Napätie po dedičstve, zmena správania manžela
Dobrý večer.
V skratke moja rodinná situácia kedysi: otec tyran (psychický), celé roky sa nezaujímal, s matkou boli rozvedení, cely život nepracoval (vždy sa našla nejaká výhovorka). Minulý rok zomrel.
Svokrovci ma vždy brali ako chúďa, ktoré nič nemá.
Minuly rok sa po dedičskom karta obrátila. Zdedila som pozemky v hodnote 200tisíc€. Nakoľko tam boli ešte nejaké nezrovnalosti, musela som to riešiť, aj právne. Niečo sme riešili aj so sestrou.
Problém vidí môj manžel v tom, že si všetko riešim sama. Že to je aj jeho vec, čo som zdedila. Že prečo to riešim vždy s mamou a so sestrou, keď aj on je tu.
Manželovým rodičom minuly rok spadla sánka. Vždy sa považovali nadomňa. Citeľne mi to dávali celé roky najavo. Oni si žili celé roky bohémsky život, s dovolenkami, autami a drahými handrami.
Manžel sa cíti ukrivdený, že ako je možné, že ja som toho zdedila toľko a jeho rodina všetko do posledného centa prehajdáka (ešte mu to aj rodičia povedali, že im (ako deťom) nič nenechajú.
Ja bilansujem nad tým, že by som dala všetky tie pozemky za to, aby sme cely život fungovali ako rodina.
Hádame sa kvôli tomu. Pretože ja to chcem nechať našim deťom a nechcem, aby sa toho chytal. Nežijeme zle, ale potrebujeme časom väčšie bývanie. Ale ja som za to, že keď sme bez toho žili doteraz, budeme žiť aj ďalej a keď jeho rodičia majú k tomu taký postoj, ja nebudem financovať spoločné veci z celého môjho dedičstva. Manžel už totiž jeden svoj byt má(kupoval ho pred manželstvom).
Jeho rodičia zrazu stratili blbé reči a povedali len: “klobúk dole”. Ja som z toho úprimne na nervy. Na jednej strane som rada, že som stratila post chudery, na druhej strane za aku cenu? Napadlo mi aj, že manžel to všetko robí preto, lebo sa boji, že v prípade, že sa medzi nami niečo stane, nemá na mňa páku a budem si môcť žiť svoj život..
každý náš rozhovor na temu dedenia sa skončí hádkou. Potom je ticho aj 2 dni. Ja nechcem o to prísť. Cely život som sa strachovala, čo s nami bude (myslím ako s deťmi), mama cely život drela ako kôň, chodila v jedných a tých istých topánkach cely život, len aby nemuseli niečo predať… aby nám niečo po nich zostalo. A teraz mám všetko minúť na niečo spolocne s tým, že manžel si ešte svoj byt nechá.
Ale upozornim ta, hodnota novej nehnutelnosti musi byt rovnaka alebo nizsia ako dedicstvo, (alebo cast dedicstva), pretoze ak bude drahsia, bude uz spadat do bsm.
@anonym_autor keby si nezdedila ako by ste to riešili?Správajte sa, akokeby pozemky neexistovali.
Svokrovci aj muž sú malomestiaci.Je to tvoje a nepredávaj nič.Pozemkov je málo a ceny stúpajú.
Čo chcete kupovať dom, byt?Akou sumou by si chcela prispieť?
Takže si získala hodnotu v mužových a svokrovcovych očiach až, keď máš pozemky?to je dosť smutné.Nech sa stará do toho čo vykrikujú svokrovci, že všetko minú a použijú pre seba.
Terajší byt kde bývate si prispela, splácas ty?
Ak muž kupoval prvý byt a z veľkej časti platí aj ten kde bývate porozmýšľalby som ako mu pomôcť záleží koľko si prispela, prispievať, kto viac zarobí atd
@anonym_autor ja nerozumiem čo od teba chce akože tvoj muž. Aby si s ním riešila svoje dedičstvo? Či aby si dala zdedené do spoločného? Či?
My sme to mali takto s mužom, bývali sme roky v jeho rodičovskom dome, prepísanom na neho. Spoločne sme ho prerobili, minuli sme na neho moje stavebné, posplácali, ale stále bol napísaný na neho. Potom ja som zdedila asi tretinu toho, čo ty. Muž potreboval k svojej práci nové auto, nemali sme na neho. Tak ja som mu poskytla peniaze z dedičstva a on mne prepísal polku domu. Ale my sme sa v pohode dohodli, vidím, že asi to nie je také automatické sa normálne narovinu porozprávať a dohodnúť.
@anonym_autor aby nebol muž taký ako jeho rodičia, že všetko by najradšej minul.Doba je zlá a deti drahé nevieš či nepôjdu študovať do zahraničia, raz niekde bývať budeš mať pekné peniaze pre ne ako štart do zivota
@anonym_autor aby nebol muž taký ako jeho rodičia, že všetko by najradšej minul.Doba je zlá a deti drahé nevieš či nepôjdu študovať do zahraničia, raz niekde bývať budeš mať pekné peniaze pre ne ako štart do zivota
@anonym_93a09e Mne je zas cudzie "ja budem sa uskromnovat a zivorit, len aby deti mali". Nevravim, ze netreba pomoct, ale zas netreba to prehanat.
"Napadlo mi aj, že manžel to všetko robí preto, lebo sa boji, že v prípade, že sa medzi nami niečo stane, nemá na mňa páku a budem si môcť žiť svoj život.." BINGO
Nerozumiem o čom sa toľko hádate. Zdedila si pozemok nie peniaze, nechaj ho tak alebo prenajmi a viac sa o tom nebavte.
Máš doma dobrého chrapúňa. Nedala by som mu ani cent už len kvôli tomu ako sa správa.
@anonym_autor sorry za uprimnost, ale 200 tisíc je v súčastnosti nič. Za to nekúpiš ani poriadny byt v BA. Co chceš nechávať deťom? Načo? Peniaze rozumne si uzi ty, časť pre seba, časť investuj. Na tvojom mieste by som si za ne kúpila niečo pre seba, aby keď skončíš ma dlažbe si mala kam ísť. Rozhodne by som ich nevrazala do spoločného bývania a väčšieho domu.
Čo si chcela povedať tým bytomv BA? Ona niekde spomenula, ze chce kupit byt v BA?
Som prekvapená, ze niekto napíše, že 200 000 € je nič. Na tom Slovensku je asi fakt dobre🤷♀️
Som prekvapená, ze niekto napíše, že 200 000 € je nič. Na tom Slovensku je asi fakt dobre🤷♀️
@mateson2004 To som pisal ja, naozaj je to malo a s pristupom "teraz si uzijem" za predaj pozemku z dedicstva z toho o chvilu nic nebude. Staci kupit drahe auto a dovolenku, pripadne nieco opravit na existujucom byvani.
Nieco ine je mat 200 000 na ucte, kde to viem vyhodne investovat a mat z toho rocne aspon 10 000 pre seba a nieco ine je rozflakat to. Je rozdiel pozemok v hodnote 200 000 a cash 200 000.
@zorienka28 Suhlas, odporucam cele si to prepocitat a sledovat ceny na trhu a neunahlit sa s predajom. Pani pise o dvoch pozemkoch : su tam inzinierske siete ? Su pozemky navzajom nezavisle, rozumemej oba pri ceste a potrubiach ? Ak nie, tak predaj toho lepsieho znemozni stavat na tom druhom ...
@patrike Toto sme v rodine riesili. Mame nejake pozemky, ktore babka dostala este po restitucii, ktore su nacenene na nejaku hodnotu podla trhu, ale za 30 rokov sa podarilo predat len par, a dva mame na vlastne uzivanie. Bola z toho nejaka likvidita, ale rozhodne nie v hodnote, na aku to bolo ocenene. Plus naklady, natahovacky s katastrom, dane, potrubia, energie. Pozemky v hodnote nie su cash proste a autorkina rodina sa sprava, ako keby vyhrala jackpot v lotte alrbo co.
@mateson2004 To som pisal ja, naozaj je to malo a s pristupom "teraz si uzijem" za predaj pozemku z dedicstva z toho o chvilu nic nebude. Staci kupit drahe auto a dovolenku, pripadne nieco opravit na existujucom byvani.
Nieco ine je mat 200 000 na ucte, kde to viem vyhodne investovat a mat z toho rocne aspon 10 000 pre seba a nieco ine je rozflakat to. Je rozdiel pozemok v hodnote 200 000 a cash 200 000.
@patrike také pozemky môže predávať roky. A pod cenu
@anonym_autor Tiez si myslim, ze stratilu tu istotu, ze nic nemas, nikam nepojdes. Tak ak mate inak normalny vztah, posadila by som sa s nim a normlane mu povedala, ze 1) riesim to s tymi, ktorych sa to tyka = cize mama, sestra, ved tie sa v dedicstve vyrovnavaju s tebou, nie on, nic proti nemu nerobis... 2) dedicstvo je tvoje, ano mozete sa bavit o tom ako ho vyuzit, ale ty ho nechces prehajdakat, pominat na hluposti, a chces aj detom odlozit. Podotkla by som ze on tiez svoj byt ma, po spravnosti by si si mala z dedicstva zabezpecit aj ty svoj. 3)ubezepcila by som ho , ze napriek tymto nezhodam ho lubim, neplanujem utekat od neho, lebo uz mam peniaze a mali ma za chuderu s rodinou roky... nech si on premysli, ci sa prisposobi situacii a znormalizuje a zase budeme fungovat normalne, alebo ako to bude vlastne dalej.
A priklanam sa k tomu, ze neriesit ocenenie v dedicskom, realita moze byt uplne inde.. ja som teraz davala nacenovat nehnutelnost a cenu tam bachli taku, ze som skoro odpadla ale realne by som to za to nikdy nepredala :DD
@anonym_autor tvoj muž nemá čo do toho dedičstva hovoriť. Nenechaj sa zmanipulovať.
@mateson2004 Aj ja žasnem že 200 tisíc je pre niektorých nič.
Pre mňa by to bolo strašne veľa peňazí.
@spongebob1 Nesuhlasim, rozflakat 70 000 na "prilepsenie" je logika osadnika, ktoremu prave prisli davky. Za 70 000 v dnesnej dobe toho vela ani dlho mat prilepsene nebudes a znizis tym hodnotu ostatnych nepredanych pozemkov.
@patrike Investicia do vacsej nehnutelnosti kvoli pohodliu rodiny urcite nie je rozflakanie. Ine by bolo to " prepit ".
@anonym_autor uvažuješ velmi múdro. Tiez by som tie peniaze nerozhadakala a kupila nejaku nehnutelnost a dala do najmu. Vacsi byt si mozete kupit z hypo so spoločných penazi. Takto to bude spravodlivé aj ty mas svoj byt z dedičstva aj tvoj muz spred manzelstva. Alebo ked su to pozemky, nechala by som ich mozno tak. Ich hodnota dole nepojde.
@anonym_autor Postoj tvojho muža svedčí o tom, že robíš dobre, keď narábas so svojím dedičstvom opatrne.V období, keď si nemala nič, nesnažil sa ti dať polovicu z toho, čo bolo jeho.Mal by si ceniť to, že si nezačala rozhadzovať, ale myslíš na budúcnosť vašich detí.Ja osobne, pokiaľ ako rodina finančne fungujeme a partner zdedí niečo, nechcela by som z jeho dedičstva nič, ale potešilo by ma, keby zabezpečil pomocou dedičstva naše deti.Nepodlahni nátlaku,ani citovemu vydieraniu.Ked má manžel zadné úmysly,majetok to nezmení,teba však vie ochrániť v prípade, že by si musela z manželstva ujsť
@anonym_autor Postoj tvojho muža svedčí o tom, že robíš dobre, keď narábas so svojím dedičstvom opatrne.V období, keď si nemala nič, nesnažil sa ti dať polovicu z toho, čo bolo jeho.Mal by si ceniť to, že si nezačala rozhadzovať, ale myslíš na budúcnosť vašich detí.Ja osobne, pokiaľ ako rodina finančne fungujeme a partner zdedí niečo, nechcela by som z jeho dedičstva nič, ale potešilo by ma, keby zabezpečil pomocou dedičstva naše deti.Nepodlahni nátlaku,ani citovemu vydieraniu.Ked má manžel zadné úmysly,majetok to nezmení,teba však vie ochrániť v prípade, že by si musela z manželstva ujsť
@anonym_7c7ef7 presne, 👏👏👏.
tu prvú vetu ti doplním - keď sa uráža, značí to aj o tom, že má postoj " čo je tvoje je aj moje, čo je moje do toho ťa nič" on aj jeho rodina ju mali za chuderu, a teraz by im bolo jej dedičstvo dobre na zvýšenie ich majetku
@anonym_7c7ef7 presne, 👏👏👏.
tu prvú vetu ti doplním - keď sa uráža, značí to aj o tom, že má postoj " čo je tvoje je aj moje, čo je moje do toho ťa nič" on aj jeho rodina ju mali za chuderu, a teraz by im bolo jej dedičstvo dobre na zvýšenie ich majetku
@cacianka V každom prípade by mala byť autorka opatrná, lebo pokiaľ rodina výslovne netrie biedu, nevidím dôvod,aby manžel spolurozhodoval o dedičstve manželky, najmä ak ona narába s dedičstvom opatrne a považuje ho za základný kapitál pre deti
@cacianka V každom prípade by mala byť autorka opatrná, lebo pokiaľ rodina výslovne netrie biedu, nevidím dôvod,aby manžel spolurozhodoval o dedičstve manželky, najmä ak ona narába s dedičstvom opatrne a považuje ho za základný kapitál pre deti
@anonym_7c7ef7 veru tak. Ak by aj treli biedu, majú hospodáriť a riešiť tak ako dovtedy, kým manželke nespadlo dedičstvo z neba. Veď ona ani nedúfala, ani netušila že zdedí takú hodnotu, tak ako by žili bez neho ? Iba vlastnou snahou by zlepšovali situáciu v rodine

Nepozname vase financie. Nevieme kolko kto zaraba, kolko sa kto podiela na domacnosti (starostlivost, upratovanie, financovanie) atd atd. Ide prenajom manzelovho bytu do spolocnej kasy? A este vela dalsich premennych. Hadat by sa s tebou o tom urcite nemal, je to tvoje. Nemala by byt kvoli tomu ticha domacnost, pride mi to take chrapunske. ALE! Ako hovorim nepozname pozadie, ale ze absolutne. Mozno on vlozil do tejto rodiny ovela viac ako ty a mozno ma pocit, ze by nieco malo prist aj z tvojej strany ak je ta moznost. Co ho ale stale neopravnuje na hadky. Ja byt na tvojom mieste 1 pozemok predam, pripadne oba, kupim garzonku alebo 1izbak/2izbak a z prenajnu by som prispievala do domacnosti. Proste navysila rodinny rozpocet. Skoda je to mat len v pozemkoch, tych cena az tak nerastie, ale samozrejme tiez je to dobra investicia. A za dalsie, byt co byvate je spolocny, alebo tiez iba jeho?