icon

Napätie po dedičstve, zmena správania manžela

Včera o 21:08

Dobrý večer.
V skratke moja rodinná situácia kedysi: otec tyran (psychický), celé roky sa nezaujímal, s matkou boli rozvedení, cely život nepracoval (vždy sa našla nejaká výhovorka). Minulý rok zomrel.
Svokrovci ma vždy brali ako chúďa, ktoré nič nemá.
Minuly rok sa po dedičskom karta obrátila. Zdedila som pozemky v hodnote 200tisíc€. Nakoľko tam boli ešte nejaké nezrovnalosti, musela som to riešiť, aj právne. Niečo sme riešili aj so sestrou.
Problém vidí môj manžel v tom, že si všetko riešim sama. Že to je aj jeho vec, čo som zdedila. Že prečo to riešim vždy s mamou a so sestrou, keď aj on je tu.
Manželovým rodičom minuly rok spadla sánka. Vždy sa považovali nadomňa. Citeľne mi to dávali celé roky najavo. Oni si žili celé roky bohémsky život, s dovolenkami, autami a drahými handrami.
Manžel sa cíti ukrivdený, že ako je možné, že ja som toho zdedila toľko a jeho rodina všetko do posledného centa prehajdáka (ešte mu to aj rodičia povedali, že im (ako deťom) nič nenechajú.
Ja bilansujem nad tým, že by som dala všetky tie pozemky za to, aby sme cely život fungovali ako rodina.
Hádame sa kvôli tomu. Pretože ja to chcem nechať našim deťom a nechcem, aby sa toho chytal. Nežijeme zle, ale potrebujeme časom väčšie bývanie. Ale ja som za to, že keď sme bez toho žili doteraz, budeme žiť aj ďalej a keď jeho rodičia majú k tomu taký postoj, ja nebudem financovať spoločné veci z celého môjho dedičstva. Manžel už totiž jeden svoj byt má(kupoval ho pred manželstvom).
Jeho rodičia zrazu stratili blbé reči a povedali len: “klobúk dole”. Ja som z toho úprimne na nervy. Na jednej strane som rada, že som stratila post chudery, na druhej strane za aku cenu? Napadlo mi aj, že manžel to všetko robí preto, lebo sa boji, že v prípade, že sa medzi nami niečo stane, nemá na mňa páku a budem si môcť žiť svoj život..
každý náš rozhovor na temu dedenia sa skončí hádkou. Potom je ticho aj 2 dni. Ja nechcem o to prísť. Cely život som sa strachovala, čo s nami bude (myslím ako s deťmi), mama cely život drela ako kôň, chodila v jedných a tých istých topánkach cely život, len aby nemuseli niečo predať… aby nám niečo po nich zostalo. A teraz mám všetko minúť na niečo spolocne s tým, že manžel si ešte svoj byt nechá.

anonym_153555
Včera o 21:11

Dedičstvo je len toho, kto ho zdedil. Manzel by sa mohol spamätať.

anonym_41cb53
Včera o 21:12

Ja by som dedičstvo nechala ako investíciu pre deti - keď si budú zakladať rodiny, zíde sa im a o niekoľko rokov budú mať pozemky pravdepodobne ešte vyššiu hodnotu.

anonym_e01560
Včera o 21:13

Manzel ma svoj byt, ty mas svoje pozemky. Ak nieco chce, nech ti da (napise na teba) polku bytu, ty mu das pozemok (cast ) v obdobnej hodnote (polky bytu).

anonym_aef148
Včera o 21:21

Máme každý zo svojich dedičstiev , svoje nehnuteľnosti.
Ktoré sú a budú pre naše deti, momentálne prenajímame a peniaze dávame do spoločnej kasy. Ako celé hospodárenie, financie sú naše, spoločne . No okrem tých dedičstiev 😀

ukulela
Včera o 21:22

Manželovi vysvetliť, ze on ma byt, ty pozemky. Nech ti povie, ako si to predstavuje. Neváhajte sa. Len mu daj argumenty. Véd ajo on dostane po rodicoch aspoň niečo, nehnuteľnosti, kde dožiju... ty ho nenutis predať , ci prepisat byt, on nech nesiaha na pozemky.

anonym_0e317f
Včera o 21:37

@anonym_autor a iné problémy, okrem toho,že je hamižný za tvojím dedičstvom,nemáte?

biba_18
Včera o 21:40

zas nejakú tisícku na jednu dovolenku by si mohla pustiť… a keď ti vyjde na vačší byt, kúp ho na seba 🤷‍♀️

anonym_c136f9
Včera o 21:45

Pozemky si nechaj, alebo peniaze z predaja si ponechaj. Sú iba tvoje! Dedičstvo nespadá do BSM. Za mna je to fér, on ma byt spred manželstva, ty pozemky. Teda aktuálne si kvit. Akurát sa mi nepáči zmena chovania tvojho muža a svokrovcov, to doteraz keď mal istotu že ma “navrch” bolo dobre a keď ste si rovno je problém? Svokrovcov radšej nekomentujem

anonym_e944c2
Včera o 21:51

Takto si milujúceho muža nepredstavujem... Mal by si ta zastať aj pred rodičmi. 200 tis. dnes je tak na 1 byt.

anonym_6e91a4
Včera o 21:54

Muz sa zlakol, ze nema navrch. Urcite ho ovplyvnovali rodicia. Keby ju a deti miloval, bol by rad, ze takto rozmysla (nechat pre deti). Co on navrhuje spravit s peniazmi? Ze mu dat polovicu a on si za to pokupuje co chce?

cacianka
Včera o 22:06

Takže svokrovci sa vyvyšovali, on ťa nebránil, nezatrhol im to, fakticky sa ťa nezastal - dovolil im správať sa k tebe ako k chudobnej chudere..
A teraz si práve on osobuje nakladať s tvojím majetkom, rozhodovať čo s ním.
Ukázala sa jeho skrytá povaha naplno. Chrapúnska.
To že si riesila dedičské procesy so sestrou a mamou je ok, veď s kým iným ?! Nepoviem - poradiť sa, pokecať s mužom je ok, ale zodpovednosť a rozhodovanie je tvoje.
Nevieme aké sú to pozemky, či sa ich oplatí investične odložiť a nemať z nich nejaký príjem, alebo časť predať a kúpiť si byt - ale len na svoje meno, dať ho do prenájmu a trochu zarábať.
Keďže potrebujete väčšie bývanie, veľmi si rozmyslí ako a koľko investujes zo svojho, ale tak aby si bola riadnym majiteľom aj s riadnym vlastníctvom , všetko konzultuj s právnikom a daj si čas na zváženie.
To že uvažujes nechať deťom, je dobrý nápad, ale nie férový celkom - ty zanecháva, on im čo zanechá ?

anonym_5c0d22
Včera o 22:20

všetko si nechaj, je to tvoje dedičstvo.
manžel bude dediť po svojich rodičoch.

anonym_14c5ba
Včera o 22:20

@anonym_autor sorry za uprimnost, ale 200 tisíc je v súčastnosti nič. Za to nekúpiš ani poriadny byt v BA. Co chceš nechávať deťom? Načo? Peniaze rozumne si uzi ty, časť pre seba, časť investuj. Na tvojom mieste by som si za ne kúpila niečo pre seba, aby keď skončíš ma dlažbe si mala kam ísť. Rozhodne by som ich nevrazala do spoločného bývania a väčšieho domu.

windblue
Včera o 22:52

Na tvojom mieste by som dedicstvo nechala deťom a mužovi oznámila, nech sa zamysli aký je sebec voči nim a nech si to v sebe poriesi, kľudne nech sa aj na hlavu postaví. Nepíšeš aké staré mate deti ale predpokladám ze menšie, tak by bolo možno dobre pouvažovať nad zhodnotením peňazí, keďže teraz to je aj na dobrý byt natesno, inak sa do budúcna sa bude ich hodnota len zmenšovať. Určite sa ale porad s právnikom asi, aby si to mala ošetrené pred muzom nech im na to pre istotu nemôže siahnut

patrike
Včera o 23:11

200 000 je skor mala suma, nez nieco zaujimave a na padanie sanky. Zalezi tiez na lokalite a stave pozemkov. Ak nie su stavebne a v dobrej lokalite, na nejaky rast ceny sa nespoliehaj, moze byt mensi, ako ked to predas a investujes do akcii / fondov.
Pri nehnutelnostiach rozhoduje najma lokalita.

anonym_a724a5
Včera o 23:20
@patrike

200 000 je skor mala suma, nez nieco zaujimave a na padanie sanky. Zalezi tiez na lokalite a stave pozemkov. Ak nie su stavebne a v dobrej lokalite, na nejaky rast ceny sa nespoliehaj, moze byt mensi, ako ked to predas a investujes do akcii / fondov.

@patrike no mala suma to isto nie je, a este viac pre niekoho kto nevyrastal v bohatstve/ nadbytku. Autorka dopraj aj sebe, a aj investuj pre svoju buducnost, nenechavaj vsetko/vacsinu detom, zasluzis si aj Ty uzit si

patrike
Včera o 23:42
@anonym_a724a5

@patrike no mala suma to isto nie je, a este viac pre niekoho kto nevyrastal v bohatstve/ nadbytku. Autorka dopraj aj sebe, a aj investuj pre svoju buducnost, nenechavaj vsetko/vacsinu detom, zasluzis si aj Ty uzit si

@anonym_a724a5 Lenze dopriat si teraz znamena cast pozemku predat, co znizi hodnotu zvysku ...

anonym_bd3730
Dnes o 02:21

Manžel má ešte aj svoj byt. Prenajíma ho ? Za tie zdedené peniaze by som kúpila byt, na seba písaný a by som ho prenajímala. Je to aj poistka, keby sa niečo v budúcnosti medzi vami stalo.

anonym_b258cf
Dnes o 04:52

Aj za cenu poslat manzela do … by som nikdy nic svoje z ruky nepustila ale zhodnotila ich na exkluzivne svoju buducnost … a deti. Aj ked je manzel, je cudzi clovek … ked mu prepne mas igelitku a hajde. Stratila si rolu chuderky, aby si pustila chlup … ale chuderou v ich ociach ostanes … len treba najskor zahrat divadlo … nemam pocit, ze toto dedictstvo je hlavny problem… len ukazal niektore veci, ktore si mozno prehliadala. Urcite pravnik a urcite nic spolocne. Uz nemas asi po kom dedit a je nepravdepodobne, ze by si vyhrala v sportke… ber to ako skusku zapojenia vlastneho rozumu a tvojho ja …

anonym_874753
Dnes o 05:20

anonym_autor je to tvoje dedičstvo, na to nemá manžel nárok... no vidí peniaze, a nejak tak zistil, že už asi nebude mať nad teba moc, pretože si sa dostala k peniazom a to jeho ego to nezvláda prehrýzť ..

Ale pozor si dávaj ... ak by si chcela pozemok predat a investovať tie peniaze do bytu, ktorí by si mohla mať, tak si to musiš poroadne ošetriť a to tak , že musíš pri kúpe preukázať, že bol financovaný výlučne z tvojoch prostriedkov z dedičstva, aby on nemal naň nárok, takze hlavne sa poraď s dobrým pravnikom

anonym_e01560
Dnes o 05:38

Takze je to vlastne o tom, ze by ste aj potrebovali nieco vacsie, nie su financie. Mate byt a su tu pozemky z dedicstva. Otazka je, ze pozemky nechate tak, budete zit dalej skromnejsie v mensom. Alebo predate cast pozemkov, kupite si nieco vacsie spolocne, ale ako to vyriesit. No spravodlive je jedine ze manzel vlozi do toho byt, ty pozemok. Predaju sa oba a kupite nieco vacsie spolocne.

autor
Dnes o 06:32
@patrike

@patrike sú to 2 stavebné . Akt.je tu cena 100€/m2. Tým, že je to pri veľkom meste. Cena rastie.

spongebob1
Dnes o 06:39

@anonym_autor Budem jedina, co si zastanem aj manzela a svokrovcov. My nevieme ako Vam financne pomahali, ked si sa vydala. Tvrdis, ze otec nepracoval, mama setrila ako sa dalo. Nemala si vela penazi.
Ano, je to tvoje dedicstvo, v pripade rozvodu ho mas , ale v pripade tvojej smrti viac ako polovicu zdedi manzel, ktory sa moze opat ozenit a vase deti nemusia vela z toho vidiet.
Ak potrebujete vacsie byvanie, urobte to dohodou, ze pri kupe vacsieho bytu alebo domu, budes mat vacsiu ciastku, nie 50%.
Ak s tym nebude suhlasit, tak obidvaja date po rovnakej ciastke.
20arov sa da v pohode rozdelit na 3 pozemky, 1 by som predala a 70 000 E prilepsila k zivotu.

zorienka28
Dnes o 06:45

@anonym_autor No, v prvom rade pozemky v hodnote 200k je nieco ine, ako hotovost 200k. Na pozemky musis najprv najst kupcu a predat, az potom budes mat likviditu, a to je este dlha cesta. Hranica medzi hodnotnou komoditou a bremenom je tenka. Tak neviem, co riesia, on aj jeho rodina - zrejme tarobili dost penazi, tak asi vedia, ako to funguje.

cacianka
Dnes o 06:47
@spongebob1

@anonym_autor Budem jedina, co si zastanem aj manzela a svokrovcov. My nevieme ako Vam financne pomahali, ked si sa vydala. Tvrdis, ze otec nepracoval, mama setrila ako sa dalo. Nemala si vela penazi.
Ano, je to tvoje dedicstvo, v pripade rozvodu ho mas , ale v pripade tvojej smrti viac ako polovicu zdedi manzel, ktory sa moze opat ozenit a vase deti nemusia vela z toho vidiet.
Ak potrebujete vacsie byvanie, urobte to dohodou, ze pri kupe vacsieho bytu alebo domu, budes mat vacsiu ciastku, nie 50%.
20arov sa da v pohode rozdelit na 3 pozemky, 1 by som predala a 70 000 E prilepsila k zivotu.

@spongebob1 tiež má zarazilo, o aké dedičstvo ide, keďže matka žije( písala že riešila nejaké úkony s mamou, sestrou, právnikom), a otec dlhodobo nepracoval. Možno starí rodičia 🤷. Ale v podstate fuk. Len tí upresnine - manžel by nededil po autorke viac, len rovný diel ako deti. Lebo dedičstvo nie je v BSM. A ešte jedna poznámka - nejde o 20 árov v jednom kuse, sú to 2 samostatne pozemky.

autor
Dnes o 07:18
@spongebob1

@spongebob1 nepomáhal nám nikto finančne. Všetko sme si vždy platili sami. Toto bolo čisto otcove (on to nadobudol pred manželstvom).

anonym_cd03b4
Dnes o 07:26

https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/rozdelenie-financii-medzi-manzelmi/#post-90132790

tu je rozdielny pohlad zien z MK. V linku, v teme je vsetko spolocne-lebo muz zaraba ovela viac.
V tejto teme nema dat zena vlastnemu manzelovi ani fuka z pozemkov, lebo to je vsetko len jej.😅

anonym_17ab08
Dnes o 07:34

Tak sa o tom nebavte, veď to nieje vec čo musíš hned riešiť, predávať,nepredavat , rozhodnúť sa
Nechápem na čo sa o tom toľko bavíte a hádate

patrike
Dnes o 08:02
@spongebob1

@spongebob1 Nesuhlasim, rozflakat 70 000 na "prilepsenie" je logika osadnika, ktoremu prave prisli davky. Za 70 000 v dnesnej dobe toho vela ani dlho mat prilepsene nebudes a znizis tym hodnotu ostatnych nepredanych pozemkov.

patrike
Dnes o 08:06
@zorienka28

@anonym_autor No, v prvom rade pozemky v hodnote 200k je nieco ine, ako hotovost 200k. Na pozemky musis najprv najst kupcu a predat, az potom budes mat likviditu, a to je este dlha cesta. Hranica medzi hodnotnou komoditou a bremenom je tenka. Tak neviem, co riesia, on aj jeho rodina - zrejme tarobili dost penazi, tak asi vedia, ako to funguje.

@zorienka28 Suhlas, odporucam cele si to prepocitat a sledovat ceny na trhu a neunahlit sa s predajom. Pani pise o dvoch pozemkoch : su tam inzinierske siete ? Su pozemky navzajom nezavisle, rozumemej oba pri ceste a potrubiach ? Ak nie, tak predaj toho lepsieho znemozni stavat na tom druhom ...