Nájom + strava rodiny s dvomi deťmi
Ahojte. Ideme s muzom a dvoma detmi -vek mesiac a rok a pol -byvat k rodicom. Byvaju v dome. Ked sa ich spytam kolko im dat na najom, energie a jedlo, povedia ze netreba,ze si mame setrit. Len mi je to blbe aby nas zivili rodicia, hlavne ked nie su na tom financne dobre. Kolko by ste im prispeli na vsetko ?
Tak ja neviem my sme tiež štyria a byt nás stojí energie cca 200eur plus strava 500
Ahoj takto začínali moji rodičia ( šetrili na byt) mamina mi vravela že davali len na stravu
A budete mať spoločnú kuchyňu?
Alebo 2 oddelené samostatné bytové jednotky?
najom asi nic (keby k tomu prislo v nasej rodine, babky by sa ledva potesili), energie o kolko sa im zvysi platba (ak o 43e tak by som dala 50e a pod.), na stravu by som "neprispievala" ale normalne celu by som ju zatiahla ako keby nasa domacnost s 5 clenmi (zavisi aj kto bude robit nakupy, nejako automaticky predpokladam ze "mladi" aby rodicia nemuseli vlacit tazke veci)
Uviedla si málo info. Koľko izieb budete mať k dispozícii? Variť resp. stravovať sa budete spolu, či oddelene? Budete tam pár mesiacov, či rokov? Do budúcna chcete brať hypotéku, šetríte na byt alebo tam chcete ostať nastálo? Do práce sa chystáš až po 3 rokoch? atď...
Predpokladám, že si na materskej, takže momentálne zarába len manžel. Dosť teda záleží, aký má plat. Keďže idete bývať k rodičom, tak vám to asi veľmi finančne nevychádza. Ja by som za minimum považovala 400 Eur. Proste, aby ste dali aspoň na stravu a energie. Nájmom ako takým vám chcú zrejme pomôcť, takže ten by som až tak neriešila. Ale určite by som rodičov nevyužívala. Ak si to môžete dovoliť, tak by som napr. na konci zúčtovacieho obdobia uhradila nedoplatky za vodu, elektrinu atď.
My sme bývali u svokry. Inkaso a energie sme platili na polovicu. Nákupy jedla každý svoje, keďže každý má iné chute. Ale viacmenej sme varili tak na striedačku, keďže iba jedna kuchyňa. Čiže keď som navarila bolo aj pre svokru a opačne. A zas nebol problém, keď mi niečo chýbalo zobrať si zo svokrinych zásob. Aj pranie a teda prášok, aviváž, drogériu som mala poriesenu zvlášť pre nás.
Na najom dajte 100 eur (vas vlastny byt vas stal energie min 150-200 eur mesacne) a obcas kupujte stravu pre vsetkych, aj im. Vsetko ostatne - drogeria, co je pre vas, su kupujete sami.
Urcite by som neocakavala, ze mi rodicia budu vyvarat pre 2 dospelych a male dieta. Skor by som doplnala zasoby a snazila sa varit aspon polovicu jedal. Na energie a najom by som prispievala aspon 150 euro plus stravu by som si kupovala sama.
My sme donedávna tak fungovali, že sme žili u svokry, ale mali sme úplne osobitnú časť (kuchyňa, tri izby, kúpeľňa a WC) čiže nákupy, jedlo, drogéria, sme mali svoje. Takisto aj vlastný internet a telku sme si platili my. Na energie sme dávali 250 eur, pripadne potom ak bol nedoplatok, tak sme uhradili(ale boli to len dáke nízke čiastky)
Dala by som 200 za bývanie. Stravu by sme si riešili vo vlastnej réžii. Prípadne nejako na striedačku s rodičmi, ak máte spoločnú kuchyňu.
Budeme mat spolocnu kuchynu, kupelnu. V podstate iba jednu izbu vlastnu. Ale ideme tu byt len dva mesiace, mozno trosku viac, kym nedorobime dom. Jedlo a drogeriu je tazsie v tomto.pripade riesit oddelene, nakolko nasi maju pokupene zasoby a uz by to.nebolo kde dat (rozumej.plna spajza, chladnicka, v kupelke a tak).
Ale dakujem za rady, posleme im 500 eur aby mali, aj ked nechcu, a dake nakupy porobime.....aby som mala svedomie na mieste
tak ak nechcú nič, tak rob nákupy - či potraviny, či drogéria.....
Podľa mňa, keď tam budete tak krátko, tak fakt len prispievajte na jedlo, možno ich niekam vezmite na výlet, do reštaurácie, a podobne. Jednak vám povedali, že nič nechcú a zas 2 mesiace ich aj tak nezruinujú.
@teosebastian to hej, nezruinuju, len otec je PN teraz a platia este leasing auta. Keby normalne pracuje, tak pri jeho vyplate by to nebol problem, ale momentalne maju nejake uspory ale budu radi ak to z pn zo socialky daju aby do uspor nemuseli ist. A este platia sestre na vyske veci.
Keď nechcú peniaze, spravila by som napr. raz za týždeň nákup že mäso, balenie mlieka, a také veci....ovocie.... samozrejme deckam maškrty a také pre nich kupuj ty
Tak im proste finančne pomôžte, nemusíte to riešiť platbou za bývanie 🙂
Nam tiez bolo povedané, ze nic 😅.. . Ale davame 100e v rámci energií a robíme vacsie nákupy potravín plus drogéria 😊 tiez sme u rodičov kym sa neprestahujeme do svojho ktorý sa dokončuje 😊
Ahoj, tak mozes podporit sestru, nebudu musiet oni ;) my sme napr v podobnej situacii zabezpecili sestre notebook , lebo isla na VŠ. Alebo odloz bokom a potom im das, ked bude chybat al sa bude nieco rekonstruovat.
Dva mesiace ...myslím že nemusíš nič...urobiť týždenný nákup alebo taký ako si zvyknutá pre vás štyroch úplne postačí....myslím normálne fungovať samostatne s nákupmi vramci mesiaca....naši by od nás na inkaso tiež za tie dva - tri mesiace určite nechceli nič...a ani ty by si to od svojich detí určite nechcela😊
100 - 150 plus nakupy .. ak nakupy netreba ze si dopestovali ci maju vastne zvery tak by som isto 100 prihodila..
Isto by som potom na konci doplnila zasoby drogerie atd
My sme na tom naopak, naši bývajú u nás a prispievajú 100 eur mama a 100 eur oco. Plus sem tam urobia nákup, otec sa stará o hydinu, psa a zajace a záhradu a s tým spojené výdavky dáva zo svojho. My s mamou riešime skôr prerabky v dome. Mama ma svoju izbu, otec ma svoju. Nežijú spolu ako manželia už skoro 30 rokov.
Byvame so svokrovcami... Davame 150 na 4 osoby +kupujeme bezne potraviny z ktorych si beru vsetci tak isto kupuju aj oni a beru si vsetci +ked vari ja tak aj oni jedia a ked veri svokra hlavne cez vikend lebo tyzden robi tak jeme aj my
Podla toho kto bude nakupovat, my mame inkaso v dome cca 120e a nakupujeme my, u nas naopak, svokra dava 100e mesacne nam, hoci samozrejme nic sme nepytali nikdy, lebo je to jej dom, hoci uz manzelov a zijeme tu, opravujeme, prerabame.
Cize otazka, ci tam budete len byvat isty cas, alebo planujete tam zit.

350 -400 eur by som im davala myslim ze to je prijatelny kompromis
plus nejaky ten nakup