Nedoplatky za zdravotné poistenie. Čo mám robiť?

zaria126
22. feb 2011

prosim pomozte mi dostala som list od zdravotnej poistovne o nedoplatku za mesiac 07 1997az11 1997 lenze ja som v tom case pracovala na cechach kde som si platila zdravotne poistenie takze neviem co robit kedze som uz dlhsiu dobu bez prace

pink_lady
22. feb 2011

no, zaplatit budes muset, mozes si dohodnut splatkovy kalendar, ak nemas naraz 😉 ale iste tam treba ist, v ziadnom pripade nerhat mrtveho chrobaka

tin007
22. feb 2011

@zaria126 dolezite je, ci si sa po dobu prace v cr odhlasila zo zdrav. poistenia v sr, ak nie, tak zial, budes musiet dlh doplatit. odporucam rychlo ist do pobocky zdr. poistovne a dohodnut si splatkovy plan

silvia.t
22. feb 2011

no to je cudne ze v roku 2011 ti poslu vyrovnanie za rok 1997 😅 neuplatnuje sa tu nejaka premlcacia lehota?

cherryblossomgirl
22. feb 2011

mne prislo rovnake oznamenie o nedoplatku za december 2008, pricom som bola vtedy zamestnana a mzdarka si je 100% ista, ze poistne bolo uhradene. Maju v tom neporiadok, treba ich kontaktovat.

iwusca
22. feb 2011

tak poistovne v tomto maju riadny bordel 😝 nam to prislo tiez...mne,mojmu bratovi aj ocinovi. Ja som pracovala v zahranici a viem ze za to obdobie so mi prislo teraz som im to uz platila a mam otom aj doklad takze im to tam pojdem obuchat o hlavu asi 🙄 🙄 a mojmu ocinovi to prislo za rok 95 a 96 !!!!!! akoze to kde sme? moji rodicia su zivnostnici a vsetky papiere maju ok tak mamina vyhrabala aj tieto stare a nasla potvrdenia ze to bolo zaplatene... 🙄 🙄 😠 😠 takze neviem o co sa snazia....
skus pohladat doklady o tom ze si si to poistenie platila a zajdi do poistovne inak ti rovno poslu exekutora 😝 😠
ale ked oni maju nieco nahodou zaplatit tak maju straaaasne vela casu a 1000vyhovoriek preco to nezaplatia 😠 😠 😠

zobaka
23. feb 2011

Baby a da sa to niekde zistit ci clovek nevisí medzi neplaticmi? dik

veonka
23. feb 2011

zistiť to môžeš na www stránke sociálnej poisťovne, kde sa môžeš vyhladať podľa mena.

Podľa mňa by si mala požiadať o odpustenie toho nedoplatku. Ono právny nárok na jeho zaplatenie tam je, pretože si sa pravdepodobne neodhlásila zo sociálnej poisťovne než si išla do zahraničia pracovať. A to bola tvoja povinnosť. Premlčacia doba neviem či sa tu dá uplatniť, ale skús ich požiadať o odpustenie toho nedoplatku a to vzhľadom ku skutočnosti, že si dlhodobo nezamestnaná, môžeš na to poukázať, priložiť tam potvrdenie z úradu práce, že si od- do nezamestnaná a evidovaná na upsvar ako uchádzač o zamestnanie, vyjadriť tak trochu nejakú tú snahu, že by si to aj zaplatila ale z dávok, ktoré sú toľko a toľko (zdokladuješ rozhodnutím upsvar-u o výške poberaných príspevkov, či už dávku v hmotnej núdzi, dávku v nezamestnanosti, alebo čo berieš) ledva vyžiješ a z dôvodu, že táto tvoja ťažká ekonomická situácia trvá už dlho jednoducho na zaplatenie nemáš a žiadaš preto láskavo sociálnu poisťovňu o odpustenie nedoplatku v takej a takej výške, aj vzhľadom k tomu, že si si doposiaľ (ak to tak je) plnila povinnosti voči soc. poi. zodpovedne.

Ak ti ani potom nevyhovejú potom ti asi nezostane nič iné, len to zaplatiť. Napíšeš potom ďalší list, že to teda uhradíš, ale vzhľadom k skutočnostiam, že si dlhodobo nezamestnaná (dáš tam potvrdenia čo som písala vyššie) nie je v tvojich silách uhradiť to jednorazovo v celej výške nedoplatku, a že teda žiadaš buď o odklad zaplatenia toho nedostatku do doby kým sa zamestnáš a zlepší sa tvoja ekonimická situácia, ale žiadaš o umožnenie uhradiť to na splátky. Normálne tam napíš koľko si schopná mesačne platiť- napr. 100 korún. To je úúúúúplne v pohode. Oni ti vyhovejú keď budú fakt vidieť, že berieš nejaké príspevky z ktorých sa vyžiť nedá, že si dlhodobo nezamestnaná a pod. Vystavia ti splátkový kalendár, kde ti presne napíšu kedy máš splátky zaplatiť.

Veľa zdaru a mysli na to, že problémy treba riešiť, nie odkladať, pretože čím dlhšie to budeš odkladať, tým to bude horšie.

rut
9. aug 2013

Došlo mi dnes oznámenie o nedoplatku vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. V roku 2012 som bola na rodičovskej dovolenke, nevzali ma späť do práce a po jej skončení som nezamestnaná.
Hrubú mzdu (od jediného zamestnávateľa) som mala 5723,19 EUR (odstupné plus preplatená nevyčerpaná dovolenka).
Zamestnávateľ mi vypočítal a strhol zdravotné poistenie vo výške 92,28, zdravotná poisťovňa 228,92 ako 4% zo sumy 5723,19 EUR. Netuším ako to vypočítala zamestnávateľ, robí to externá firma a zatiaľ som sa tam nedovolala.
Je ten výpočet zdravotnej poisťovne správny? Ďakujem za odpoveď.

palo951
21. aug 2013

Je to uz sice viac ako 2 roky, ale moze sa to stat pri tom bordeli co maju zdravotne poistovne hocikomu aj teraz...
Ak je to viac ako 10 rokov, urcite neplatit a uplatnit si namietku premlcania.
Premlcanie riesi §32 ods. 1 zákona 580/2004 v tejto veci uz padli aj rozhodnutia najvyssieho sudu
napr: 5Szd/1/2010, 9Sžso/22/2011, 9Sžso/29/2011
vid:
www.supcourt.gov.sk/data/att/20287_subor.pdf‎
www.supcourt.gov.sk/data/att/21843_subor.pdf‎
www.supcourt.gov.sk/data/att/6414_subor.pdf‎

zuzi21
1. feb 2016

Ahojte, rada by som sa poradila, v auguste som skoncila Mgr. a do oktobra som bola na UP, vtedy som sla do UK hladat pracu s tym ze poslem pracovnu zmluvu hned ako budem mat a odhlasim sa zo ZP. Ale po 2 mesiacoch som sa vratila a teraz som zas na UP. Dostala som list ze chcu po mne 200€ plus nedoplatok spred 3 rokov ked som mala prerusene studium (100€). Ja som si ista ze som to zaplatila ale nemam to ako dokazat a oni tvrdia ze taky zaznam nemaju. Teraz sa zas chystam do UK. Samozrejme ze tolko penazi nemam a tu na SK stale byvam s rodicmi. Co mam robit prosim? Su nejake moznosti? Nechcem aby mali nasi problemy kvoli mne... moja chyba, zle som to poriesila :( dakujem za kazdu radu!