Najskôr hypotéka, potom svadba
Otázky do pléna:
1.) Prečo je v dnešnej dobe trend najprv vziať spoločne hypotéku a až potom mať svadbu?
Je to nejako výhodnejšie?
...aby mali najprv bývanie?
2.) Ako je potom právne ošetrená nehnuteľnosť, keď bola nadobudnutá pred manželstvom? Ako je to potom pri rozvode?
Ďakujem za vaše odpovede.
Doplnim damy nado mnou, nie vyhodnejsiu hypoteku nedostanes len preto, ze nie ste manzelia. Ak si ju beru dvaja slobodni ludia s prijmom xy alebo dvaja manzelia s takym istym prijmom, vydavkami atd. dostanu rovnake podmienky - ne-manzelstvo hypoteku a jej podmienky neovplyvnuje.
A ostatne uz damy napisali. Prakticky aj pred manzelstvom aj po manzelstve vlastnis polovicu (ak ste sa nedohodli na inom rozdeleni podielov), akurat je to inak zapisane na LV, vysporiadat sa musite tak ci tak.
Len taka uvaha... ked mas "s cudzim" clovekom podielove vlastnictvo, on svoju polovicu moze kedykolvek komukolvek predat... Ked manzelia kupia nehnutelnost a ta je v BSM, tak vlastnia 1/1 (sice kazdy polovicu, ale nemoze ju predat)...
Takze z mojho pohladu je istejsie to kupit az v manzelstve pocas trvania BSM...
@zic kto by asi tak kupil polovicu bytu?
Nehovoriac o tom, ze by tam malo byt predkupne pravo a teda by si mal najprv tu polku ponuknut dalsiemu vlastnikovi.
@janiela6 ak vezmú úver pol na pol, aj nehnuteľnosť, tak je úplne jedno, či je to pred svadbou, alebo po.
Ak len jeden, tak ten druhy nemá nič, len podnájom. Odo dňa sobáša ma nárok na polovicu platenej časti úveru, nie na nehnuteľnosť.
Čiže po rozvode tak možno 20-30 tisic, pri par ročnom manželstve.
Ešte ma napadá, že v prípade úmrtia jedného z dvojice, je rozdiel pri dedení majetku či ne/boli manželia (ak sa nemýlim)
Takéto obmedzené myslenie, že je to trend 🙈
Minule tu jedna napísala, že je trend mat prv dieťa a potom sa zobrať.
Inak súhlasím s @gejb
@janiela6 neviem, či je to trend, my sme mali najskôr svadbu až potom hypotéku, podľa mňa je to jedno, pokiaľ idete na polovicu, ale poznám aj takých, čo dom aj pozemok napísaný na ženu aj keď muž tam tiež dal svoje peniaze a ešte ho aj postavil, tomu fakt nerozumiem, ale ľudia sú rôzni 😅
@janickacrazy toto poznáš tuším ojedinelý prípad, z Modrého Koníka mám skôr pocit, že to býva naopak 😅
@paradajkova @liv predkupne pravo - ponuknes partnerovi, ten na to nebude mat peniaze, predas hocikomu (ak sa budu rozchadzat v zlom)... Kdejaky spekulant to kludne moze kupit a uz sa postara o vystrnadenie toho "ostavajuceho" spolumajitela...
@janiela6 Ja len ako taku zaujimavost, pamatam si znameho, ako bral s priatelkou hypoteku a hovoril, ze to je pomaly vacsi zavazok ako svadba. No a nasledne dlho vahal, ci si ma svoju priatelku aj vziat (taky mali plan, ze kupia byt a sa vezmu potom), lebo ze co ak stretne inu, lepsiu... Takze podla mna niektori beru hypoteku ako mensi zavazok ako svadbu. A bez byvania sa zit da iba tazko, bez svadby sa da v pohode.
Mne príde výhodnejšie brať hypo ako manželia. Ak berú partneri, musia si rozdeliť podieli na nehnuteľnosti, aby pri rozchode spoludlžník nesplacal niečo, kde nebýva a nevlastní to. Taktiež nastaviť podiel spravodlivo, ak sa finančná situácia zmení, zas meniť prepis nehnuteľnosti.. skladať sa na každú prerábku spravodlivo.. bývať vo vlastnom a platiť hypo je lepšie ako bývať v podnájme a platiť cudziemu do cudzieho. Ale svadba je pre mnohých iba kus papiera a nepotrebujú ho. Poznám prípady, že sa berú až po druhom dieťati, niekedy vôbec..
@janiela6 pretože zobrať hypotéku je lacné,
Každý chce svadbu a oslavu za 10-15k. Radšej tie peniaze investovať do nehnuteľnosti.
Nehnuteľnosť je v spoluvlastníctve v pomerne ako sa partneri dohodnú je to omnoho jednoduchšie sa potom pri rozchode deliť
@zic tomu spekulantovi by si to musel predat za tolko za kolko si to ponukol druhemu vlastnikovi. Nemozes ponuknut svoju polku napr. za 150tisic z trucu partnerke a potom to predat za 80 spekulantovi. Neprisposobivej rodine za par eur uz vobec nie.
Pri dnesnych cenach nehnutelnosti by tazko niekto kupil polku nehnutelnosti za 100-150 tisic s tym, ze mozno sa mu podari kupit aj tu druhu.
@paradajkova
Dá sa nejakým spôsobom obísť predkupné právo?
Obísť predkupné právo je možné predajom spoluvlastníckeho podielu blízkej osobe, ako napríklad príbuzní. .. (napriklad)...
alebo:
„Obchádzanie sa robí často tak, že sa dá do zmluvy iná suma ako v realite (najčastejšie vyššia, aby to ostatní za tu sumu nekúpili). Vtedy riskuje najmä predávajúci, pretože ak by došlo k odstúpeniu od zmluvy, môže nadobúdateľ žiadať vrátiť sumu, ktorú nedostal,“ dodáva Ficek.
Taktiež môžu spoluvlastníci podpísať dohodu o vzájomnom vzdaní sa predkupného práva....
Je mi to jedno... vzdy sa snazim mysliet na to, ze zivot prinesie nieco, na co dopredu tazko pripravit... (duplovane, ked tu niektori polosvojpravni ludia potom vyplakavaju, ked uz je neskoro... podpisuju kde co bez precitania apod)... len som to dal ako uvahu. V principe kazdy musi vediet do coho ide...
@janiela6 ja ti to zodpoviem z môjho pohľadu. Brali sme najskôr hypo, lebo v tej dobe boli skvele úroky a keby sme to nestihli, tak ich mam teraz viac ako 5 násobné. Svadbu mame tento rok. A čo sa týka vlastníctva, na LV sme obaja v podiele 1/2. Nikto sa v okolí nad tým nepozastavil a aj keby nám chceli do toho kecať, tak majú smolu, keďže sme dospeli a vedeli sme co robime
Mna len teda udivuje, ze sa nad tym vobec treba zamyslat 😅
Ale teda odpoviem ti:
1, svadba nie je pre nas priorita… raz bude mozno…
2., obaja sme uvedeni na liste vlastnictva pol na pol a taktiez to je s hypo
@zic tak ale treba mysliet na realne situacie, nie vymyslat take, ktore ti zakon nepovoli. Ja ti na tvoju uvahu len odpovedam, ze obava tam nieje na mieste.
Jednak ak to predas rodine, nic tym neziskas, lebo ta rodina, ak by to chcela predat opat plati predkupne pravo.
Plus asi nadolezitejsia vec, banka ma zalozne pravo na vsetkych nehnutelnostiach na ktore mas hypoteku a musi s predajom suhlasit. Urcite by nesuhlasila so spekulativnym predajom, lebo by to mohlo ohrozit splacanie.
Realny problem kupovania mimo manzelstvo je skor taky, ze par si neda zapisat nehnutelnost pol na pol. To sa stava. Zapise sa ako vlastnik len jeden, alebo uz nehnutelnost ma a nastahuje sa k nemu zena, maju spolu deti, ale zena nikdy nic nevlastni, pocas rodicovskej nema prijem niekolko rokov, majetok nieje spolocny. Toto je skor problem, dokonca pomerne casty.

1.nerozumiem prečo nie 🤷 hypotéku si môžeš zobrať s kýmkoľvek, so súrodencom, s rodičmi. aj tak je žiadateľ vždy len jeden, druhý spoludlžník
neviem či výhodnejšie, u nás to bolo prirodzené, spoločný prenájom, spoločné vlastné, svadba, dieťa... ja by som "partnerovi" dieťa do mojej alebo jeho detskej izby u rodičov neporodila 🙈
2.1/2 pred manželstvom (dá sa aj iný podiel ak banka súhlasí), v manželstve 1/1