icon

Nájom + strava rodiny s dvomi deťmi

19. feb 2022

Ahojte. Ideme s muzom a dvoma detmi -vek mesiac a rok a pol -byvat k rodicom. Byvaju v dome. Ked sa ich spytam kolko im dat na najom, energie a jedlo, povedia ze netreba,ze si mame setrit. Len mi je to blbe aby nas zivili rodicia, hlavne ked nie su na tom financne dobre. Kolko by ste im prispeli na vsetko ?

Strana
z2
foxyfox
23. feb 2022

Ja by som išla na polovicu s energiami a stravou, aj tak to máte super, žiadne hypotéky, to je veľká pomoc

nikka055
23. feb 2022

My sme boli 2 dospeli a novorodenec u svojho,izba 2,5 x 3,5m nemohli sme mat tv ,svietit lampickou, zakaz chodit do inych izieb v ich byte, atd za najom nic nechceli prislievali sme na stravu 200€ ....dlho sme tam nevydrzali "ale pomohli nam ked bolo najhorie"

sandra811
23. feb 2022

My bývame u rodičov, ale s tým že máme vlastnú kuchyňu aj svoju kúpelňu aj wc. Rodičom dávame na elektrinu a keď je zúčtovacie obdobie tak prispievame v prípade nedoplatkov. Varíme si sami v našej kuchyni a platíme si aj svoj internet a podobné veci 🙂

wampirek
23. feb 2022

Ahoj. My sme byvali u svokry (prerobene podkrovie RD) cca 100m² 2dospely plus dieta a svokra si vypytala 250e. Kuchynu a vsetko oststne sme si platili sami. Cize v tom bol najom voda elektrika plyn plus drevo na zimu. Vodu sme mali aj zo studne-do wc a na pranie. Isto take naklady vysoke nemala,urcite sme pokryli nase,ich a plus jej ostavalo navyse.

sonia_wiener
23. feb 2022

My 200€ najom, platíme tv, internet, pevnú linku a 80% nákupov robíme my

leskovael
23. feb 2022

Keď idete iba na 2-3mesiace neriešila by som to, ak nič nechcú, ale aj tak by som im poslala ale 400-500e a hotovo... ak je otec pn a su natom ltt tak im to pomôže, ked maju zásoby potravín aj drogerie, tak zatiaľ nerieš a keď sa budú míňať, ich dokúpite toľko, aby mali zase zásoby keď odídete. Aj tak stravu budete kupovať priebežne a to už uvidíte ako sa dohodnete, či budete mať "chladničku" spoločnú, alebo každý svoje

roja01
23. feb 2022

Dom je financne narocnejsie vykurit ako byt. Ja byvam v byte a naklady na byt su do 200€ aj s tv a internetom. Kurim len v obyvacke, ked by velmi mrzlo, tak aj v kupelni. V dome a pri malych detoch treba kurit v kazdej miestnosti, takze naklady na prevadzku domu mozu byt az 300€. Takze ja by som dala cca 150 na byvanie, plus nieco na pracie prasky a tbl.do umyvacky ak je, a plus na stravu tolko, kolko ste v priemere platili, ked ste byvali sami.

saxalendra
23. feb 2022

@wampirek my máme poschodový dom, 100 m2 dole a 100 m2 hore. Plyn a elektrina stoja 144 a 99, nie je v tom tv, ani net, ani voda. Takže svokre z toho veľa asi neostane. Inde u cudzích by si platila ešte napr. nájom. 250 eur pre zdravých produktivnych dospelých, ktorý obývajú 100m2 je parádna suma.

lorin29
24. feb 2022

Nečítala som ostatné ale keď nechcú tak by som robila veľké nákupy strava + drogéria 🙂aby to oni nemuseli riešiť predsalen ak nemajú veľa financií toto by im aj pomohlo 🙂

petkazamborska
24. feb 2022

oni s tym pocitaju ze teraz potrebujete peniazky a ty nemas, presne v tejto situacii som bola ja ja , ze sme dostavovali a urobili sme to tak ze sme kupovali jedlo na striedacku , mama bola spokojna , ale ja by som tiez nebrala nic od dcery sak to je pomoc ktoru tiez vratis ty svojim detom podla mna , a je to super ze ti tak mama pomaha tym su rodicia vynimocni od vsetkym inych ludi ...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
luciannka83
24. feb 2022

Poloviaca najmu a nakupy potravin vo vlastnej rezii. Neviem si predstavit, ze by som u niekoho byvala a cakala, co kupi do chladnicky.

martinagnidova
24. feb 2022

Ja keď som s jedným dieťaťom bývala u našich v byte, tak som dávala 100eur za jedného.. Čiže 200eur z rodičovského.. Ostalo mi vtedy 40eur vreckové...tak to chcel otec môj.. Takže asi je to na dohode.. Treba sa dohodnúť, povedať ze im budete dávať, ale ze sa chcete dohodnúť koľko.

saxalendra
24. feb 2022

@zoro9836 píše, ze 100m2 ma podkrovie, takže pod nim je tiež najmenej 100m2. Ja rozumiem o zatepleni, izolacii strechy, aj studni...Mne sa 250 eur na mesiac nevidí veľa, ci uz z toho ostane niečo svokre, ci sa zaplatí len energia, to je predsa jedno

flafly
24. feb 2022

Ked sme bývali s maminou energie sme rozdelili, my sme platili 4/5 bo sme boli 4 a ona sama. Nákupy sme robilo spolocne, a teda ja pre nas svoje este k tomu

marymart
24. feb 2022

My sme bývali so svokrovcami keď sme boli ešte bezdetní a platili sme 200€ - 100€ ja a 100€ už teraz manžel. A v Tom bol, nájom, energie a strava.. a niekedy sme spravili aj my nákup. Teraz bývame vo vlastnom už. Ale plánujeme sa tam vrátiť niekedy. Tak isto budeme robiť nákupy a aj prispievať na energie. Na vašom mieste by som robila aspoň tie nákupy väčšie. Nenechávala to všetko na nich.

galioska
24. feb 2022

u nas dcera chodi s muzom na nakup, vyplati ona muz jej da polovicu naspat, dokupuje drogeriu ale vsetko sama nic nenutene. kde sa investuje, tam je nech vidi...

mucuinka
24. feb 2022

mamina plati zalohy, my nedoplatky. V podstate to vychadza pol na pol. Co sa tyka potravin, tam to neriesime. Ja chodim na velky nakup v sobotu, nakupujene aj do zasoby, napr. 20kil cukru, maso atd. aby sme to nemuseli vlacit. Mamina zas vacinou ide na vacsi nakup cez tyzden. Ja chodim do Tesca a Lidla, ona do Kauflandu. Tak sa vzdy kupuje podla toho, kde co maju. Na eura nerozratavame. No a cez tyzden chodim na nakupy zvycajne ja, ale to su take male polozky, raz do tyzdna zbehne aj mamina. Je to tazke odhadovat... Ja este, aby som nemala pocit, ze sme nieco zostali dlzni vzdy raz za rok vymyslim velky darcek.pre kazdeho na vianocr. Ci uz nejaky pobyt, elektrospotrebic, kosacku....alr mamina ma ma prekuknutu, tak my zas dostaneme obalku 🙂

dager
24. feb 2022

Neviem aké máte vzťahové pomery v rodine, asi dobre. Moja sestra takto začínala s mužom a dcérou, prvé 3 roky bývali s nami. A naši tiež nič nechceli. Sestra im napriek tomu niečo dávala (nepýtaj sa kolo, boli to 90te roky) a naši to všetko odkladali a nakoniec keď už boli preč aj tak jej to všetko vrátili. Našli si spôsob. Teraz som sama s malým vo vlastnom a nedokážem im zabrániť aby mi plnili chladničku, hoci to nepotrebujem, lebo aj sestre dávali jest a mne patrí rovnako. Každá rodina to ma ináč, každý rodič robí pre svoje deti co môže. Naši vždy argumentujú rozprávkou o troch grošoch - jeden požičiavaš, jeden máš, jeden dávaš deťom. Takto to možno vidia aj vaši, ale keď veľmi chceš a budú sa brániť, vždy môžeš peniaze dávať nabok a vytiahnuť ich pre nich vtedy, keď to budú potrebovať najviac. Ak nebudú, ber to ako peniaze, ktoré tvoji rodiča dali tvojim deťom. Je to pekný koncept, malo z nás má to šťastie, že ma rodičov, ktorý to takto vnímajú ❤️

kapurka270
24. feb 2022

Moja svokra čakala že jej budeme platiť doživotne telku a internet 30 eur mesačne...platil muž rok a potom som to zatrhla. Má slušný dôchodok a aj so svokrom. Naša si nechá ešte aj 3 eurá preplatiť čo nám kúpila poháre do kuchyne. Keď sa niekam ide d o reštaurácie, vždy všetko my...

arieska
24. feb 2022

My sme tak bývali cca 3 roky dozadu. Dávali sme 200 eur mesačne. Tiež bývali v dome. Chceli nám pomôcť takže to bola symbolická cena. Stravovali sme sa v práci/škôlke takže strava len víkendy+večere (suché). Drogériu som si riešila sama, aj káblovku, internet spoločný. Cca 2x do mesiaca som urobila nákup za ktorý som nechcela peniaze. Záleží podľa vašich možností. Teraz keď už bývame sami a sme na tom aj finančne lepšie sa im to snažím vynahradiť 🙂

vecicky1805
24. feb 2022

Chápem, že nechcú od vás nič keďže je to na krátko..záleží, aké máte vzťahy a aké majú rodičia povahy, aby sa neurazili keď nič nechceli, ale minumálne ma stravu by som prispela, to je dosť veľká položka popr. Ak uvidíš že niečo treba kúpiť keby boli striktne proti kúpila by som pri odchode nejaký dar ako poďakovanie…My sme bývali traja ale viac rokov, najlepšie je to podeliť alikvotne resp. Aspoň pol na pol všetko. Nájom by sim neriešila ak chcete prispieť tak len energie a hlavne strava popr ak sa niečo pototo tak pomocť finančne.
My sme boli traja a dávali sme cca 100€ Na týždeň na striedačku na stravu (bola jedna spoločná peňaženka do ktorej každy dával na striedačku stovku keď sa minula) plus kupovali sme si aj svoje veci každý navyše keďže každý má rád niečo iné,toto bolo len na základné veci keby niečo keď sa ide nakúpiť to čo zvyknú všetci pečivo maslo mlieko atď atď. Všetko je o dohode. Uhlie, drevo a energie sme išli napoly.

sofi133
24. feb 2022

Skvele si vypocut rozhovory, v ktorych sa psycholog dotyka temy spolunazivania. Debata z 1.2 o suziti generacii, relevantne od cca 18:30 minuty, o financiach konkretne od cca 25:30. Alebo 8.2 viac k vyhodam nevyhodam 🙂 Tam k financiam od cca 6:30 minuty. Mozno vas nieco oslovi, verim, ze sa dobre rozhodnete. Pekny den, https://radio7.sk/archiv/psychologicka-poradna/

hermanoval
24. feb 2022

treba si uvedomiť, že Ty neprispievaš im, len by si platíš za bývanie, jedlo....

autor
24. feb 2022

@sofi133 dakujem, vypocujem si, vyzerq to to byt zqujimave

Strana
z2