Nemocenské po ukončení rodičovskej a po nástupe do práce

tina4931
18. jan 2015

Ahojte, chcem sa spýtať či budem mať nárok na vyplácanie nemocenského ak nastúpim do zamestnania (pôvodného) po ukončení rodič. dovolenky v 3 rokoch veku dieťaťa. Alebo musím odrobiť nejaký čas, aby mi nárok vznikol? Ide o dlhodobejšiu PN-ku. Na PN - ke som bola celé tehotenstvo a 3 roky na RD. Predtým som pracovala 7 rokov. Ďakujem.

gapa
18. jan 2015

@tina4931 áno, budeš mať, len nesmie pn vzniknúť ešte počas RD, to by nárok nevznikol.

tina4931
autor
19. jan 2015

@gapa Ďakujem.....stačí, ak napr. odrobím 2 dni? Idem na operáciu, tak budem marod. mesiac, možno viac. A výška nemocenskeho bude tých 55% z platu?

gapa
19. jan 2015

@tina4931 áno, nemocenské (od 11dna pn) bude 55% z pravdepodobn.vym.základu, ktorý by si dosiahla za mesiac nástupu na md a ktorý mzdárka uvedie pre soc.poistovnu, ak teda v roku 2014 si mala len!! dni čerpania RD.

tina4931
autor
20. jan 2015

@gapa vďaka 🙂

dananada1
21. jan 2015

@gapa Prepáč, že sa sem pletiem, ale chcem sa aj ja niečo opýtať.Podobný prípad je aj moja sestra.Len sa chcem opýtať, že keby išla na pn a keď jej dajme po pol roku skončí PN a nezobrali by ju naspäť do práce, pretože nemajú pre ňu miesto, z čoho by sa jej vypočítavalo nezamestnanecké?mali tiež tak vysoké ako ked by po rodičovskej nastupila na dva dni a dala si preplatiť dovolenku a potom dala výpoveď.Veľmi pekne ďakujem za ochotu a odpoveď, teda ak neobťažujem.Pekný deň

gapa
21. jan 2015

@dananada1 je podstatné, aké má vymeriavacie základy v období dva roky pred zaevidovaním na up. V tomto prípade:
A) Ak má RD+PN+napr.2dni medzi RD a PN čerpanú dovolenku, prac.pomer skončil poslendým dnom PN---- tak sa ráta z obdobia medzi rd a pn.
1) Ak to sú len 2kalendárne dni (napr. RD skončila v pondelok, utorok+streda riad.dovolenka, od štvrtka pn, tak vym.zákad sa vydelí dvomi
2) Ak to sú napr. 4dni (napr. RD skončila v piatok, pondelok + utorok čerpá riadnu dovolenku, od stredy je pn, tak sa vymeriavací základ za tie 2dni vydelia počtom kalendárnych dní, teda deleno 4 (a hned ma polovičnú podporu oproti príkladu A 1)

B) Ak má RD+PN a skončí prac.pomer , v tomto prípade:
1) Ak nemá žiadyn vym.základ (preplatenú dovoelnku, či odstupné) - tak podpora sa ráta z minima
2), tu ale treba úplne konkrétne údaje o RD, pn, či nie je vyplatené odstupné, niekedy, ak napr. rd končí v piatok a PN začne v pondelok a ten istý!!!! kalendárny mesiac končí aj pracovný pomer (ako končila rd)a má preplatenú dovoelnku alebo odstupné, tak sa z odstupného/prepl. dovolenky odvedú odvody za tie 2dni medzi RD a pN, tj ten vym.základ, čo je uvedený vo výplatnej páske deleno 2 (aj ked je určené maximum na den, čo je strop podpory)
...
tj. vždy konkrétne dátum, všetko sa napr. mení, ak to je v inom mesiaci, tie 2dni medzi RD a pn a iný mesiac skončí prac.pomer (lebo odvody sa rátajú vždy v kal. mesiaci, kedy končí pp)
tj. bacha na to, stačí nespomenúť drobnosť, či posunúť niečo o den, a je to uplne inak, tiež aj mzdárka môže inak niečo nahlásiť v soc.poistovni a už to tak nemusí byť (aj to sa stáva, preto je dobré sa aj s nou porozprávať, ak sa dá)

dananada1
21. jan 2015

@gapa Veľmi pekne a zo srdiečka ti ďakujem za namáhavú odpoveď.Si veľmi zlatá.Idem jej to dať prečítať.Ešte raz ďakujem 🙂

gapa
21. jan 2015

@dananada1 ešte mi napadá, že či nemala prácu na dohodu s poistením v nezam. v období dva roky pred zaevidovaním. to by jej znížilo podstatne vym.základ.

dananada1
21. jan 2015

@gapa Ona je doma na rodičovskej dovolenke už 10 rokov.Teraz jej končí rodičovská dovolenka. Po dvoch deťoch jej v robote preplatili dovolenku.Len má zdravotné problémy tak bude musieť ísť marodiť.

gapa
22. jan 2015

@dananada1 a má 3deti? tj.za posledné nemá vyčerpanú dovolenku? lebo počas md vzniká nárok na dovolenku (počas RD nie)

dananada1
22. jan 2015

@gapa má 4 deti,a len za to posledné nemala vyčerpanú a nerobila na dohodu.Takže by mala mať nejakú dovolenku.

gapa
22. jan 2015

@dananada1 ok, tak by si mohla podla dátumov vyčerpať dovolenku, aby medzi rd a pn bolo čo najmenej víkendov, bacha na to!