icon

Nedoplatok na daniach po zmene zamestnania

21. feb 2026

Ahojte, prosím o radu, po RD som menila prácu pôvodnú prácu som ukončila k 30.9 a od 1.10 nastúpila do novej. V pôvodnej práci mi ale zabudli preplatiť dovolenku a preplatili mi ju až v decembri, podľa výplatnej pásky nebola uplatnená nezdaniteľná časť základu dane. Teraz ako si robím DP mi vychádza nedoplatok na daniach, je to z tohto dôvodu? Ďakujem za radu 🙂

Strana
z2
autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor A danovy bonus si uplatnoval na teba muz v 1-9/2025? Vtedy v danovom nechas vyklikane iba mesiac 10-12

@dadis nie na mňa nie uplatňoval si iba na deti a od 10/2025 si ti zrušil a uplatňovala som ja. Na mňa si to zvykol v RZD dodatočne uplatniť čiže to by malo byt ok 😊

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis nie na mňa nie uplatňoval si iba na deti a od 10/2025 si ti zrušil a uplatňovala som ja. Na mňa si to zvykol v RZD dodatočne uplatniť čiže to by malo byt ok 😊

@anonym_autor Danovy bonus na deti som myslela, ak si ho uplatnoval u svojho zamestnavatela 1-9, tak ty si mozes iba 10-12.. no ale nezsanitelnu ciastku si zaklikni

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Danovy bonus na deti som myslela, ak si ho uplatnoval u svojho zamestnavatela 1-9, tak ty si mozes iba 10-12.. no ale nezsanitelnu ciastku si zaklikni

@dadis ten som si aj uplatnila to je v poriadku. Mala som ho vo výplatách

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ale aj v tom priznani si danovy bonus vyznac, tak ako si ho poberala 10-12, podla mna (alebo sa spytaj niekoho), ja som s mojim prijmom narok na DB nemala, tak ja som si tuto cast nevyplnala vobec)

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Ale aj v tom priznani si danovy bonus vyznac, tak ako si ho poberala 10-12, podla mna (alebo sa spytaj niekoho), ja som s mojim prijmom narok na DB nemala, tak ja som si tuto cast nevyplnala vobec)

@dadis a nebude to myslené tak že si ho budem chcieť znovu vyplatiť ak to tam zaskrtnem? Inak tu nezdaniteľnú časť som tam našla iba na manželku

zuzanaete
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis a nebude to myslené tak že si ho budem chcieť znovu vyplatiť ak to tam zaskrtnem? Inak tu nezdaniteľnú časť som tam našla iba na manželku

@anonym_autor V danovom priznani pises aj, v akej vyske ti bol danovy bonus vyplateny. Takze bud ti z toho vznikne 0 alebo ti doplatia danovy bonus alebo ss ti ponizi. Danove priznanie je komplexne za cely rok. Aby si dostala riadne rady, treba uviest vsetky fakty.

anonym_2b591b
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Do DP píšeš aj už vyplatený DB zamestnávateľom, údaje máš v Potvrdení o zdaniteľných príjmoch, ktoré prikladáš ako prílohu.
Stále nechápem prečo podávaš DP B

anonym_48b09f
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis nikoho takého v okoli nemám, čiže fungujem na chatgpt googli online poradenstvu a takýmto radám z MK ako si mi dala ty 😊 nejak to vyplním a uvidím

@anonym_autor

sticker
anonym_48b09f
21. feb 2026
@anonym_2b591b

@anonym_autor Do DP píšeš aj už vyplatený DB zamestnávateľom, údaje máš v Potvrdení o zdaniteľných príjmoch, ktoré prikladáš ako prílohu.

@anonym_2b591b ona tiež nechape čo robí....iba tápa

anonym_48b09f
21. feb 2026

Ešte tu prská na tie ktoré jej chcú pomôcť

autor
21. feb 2026
@anonym_2b591b

@anonym_2b591b áno vypísala som to do RZD, v podstate je to len informatívne nič to nepočíta a nezarátava to čiže je to ok 😊

zuzanaete
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_2b591b áno vypísala som to do RZD, v podstate je to len informatívne nič to nepočíta a nezarátava to čiže je to ok 😊

@anonym_autor Prosim, daj si to niekomu urobit.

autor
21. feb 2026
@anonym_48b09f

Ešte tu prská na tie ktoré jej chcú pomôcť

@anonym_48b09f ahoj prosím ta, rada by som ušetrila tvoj drahocenný čas a chcela ta poprosiť aby si zbytočne so mnou nestrácala čas a venovala sa radšej svojej rodine, ďakujem 😊

autor
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_48b09f ahoj prosím ta, rada by som ušetrila tvoj drahocenný čas a chcela ta poprosiť aby si zbytočne so mnou nestrácala čas a venovala sa radšej svojej rodine, ďakujem 😊

@anonym_autor dvakrát som si robila RZD sama a zakaždým to dopadlo dobre na 1x snáď to dobojujem aj teraz nejak 😊

anos18
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor dvakrát som si robila RZD sama a zakaždým to dopadlo dobre na 1x snáď to dobojujem aj teraz nejak 😊

@anonym_autor RZD robí zamestnávateľ, nie daňovník

zuzanaete
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ty sa uplne stracas v zakladnych pojmoch. RZD si nemozes robit sama. To robi iba zamestnavatel. Ty mozes robit danove priznanie.

autor
21. feb 2026

Ok ďakujem všetkým za pomoc, opravila som pár veci a som už na sume na ktorej som mala byt 😊 pekný deň všetkým 🙋‍♀️

anonym_48b09f
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor moja drahá, ženy ti tu chceli iba pomôcť a ty nimi priam opovrhuješ lebo si robíš roky ročne zúčtovanie sama. Ani len základným pojmom nerozumieš.
Si na smiech....

anonym_2b591b
21. feb 2026
@anonym_autor

Ok ďakujem všetkým za pomoc, opravila som pár veci a som už na sume na ktorej som mala byt 😊 pekný deň všetkým 🙋‍♀️

@anonym_autor Ako vieš na akej sume máš byť. Podľa mňa netušíš čo a ako.
RZD dane si si robila sama? To predsa robí zamestnávateľ.
Daj si poradiť, nájdi niekoho spoľahlivého, kto ti DP skontroluje,

anos18
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor musíš aj v daňovom priznaní zaškrtnúť, že si uplatňuješ bonus za mesiace 10,11, 12, v DP sa ti potom vypočíta nárok na bonus,ale ty si musiš uviesť, akú výšku DB vyplatil zamestnávateľ. Žiadnu nezdaniteľnú čiastku nezaškrtávaš, to iba keď sa uplatňuje na manželku. Nezdaniteľna čiastka na daňovníka sa zasa vypočíta vo formulári DP podľa dosiahnutého základu dane

dadis
21. feb 2026
@anos18

@anonym_autor musíš aj v daňovom priznaní zaškrtnúť, že si uplatňuješ bonus za mesiace 10,11, 12, v DP sa ti potom vypočíta nárok na bonus,ale ty si musiš uviesť, akú výšku DB vyplatil zamestnávateľ. Žiadnu nezdaniteľnú čiastku nezaškrtávaš, to iba keď sa uplatňuje na manželku. Nezdaniteľna čiastka na daňovníka sa zasa vypočíta vo formulári DP podľa dosiahnutého základu dane

@anos18 V riadku 73 DP typ B.. ked vyplnas DP cez portal financnej spravy, tak kliknutim na tento riadok sa ti suma vyrata podla r.72.. ked do riadku nekliknes, udaj sa ti vo formulari nevyplni.

anos18
21. feb 2026
@dadis

@anos18 V riadku 73 DP typ B.. ked vyplnas DP cez portal financnej spravy, tak kliknutim na tento riadok sa ti suma vyrata podla r.72.. ked do riadku nekliknes, udaj sa ti vo formulari nevyplni.

@dadis to asi nebolo pre mňa 😊

anonym_eb4b2d
21. feb 2026

DP B chce možno kvôli prenájmu.

anonym_2b591b
21. feb 2026
@anonym_eb4b2d

DP B chce možno kvôli prenájmu.

@anonym_eb4b2d to by ju neprekvapil nedoplatok na dani, keď má ešte ďalší nezdanený príjem

autor
21. feb 2026
@anonym_2b591b

@anonym_eb4b2d to by ju neprekvapil nedoplatok na dani, keď má ešte ďalší nezdanený príjem

@anonym_2b591b nedoplatok na dani budem mať o tom viem ale vychádzal mi vyšší ako mal, ale ďakujem za ženy ako je @dadis ktorá sa mi snažila poradiť a aj mi poradila lebo vďaka jej rade som zistila kde mám chybu a prečo mi to nevychádza 😊

anonym_074929
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_2b591b nedoplatok na dani budem mať o tom viem ale vychádzal mi vyšší ako mal, ale ďakujem za ženy ako je @dadis ktorá sa mi snažila poradiť a aj mi poradila lebo vďaka jej rade som zistila kde mám chybu a prečo mi to nevychádza 😊

@anonym_autor Ozaj si nechaj poradit. Ked si robila len 10-12, mal by ti vyjst zo zamestnania preplatok. Aj ked si mala vyplatenu dovolenku v 12/2025.
Danovy bonus je tam potrebne uviest, aj ked si ho poberala mesacne. Tam sa totiz prepocitava, ci si nan podla rocneho prijmu mala narok a ak ano, v akej vyske. Robis teda danove, ano (nie RZD)? Typ B? Mas teda aj ine prijmy, z ktorych predpokladas ten nedoplatok?

Strana
z2