Neopodstatnená pomoc s hypotékami záťažou pre štát?
Strašne ma vytáča celá táto pomoc s hypotékami, predsa ak si raz človek viaže na krk dlh na 30 rokov vie že ho musí splácať a berie si to s tým že úrok teda aj splátka sa mu počas tých rokov môže meniť a tu sa idú všetci potrhat za podporou od štátu ale tu druhu stranu veci ze na túto debilnu pomoc v tak zadlženom štáte ako sme sa poskladáme všetci lebo sak sa zvýši bankový odvod a tým pádom si to banky výberu od všetkých ľudí skrz poplatky…ospravedlňujem sa z môj výlev ale ľudia otvorte oči
@sasa1310 a o tom to je. Raz je to vyššie, raz nižšie, však všetci tam riešia fixáciu a dobre vedeli, že rovnaký úrok nebude 30 rokov. Okrem toho aj inflácia, ak si niekto zobral úver pár rokov dozadu a mal splátku 200 a bude mať 300 tak zase aj zárobok má už vyšší a teda to zvýšenie oproti pôvodnému stavu nie je o 100vku.
Mňa to tiež serie, ale keby sme na to nárok mali (nemáme), využila by som to jak nič, aj keď na to chvalabohu nie sme odkázaní, lebo keď sme brali záväzok na 30 rokov, tak sme vedeli, do čoho ideme. Jasné, furt sa tu budeme hrať na zodpovedných, ja poctivo odvadzam dane, poplatky za odpad, rodičak po materskej som síce zobrala, ale dieťa išlo do jaslí a ja robiť, a iné budú špekulovať, že sa nezoberú, lebo sa neoplatí, počítať reťazové materské, rodičáky, podpory v tehotenstve, predĺžené rodičáky za sople, invalidné dôchodky takým, čo chodia robiť do cudziny, často manualne. Ja krava platím poctivo načas dane z nehnuteľnosti a mesto mi zdvihne druhý rok po sebe jej výšku a ešte mykne plecom, že to preto, lebo tretina! mesta je neplatič a oni nevedia čo s tým? Za odmenu mi obmedzia služby? A ja, ja sa budem hrdo bit do pŕs, že ja nie, ja nevyužívam, ja to všetko len dotujem. Tak kto je debil? Kde je to slušné Slovensko? Že sa to už dlho neudrží? Jasné, že nie, v malom sa môžete pozrieť, ako nám to padá na hlavu v Košiciach a takto to bude onedlho aj so štátom. Onedlho si môžeme podať ruky s maďarmi.
Pridavam sa do klubu nespokojnych, tato dotacia je nonsens.
Vsetci do jedneho vedeli, ze uroky pod 1% nebudu na veky vekov. My sme refinancovali hypoteku z roznych dovodov za 5 rokov az 3x. Naposledy po vypuknuti vojny na UA, mali sme sice fixnuty urok 0,89% este na niekolko rokov, ale uz bolo na trhoch citi obavy z dalsieho vyvoja, tak sme pred 2 rokmi vyuzili kratku ponuku v CSOB a fixli si na 20 rokov urok 1,39%, hoci nam nukali fix na 10 rokov s nizsim urokom. Bali sme sa co bude a zdalo sa nam to najistejsie riesenie, kaslali sme na pokutu a nenadejali sme sa, ze taketo nizke uroky budu navzdy…
Nevravim, ze mali vsetci konat ako my. V mojom okoli poznam len jedneho cloveka, ktory reagoval ako my. Ostatni zavreli oci a rozhodli sa cakat… a teraz ich mam z mojich dani dotovat🫣
Tiež som z tých, ktorí túto štátnu pomoc nepovažujú za šťastnú (teda ako pre koho - za pár rokov budú kričať “oni nám pomohli!”). Pamätám sa ako prišla jedna klientka mi “otrieskať o hlavu” jej refix. Mala 20% úrok na 10 rokov. Refix jej prišiel na ďalších 10 rokov na 10% (vtedy sa bežné úroky pohybovali okolo 3-4%). Chápala som jej rozhorčenie.
Ale ako človek, čo pracuje v bankovníctve, môžem povedať, že kedysi ľudia chodili žiadať prevažne hypotéky v takej sume, ako potrebovali. Teraz, keď bolo jasné, že úrok pod 1% je s krátkym výhľadom, chodili ľudia žiadať o hypotéky spôsobom “koľko maximálne nám viete poskytnúť?” - mnoho ľudí išlo na hranicu svojho príjmu, však keď dávaju, ber, neuvedomujúc si, že zvýšením sadzby sa rýchlo dostanú do problémov. A to zvyšovanie bolo za rohom. A teraz lamentujú… Tak ale keď si nevedia spočítať 2+2…
Hlavne ľudia nechápu, že nič nie je zadarmo. Túto pomoc si zaplatia v iných poplatkoch. Mne to príde ako likvidácia strednej triedy, rodinné prídavky ťažko budú dvíhať, príspevok pre prvákov chcú zrušiť, daňový bonus tiež nebude v tej forme ako teraz, ak ho nezrušia. Odvody na druhý pilier nám znižujú. A kasa prázdna, dlhy rastú..
Je to jeden z populistickych tahov nasej sociálnej vlady, este som zvedava na tie lacnejsie potraviny 🙂
@lienka.7 prepac, tak mi posli len tak 150 eciek mesacne
@mimolimit my sme dali tiez fix do konca hypo, no a vidis, zasa sme okrateni, lebo rozmyslame. Smutne v tomto state
@iv007 ak ona zarobí 1500 a on 3000 určite pomoc nedostanú...
@sasa1310 malé percento je tých, ktorí to chceli ako prípadnú ďalšiu investíciu. Skôr to išlo - potrebujeme trojizbák, ale keď nám dáte viac, tak si kúpime luxusný štvorizbový byt, to je jedno, že ho nebudú vedieť potom splácať, hlavne, že teraz majú… (len príklad) Ja som vždy klientom radila, že “prikrývaj sa takou perinou, na akú máš.” Mnoho ľudí nie že nemá rezervu v príjme na prípadné zvýšenie splátky skrz úrok, ale mnohým, ak sa zdvihne splátka o 200-300-400e, tak ich príjem to ani nepokryje (spolu s ďalšími nevyhnutnými výdavkami). Tiež mnoho ľudí špekulovalo s hypotékami - som slobodný, bez záväzkov. Áno, to bola síce v čase žiadosti pravda, ale už nepriznal, že má partnerku (nie manželku) a čo chvíľa sa stane otcom. Samozrejme, v tom prípade sa bralo len životné minimum na jedného, do roka boli naspäť, že ako teraz majú vyžiť, lebo však sa musí postarať o rodinu a banka si dovolila zvýšiť splátku.
Zas sa budú slušní ľudia skladať špekulantom na investičné byty. Keby radšej tie peniaze rozdali formou poukážok na potraviny
@katka700 na investicne byty sa to nevztahuje, iba na nehnutelnost s trvalym pobytom, cize jednu
Nastastie sa to tyka “iba” nejakych 20% zo vsetkych hypotek, ostatni nesplnaju podmienky. Ale i tych 20% by sa urcite vedelo vyuzit lepsie 🤷♀️
@andaluzia12 dostane, byt je pisany iba na nu a splna prijem do 2080€. Pisem ze nie su zobrati.
@ekira1 príspevok pre prvákov mali zrušiť už dávno. Teda nemal byt nikdy. Na deti vo vyšších triedach sú vyššie výdavky.
Fico je populista, založil si na tom predvolebnú kampaň ako bude všetkým pomáhať, nakoniec spĺňa podmienky len asi 20% dlžníkov. Pred voľbami mával tabuľkami, ako bude štáť dotovať 3%, takže ľuďom sa ako keby nazad vrátia 1% úroky (4-3). Samozrejme to bolo všetko klamstvo, na ktorom vyhral voľby. Podla štatistiky NBS bude priemerná pomoc tým malo ľuďom, čo spĺňajú podmienky okolo 90€ mesačne. To už aj Matovič viac pomohol ľuďom, keď zvýšil daňový bonus z Ficových 40€ na 140€ a prídavky na deti z 30€ na 60€.
Ak by pred 4 rokmi vyhral voľby Fico, nič z toho by nebolo, keďže Fico rieši hlavne svoju cieľovú skupinu a tou sú dôchodcovia.
Až teraz bol nútený pomôcť aj mladým s tými hypotékami, aby si trochu rozšíril okruh voličov aj mimo dôchodcov.
@la_dolce_vita To je niečo čo sa nedá skontrolovat, stačí ak si tam žiadateľ dá trvalý pobyt a bývať môže niekde inde.
@la_dolce_vita to ťažko skontroluješ. Niekto môže mať hypotéku na byte v ktorom býva, ale financuje s ňou investičný byt. Aj my tak máme
Neviem ako to budu robit/ kontrolovat, mna sa to ani netyka, ale nemalo by sa to vztahovat na vyssi pocet nehnutelnosti, co je jedine pozitivum tejto hluposti.
@la_dolce_vita nikto nerieši kto má koľko nehnuteľností
to musíte mať TP v tej nehnuteľnosti na ktorú pýtate hypo pomoc? a musíte vlastniť len jednu nehnuteľnosť? lebo my ich máme viac a TP úplne inde. a veru neplánujem meniť doklady kvôli 1800euram, ani predávať zvyšné byty 😀
@zuzanka.zuzu TP musíš mať tam, kde je hypo, na ktorú dostaneš pomoc
@iv007 musí byť aj hypotéka písaná iba na ňu, vlastníctvo nie je rozhodujúce. My s manželom máme hypotéku spoločnú, byt je písaný iba mňa...
@sasa1310 pochopila som to tak, ze to nebude na kazdu hypo, ktoru zoberies na investicnu nehnutelnost, ktorych mozes mat niekolko, cize zamer je dostat prispevok iba na tu nehnutelnost, kde byvas. Bolo by šialené niekomu davat viac tychto prispevkov. Takto to prezentoval minister financii. Ako to budu kontrolovat je dalsia vec. Cize jedna hypo, jedna nehnutelnost, jeden prispevok max.
@la_dolce_vita počet nehnuteľností žiadateľa ale kontrolovať nebudú. Tam nie je obmedzenie, že musí mať len 1 nehnuteľnosť
@sasa1310 samozrejme ze nie, myslela som to tak, ze budu vyplacat max jeden prispevok a to na nehnutelnost, kde sa byva, cize nie prenajom. Uz som to aj cekla na nete. Ak niekto prenajima napr 5 bytov, nedostane nic.

@iv007 ja to obhajujem??? 😂 cez tú zlobu ani nevidíš, že vôbec nie 😎 len prskaj ďalej, to ti určite pomôže 👍
autorka - aj súhlasím, aj nie, lebo si napísala že tu je minimálna podpora mladých rodín - práveže v SR je OBROVSKA podpora snáď všetkých, starých, mladých, hrozné niečo 🙈 práve preto smerujeme do krachu a hlbokého zadlženia, doba uťahovania opaskov sa blíži 🙊