icon

Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých

andrejkap123
4. aug 2021

Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.

Strana
z8
hayabusa1337
28. nov 2021

feel you, klasika.. prijemne vychodisko skratka neexistuje, cim skor sa s tym zmieris tym lepsie. V prepocte zarabam viac jak 3k EUR mesacne hrubeho + mam nejake dalsie benfity ako auto na sukromne ucely atd.. uz som zlavnil z narokov a pozeram 2 izb. byty v BA (okrem devinskej, vrakune a podunajskych). Myslis ze som nasiel nieco normalne? U rodicov mam urcity standard a teraz si predstav sa presunut z fajn rodinneho domu do nejakej starej barabizne "po babicke" za 200k. Problem neni dostat hypo, ale mozem riskovat to ze ked si zaratam energie k mesacnej splatke(30 rokov splacania) tak to uz je nejaky ten litrik. Co ked stratim robotu? kto to za mna zaplati? tazka doba no mali sme sa narodit skor co na to povedat.

hayabusa1337
28. nov 2021

@lianka123 lianka ale to si pozerala asi z historie tvojho prehliadaca co si mala ulozene 2 roky dozadu ci?

lianka123
28. nov 2021
lianka123
28. nov 2021

@hayabusa1337 prosim ta, refreshni si svoj prehliadac, pred tym nez ma z niecoho obvinis. Ja reality skupujem, aj rekonstruujem a predavam, aj prenajimam. Tak sa prosim skus ist riesit s niekym inym. Packo

hayabusa1337
29. nov 2021

@lianka123 ale snad si nemyslis ze vleziem do takehoto otrasneho 3izbaku 😀 prirataj tak 30k na rrkonsttukciu minimalne

hayabusa1337
29. nov 2021

@lianka123 a to je akoze ta fajn cena? to mam zkadial vycucat 210k a zariadenie mi prinesie jezisko? 😀

lianka123
29. nov 2021

@hayabusa1337 treba ist pracovat

hayabusa1337
25. jún 2022

@lianka123 mam 28 zarabam 2,5 cisteho mesacne, predstav si pracujem to ale neznamena ze budem robit totalne idiotske rozhodnutia, vies to treba aj splacat, zo dna na den prides o robotu a si vybavena ale vela ludi tak nejak nepremyala co bude zajtra ale budis stastie praje pripravenym.

dkethe
25. jún 2022

@hayabusa1337 a s takym platom mas na ucte nulu? Ci ako dlho robis? Skusobka aspon skoncila?

hayabusa1337
25. jún 2022

@dkethe nemam na ucte nulu, kupil som si byvanie mimo Svk, zaplatil 30% z ceny nehnutelnosti v cashi a zbytok riesim hypotekou. v porovnani s cenami na Svk som usetril viac ako 200 000 eur, predsa si nebudem brat 200000 uver aj keby mi ho dali a este k tomu sam ale kazdy si bude vlastny chlebicek kedze pani vyššie v diskusii predava nehnutelnosti tak sa jej to zda samozrejme v najvacsom poriadku hlavne nech jej tlacime peniazky do ust (realitaci, najzbytocnejsie povolanie).

Strana
z8