icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

eva8
8. sep 2018

@evittam vychádzala som z prvého príspevku. Lenže keď MD je možné poberať len 34 týždňov dieťaťa, pri 17 mesačnom dieťati už MD by sa nemala poberať. Tomuto nerozumiem

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@evittam ja s tym problem nemam, ja som len doplnila info. Trochu som sa Tebe a Eve votrela do debatky, mne je to celkom jedno😉

evittam
8. sep 2018

@eva8 Moje nervy ved pise ze muž pobera MD, ona po MD bola na podpore! Lepšie čítaj co pise.😉 Otec dietata môže ist na MD kedykoľvek od 6tyzdna (ak nemá narok matka na MD) do 3rokov veku dieťaťa na MD. 34tyzdnov je MD pre matku.

evittam
8. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Ved aj mne.😁😉

eva8
8. sep 2018

@evittam muž poberá MD na 17 mesačné dieťa, keď si mi napísala, že MD je možné poberať len do 34. týždňa dieťaťa? A doplním, muž má nárok už len dva mesiace poberať MD, keď môže byť do troch rokov dieťaťa? Toto mi nesedí, čo písala

evittam
8. sep 2018

@eva8 Kde som konkrétne napísala,ze MD je možné poberať do 34.tyzdna dieťaťa?! Zacni čítať s porozumením. Matka ak ma narok na MD tak jej MD TRVA 34tyzdnov, osamelá matka má nárok na 37tyzdnov, matka dvojiciek na 43tyzdnov. Na MD nastupujes spravidla 6-8tyzdnov pred porodom cize si na MD cca do 32.tyzdna veku dieťaťa.

eva8
8. sep 2018

@evittam o 15.58. A mala si pravdu. Potom sa poberá už len rodičovský príspevok, ktorý je možné vyplácať do troch rokov, je jedno či mame alebo otcovi - podľa toho, kto je doma. Ale dotyčná napísala, že o dva mesiace bude končiť aj mužova materská. Keď sa rozhodne dobrovoľne nastúpiť o 2 mesiace do práce, to je iné. A kvitujem, že ssi hľadá zamestnanie aj ona, aby splatili hypotéku. Nečítala som celú diskusiu, len úvodný príspevok a to, že by šla aj za pás robiť, keby bolo treba, tak mi logicky vyplynulo, že v tomto prípade by sa mohla vymeniť s manelom. Nevedela som, že má vlastnú fimu

evittam
8. sep 2018

@eva8 O 15.58 som ti napisala,ze MD trva 34tyzdnov -nic viac-este raz-zacni konecne citat a rozmýšľat nad tym čo čítaš a netvrdit,co nepisem. Vdaka.

evittam
8. sep 2018

@eva8 Prepac ale ty prd rozumieš problematike ale pises. 😁😁😁 Plati co som už napísala. Otec dietata ma narok na matersku tak ako matka (z platu, odvodov do SP) ale az po 6.tyzdni od narodenia dieťaťa (ak nema narok matka) a az do 3rokov veku dieťaťa! To este raz len pre teba ked si nepochopila na prvýkrát.

evittam
8. sep 2018

@eva8 A nemusi sa s nikým vymieňať-pocas poberania MD muž môže naďalej pracovať ale na inu zmluvu ako tu,z ktorej pobera MD. Zena môže byť nadalej na RD bez naroku na RP. Cize stále lepšie ako muzov plat a len RP. A aj počas RD a poberania RP moze osoba, ktorá poberá RP pracovať a nepríde o RP.

evittam
8. sep 2018

@eva8 A dotyčná napísala dobre, že jej muzovi konci MD-ako to je možné som ti uz tiež vysvetlila. Naozaj stačí citat.

eva8
8. sep 2018

@evittam
Dnes o 16:38: "Kde som konkrétne napísala,ze MD je možné poberať do 34.tyzdna dieťaťa?!"
Dnes o 16:28: "MD sa pobera 34tyzdnov, max.1300Eur pri nadstandardnom príjme.😉"

Nehádajme sa, som rada, že si ma vtedy opravila, ja som bola totiž v tom, že celé 3 rpky je možné poberať nadštandartný príspevok, ale to len počas materskej dovolenky. Počas rodičovskej, ktorá trvá do 3 rokov dieťaťa, to už nie je možné

eva8
8. sep 2018

počas materskej dovolenky je materský príspevok, počas rodičovskej dovolenky je rodičovský príspevok. Preto to nesedelo - terminológia

evittam
8. sep 2018

@eva8 Ja sa nehadam. Pisem fakty. Este raz-napisala som,ze MD TRVA 34tyzdnov a nie, že trvá do 34.tyzdna veku dietata!!! Uz si pochopila konečne?! Ci mame vsetky nadskocit?!
A co si si ty myslela je mi naozaj jedno. Vyssie som ti dost jasne vysvetlila celú problematiku. To ze to nechapes je len tvoj problem. Pekny zvysok dna

evittam
8. sep 2018

@eva8 Muz je podla zakona na rodicovskej dovolenke ale poberá davku od SP-ziada o materské! A vyhovárat sa momentálne na terminologiu ked si nepochopila je naozaj trapne.

evittam
8. sep 2018

@eva8 A to mne na co posielas?! Ja to vsetko ovládam. A cast toho co tam je som ti tu napisala. Ale ty sa vyzivas v hľadaní linkov (ako aj v inych diskusiach) ale pochopenie písaného slova ti ide bohužiaľ horšie.
Btw.aku inu informaciu si tam nasla od tych mojich? Teda v rámci toho co som napisala. Je to tam všetko rovnako-nenamahaj sa

eva8
8. sep 2018

@evittam preto, lebo si vravela, že sa vyhováram na terminoógiu. Nie, nevyhováram sa.

evittam
8. sep 2018

@eva8 Kriste, naozaj si poriadne precitaj čo píšem! Uz len začiatok si nepochopila-co sa tych tyzdnov tyka. Ostatne som uz vysvetlila.Nebudem sa opakovat.

evittam
8. sep 2018

@eva8 Riesili sme ako je možné,ze muzovi zostávajú len dva mesiace MD-mas to vysvetlene ako aj to,ze aj muž moze poberat MD, nielen RP. A je na RD a zaroven môže pracovať aj ked pobera MD ako okrem ineho aj žena v tom istom pripade.😉

eva8
8. sep 2018
evittam
8. sep 2018

@eva8 A o com som celý cas pisala?!😂😁😁😁

eva8
8. sep 2018

@evittam však práve 😂😀😀😀

terezka1947
8. sep 2018

@evittam ani jediny den,ani jedinu hodinu za cely zivot deti starych rodicov ani z jednej strany nevideli?nikdy nedostali od 4starych rodicov ani pohladenie,ci lizatko?ak nie....potom rozdiel nie je nijaky.

evittam
8. sep 2018

@terezka1947 Píšeme tu o možnosti pracovať a mat k dispozícii starých rodičov v prípade choroby deti, inych prekazok aby mohla zena ist do práce. A nie o lizatkach od starých rodičov.

alenka7777
8. sep 2018

@evittam necitala som predosle komentare. tak super, ze sa ti to podarilo. ved ja netvrdim, ze nie je mozne si najst dobru pracu. len niekedy clovek proste ma stastie, a podari sa mu hned a niekedy sa clovek natrapi. a pozeram, ze si zo ziliny, to je trochu vacsie mesto, cize aj viac ponuk.

filange
autor
8. sep 2018

@eva8 ty čo tu riešiš, prosím ťa? Normálne som vyčerpala materskú (áno, brala som maximálnu a teraz čo?), potom som vyčerpala podporu v nezamestnanosti (čo sa mi stalo za 15 rokov čo robím 1x a aj to kvôli tomu, že som chcela byť s dcérou) a potom nastúpil na materskú manžel, ktorému tiež vyšla v max. výške lebo ako majiteľ a konateľ firmy si poctivo platí všetky odvody a nie z minima. V októbri mu materská končí, teda mne. A hypotéka, ktorú platím je moja - splácam byt, ktorý som si kúpila ešte za slobodna a ktorý sa momentálne prenajíma. Môj muž nemá absolútne problém mi dať peniaze, ale ja nechcem. Odjakživa som bola samostatná a nechcem aby ma živil. Chcem sa plnohodnotne podieľať na chode domácnosti. Takže uvidím, ak nebude lepšia práca, som rozhodnutá ísť robiť čokoľvek. Len neviem, či mi to môj muž dovolí 🙂

terezka1947
8. sep 2018

@evittam ok,dufam,ze to ani nikdy chapat nebudes musiet...lebo tie 'lizatka' tiez u niekoho dost zavazia
ale je to jedno,kazdy mame svoj zivot

evittam
8. sep 2018

@terezka1947 Ale ja ta chapem. Len tu ide o uplne nieco ine. A ja naozaj nemôžem za to,ze moje deti maju už len starku zo strany muža a áno vedia co je to pohladenie od starkej aj lízatko od starkej-a nielen to. Ale to už je mimo diskusiu. Ako som uz napísala-tu ide o iny pohlad co sa starých rodičov tyka.