všetko platili 50:50, keď sme kúpili vlastný byt tak sme začali hospodáriť spolu. Priatel sa odvtedy za mojej podpory dosť vypracoval, začínali sme na podobnych platoch a teraz zarába 3x toľko. Ja som ale momentálne na druhej materskej takze nás živí len on. Nie sme zobrati napriek tomu fungujeme úplne bezpodielovo, peniaze sú spoločne aj keď ich zarobí len on. Nám je to takto prirodzene, ale poznám veľa párov kde si delia manželia náklady dokonca bez ohľadu na to či je žena pracujúca alebo na rodicovskej.

sidicek
5. feb 2022

Všetko závisí na akej úrovni je váš vzťah. Ak máte bez pochybnosti z oboch strán jasno v tom, že chcete zostať spolu tak je normálne, že peniaze riešite spoločne a nikto sa necíti využívaný. Ja tu vidím pochybnosti z jeho strany (asi aj oprávnené) ty si s vážnymi psychiatrickými dg a takýto partner je do života, povedzme si úprimne, náročný, nechaj ho nech sa rozhodne a kým si bude istý vašim vzťahom. Ináč ako by si fungovala sama? Bola by si vôbec schopná postarať sa o seba? ak nie, asi by som do toho veľmi nerypala, lebo aj pre teba je stále výhodnejšie platiť 50% ako 100%.

alexandrahaspi
Autor odpoveď zmazal
mlska19
5. feb 2022

@any_soj No nechcem sa dožiť chvíle,kedy by mi niekto vyhadzoval na oči,že ma živil,a tým pádom si nieco narokoval,presadzoval si kvôli tomu svoje apod.Mam takých známych,su zobrati pol roka a už to prišlo na pretras.Ze on platí byt,a ona až donesie domov aspoň polovicu peňazí,čo on,tak potom nech sa ozýva.A nech ide laskaco navariť a upratať,lebo ON nosí peniaze.Dakujem,neprosím.Okrem toho mi to pripadá fér.Toto,čo píšeš,o tej jednote apod.,to je väčšinou argument menej zarabajucej strany.Kazdopadne pri výživnom vždy vyjde na povrch,ako bola vnímaná táto "jednota",zrovna minulý týždeň sa mi stazoval ďalší rozideny kamarát s dieťaťom na to,koľko musí platiť a prečo.

sashabb
5. feb 2022

@mlska19 ale ten dotyčný je čistý debil a taký si nájde hocičo, len aby mohol manželku/priatelku ponížiť.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zina234
5. feb 2022

Myslím že záleží na okolnostiach. Či ste sa o tom rozprávali a ty si súhlasila, aj keď sa ti to úplne nepáčilo A očakávaš že on navrhne aby si platila menej. Nebojíš sa skôr o to, aké by to bolo napríklad v manželstve? Nebojíš sa, že taký ostane, a bude deliť peniaze na jeho a tvoje? Myslím že kým len spolu chodíte, je takéto rozdelenie ok. Ale myslím že žena potrebuje istotu, že by ju chlap podržal, keby to potrebovala. Zaplatí tí obed v reštaurácii, alebo v všetkom musíte ísť fifty fifty? Proste myslím že potrebuješ ubezpecenie že nie je žgrloš

kikus7
5. feb 2022

@mlska19 Ja by som v manželstve zase očakávala, že už nebude jeho a moje, ale naše. Ale každý to, samozrejme, môže mať inak. Ale pri priateľovi, keď to ešte nie je snúbenec, tak pol na pol. Osobne som však typ ženy, ktorá zarába, práca ma baví a nikdy by som nechcela, aby ma chlap živil, aby platil všetko on a pod.

mlska19
5. feb 2022

@kikus7 To sa vôbec nevylučuje.Mame aj naše.Len nevidím dovod,prečo by sme nemohli mať aj každý svoje.Ja mam napríklad svoje husle.Su moje,možno ich raz dám svojim deťom,ak pôjdu v mojich šľapajach.Moj muž huslista nie je a už ani nebude,tak nevidím dôvod,prečo ich zdieľať s ním.Kazdy potrebuje aj svoj priestor,čas,svoje záľuby.Bez kohokoľvek druhého,inak akoby strácal kus svojej identity.

mlska19
5. feb 2022

@sashabb Na druhej strane príležitosť robí zlodeja.

leadan
5. feb 2022

@sashabb presne!

sara005
6. feb 2022

@mlska19 fakt prilezitost robi zlodeja? On sa zjavne chova ako hulvat a to by sa vyriesilo tym, ze by mu co? Zatajovala svoju vysku platu a platili pol na pol vsetko? Potom ked ona nebude mat z nizsieho platudostatocnu usporu napr na dovolenku, tak on pojde sam alebo s inymi bohatsimi kamosmi? A ona bude za trest doma alebo si tym ospravedlni, ze ona je doma za upratovacku a kucharku a on bude spinave spodky a ponozky nechavat, kam mu od ruky odpadnu? Povedzme si ako to je - bol to chrapun uz pred svadbou, je nimteraz a aj nim ostane. Nic to nezmeni.

kikus7
6. feb 2022

@mlska19 Jasné. Veď ako si kto zariadi. Ja keď som mala frajera, platili sme pol na pol. A aj keď som šla s niekým ako single na rande, nečakala som, že chlap bude vždy platiť. Som dospelá, pracujem, takže si viem za svoje veci zaplatiť.. V manželstve by som očakávala spoločné financie a hospodárenie, neriešiť, že toto je moje, toto Tvoje. Spoločný účet, neriešiť, že on dá zo svojho na nájom a ja na potraviny. Príkladom mi boli rodičia a nik sa nemusel tomu druhému spovedať, že čo kúpil, keďže obaja boli v tomto uvedomelí. A vždy to fungovalo. Našťastie, tieto záležitosti riešiť nemusím..

kikus7
6. feb 2022

@mlska19 Ale to už sme asi odbehli od témy. Za mňa odpoveď pre zakladateľku diskusie je áno, je to normálne. Sú totiž partneri, nie manželia. Ale je to rozhodnutie každého páru, ako im to vyhovuje obom, či už v partnerstve alebo v manželstve. 😊 Podstatné je riešiť to s tým svojim priateľom. Nečítala som celú diskusiu, tak neviem, či mu povedala svoju predstavu a ako sa on k tomu vyjadril, ak sa jej nepáči, že je nájom pol na pol. Tak pokojne sa môžu dohodnúť aj tak, že platí on celý nájom, ak on s tým bude v pohode a jej nebude vadiť, že to všetko platí celé on. Všetko je na dohode tých dvoch a len ich záležitosť. 😊

mayamibee
6. feb 2022

@zmrzlinka2021 Veľmi dobre sa číta, čo píšeš. Uplne s tebou súhlasím. Sú povolanie, ktoré sú slabo platené, to neznamená, že tí ľudia by mali mať výčitky. Vôbec nie, hodnota, človek nie je predsa v tom kolko zarobí. A keby mojmu mužovi vadilo napríklad to, že som učitelka a zarobím polovicu z toho, kolko on, tak človeka s takými hodnotami by som ani nezvažovala do budúcna.
Ak sa ludia na seba pozerajú len cez čísla, niekde je asi chyba. Moj otec zarabal vždy cca 3x viac ako moja mama učitelka a vždy platil skoro všetko okolo domácnosti a ona potom napríklad dovolenku v lete, alebo odkladala/šporila detom na vysokú školu a tak. Počítať a odkladať bločky a hadat sa o tom, kto čo zaplatil - to by som ja nemohla...sme predsa vo vztahu a nie spolubývajúci, nie cudzí ale RODINA. Viem, že autorka písala o priatelovi, ale vztah si treba aj trochu "nacvičiť", ludia sa neotočia o 180 stupnov len preto, že sa zosobášili takže bacha na to.
A dalšia vec, mne tato rovnoprávnost chápana priliš moderne nevonia. Každý má právo sa dohodnut ako chce, ak niekomu 50/50 systém vyhovuje, v poriadku len si myslím že to je malokedy možné. To by pár musel zarabat rovnako.
Poznám pár kde žena je učitelka na ZŠ a chlap podnikatel a slušne zarobí, majú 3 deti. On platí skoro všetko kupil a prerobil dom, postavil bazén, autá obidve kupil on a ona z učitelského platu na seba a deti dáva všetko, viac jej nevýjde...a sú štastní a spokojní. Ona je skvelá manželka, stará sa vzorne o rodinu a on si nevie vynachváliť. Najstarší syn má 18 rokov. Mali aj obdobie ked on nezarobil a ešte mal aj dlhy, vtedy im len na stravu vyšlo z jej platu a museli si požičiavat ale všetko ustáli lebo to je o tom, raz taha jeden a ked treba tak druhý, hlavne držat spolu za každých okolnosti a toto dnes chýba, akonáhle sa to niekomu neoplatí finančne, už pozerá inde...
Ja som mala pár krát takto s manželom doťahovačky ked sa mu niečo nezdalo vždy som sa ho pýtala, či plánuje rozvod, že rieši pomer vynaložených financii a vždy som mu vysvetlila, že ak sa rozvádzat nechce, tak mu to môže byt jedno či som teraz platila ja alebo on, ved ak chceme spolu zostarnut tak bude vždy všetko spoločné a to musím podotknut, že v tej dobe mi to zle padlo lebo ja som mu nechala svoje 2-ročné auto, ktoré som si kupovala pred svadbou a už v manželstve som si kupila druhé, čiže ja som absolutne neriešila takéto veci a ked on, ktorý dostal odomna hodnotu cca 10.000 začal riešiť nejakých 100 eur tak som chvílu uvažovala, či som sa v nom nezmýlila ale naštastie to pochopil a už pár rokov nemáme žiadne takéto problémy. Proste sme v tom spolu, všetko je spoločné a podporujeme sa. Dúfam, že to tak aj ostane.

mlska19
6. feb 2022

@sara005 Nie,nevidím dôvod zaťajovat pred druhým plat.Ale chrapun to je,to máš pravdu,len ona sa tiež tvári,akoby bol on boh,čo kvôli nej (ešte pred svadbou) kúpil byt,komplet ho zariadil a ona tam teraz moze gazdovat.Ako sama vraví, patri jej akurat mixér a musí sa na všetko pýtať jeho,ešte aj keď ide na kávu s kamoškou,tak ju vydeluje a presne jej narastá, koľko stojí kava.Ked bola tehotná,mohla chodiť iba tam,kde sa veľa nedoplacalo,všetko bolo len,či Martin dovolí,ze Martin zatrhol apod.No mňa by z tohto šľak trafil.Pýtať si peniaze od chlapa a rozmyslat,či má vôbec "pusti",ci som si zaslúžila,ked som dobre uvarila,upratala,splnila jeho očakávania.To s tou dovolenkou:Mňa by vôbec neprekvapilo,keby to spravil aj za tejto situácie.Ze jej to nezaplatí,lebo by to vyšlo draho a radšej by išiel s kamošmi a ju nechal doma s deckami.

edithp
21. feb 2022

@tenerifka my mame s priateľom spoločne peniaze, aj výdavky...sme spolu 4 roky.

Strana
z4