Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?
Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹
Bez urazky nepoznam ta osobne ale co pises tak by si nemala mat z predchodzich skusenosti problem s pracou a s prijmom? Mate vysoku hypoteku ok vasa vec ale teraz si sama odpovedz naco ti je to vsetko co vies ked ta nikde nechcu a este si aj po krk zadlzena a si tak zufala ze budes robit aj za pasom. Fakt bez urazky ale dnes si ludia myslia ze s VS a neviem akymi kvalifikaciami su ,,za vodou" ale o tom to podla mna vobec nie je co mas pisane v zivotopise a kde si robila :D ale vela stastia...
Este dodam z tvojho prispevku mam pocit sice to vyznie pekne po precitani ale ze vies robit z kazdeho nieco a pritom nic poriadne...takto to je dnes ludia chcu byt multifunkcni ale nevedia nic poriadne dotiahnut do konca alebo sa tvaria ze su nad vecou a pride nejaky problem a uz je z toho problem.. ak ma chapete :D cize aj tu asi plati ze niekedy je menej viac 🙂
@hanata ved prave nie kazdy na to ma...bud sa zlaknu zivotopisu preto ze by bola konkurenciou alebo haldaju niekoho ineho alebo chlapa ako pisala alebosi myslia ze ma len pekny zivotopis a pravda moze byt ina. Poznam aj take pripady ze akoze VS vzdelanie managerska pozicia a vnvm co vsetko a v hlave nakakane s prepacenim (toto pisem mimo autorky s tym ju nespajam vobec) ale dobry personalista by mal vediet vybrat dobreho cloveka. Dnes je to tazke je velka konkurencia su aj posty kde sa nedostanes lebo radsej po znamosti alebo inak...ale urcite to neplati vsade...ale naozaj ked sa nad tym zamyslim mam pocit ze chlapi maju ovela viac moznosti co sa prace tyka. Zeny su naladove niektore skriepne falosne zavistlive ale moze to byt aj detmi proste zena je vsade diskriminovana niekde dokonca pozeraju na to ako vyzeras ak mas pohovor s chlapom a pacis sa mu mas vacsiu sancu aj s tym som sa stretla ak je tam zena a berie ta ako konkurentku mas smolu...proste je to s pracou hlavne lepsie platenou komplikovane ale podla toho co autorka pise by nemala mat problem len nesmie posobit naozaj zufalo ako zeny pisali najhorsie ze si niekto da noz na krk a vezme hypo a potom je problem. No pises ze manzel prijem ma byt prenajimas tak nie si na tom az tak zle su ludia ktori su v horsej situacii hlavu hore a ver ze dobre ta caka a ono to casom pride urcite 🙂
@tina_28 Ja mam praveze pocit, ze ludia su uplne nekompetentni. Proste kedysi som sa mohla spolahnut aspon na zenu za priehradkou v banke, u mobilneho operatora, ze info, co mi poda, je naozaj spravne. Teraz aby si clovek vsetko xkrat overoval na internete, lebo velakrat samotni pracovnici tej ktorej institucie vedia o tom velke gulove. Ja som v poslednom case total sklamana. A preto aj nechapem, ze je taka konkurencia na niektorych poziciach. Bud su ti nadriadeni fakt zakomplexovani, ze nehladaju tych najlepsich, alebo ja neviem.
Ja osobne mam SS jedno zameranie, VS druhe, pracovala som vo svojom VS obore. Ked ukoncim rodicak, chcem sa vratit k tomu, co som studovala na strednej. Ale v podstate som vsestranny clovek, viem si poradit takmer so vsetkym na velmi dobrej urovni a ked sa do niecoho zazeriem, tak viem byt v tom konkretnom "najlepsia". Preto ("podla seba sudim teba") mam aj takyto pohlad na autorku. Dnes sa preferuje specializacia, ale v konecnom dosledku to nie je moc dobre, ked si ten clovek nedokaze poradit s niecim inym, v com az taky odbornik nie je. Preto napr. ja, ak by som hladala zamestnancov, skor si vyberiem tych vsestrannejsich, co sa dokazu podla potreby aj zamerat.
@hanata ved jasne chapem co chces tym povedat. Ale aj zamestnavatelia mozu za neschopnost pracovnikov lebo napr v nasom kraji ked ponuknu velmi nizky plat a maju velmi velke ocakavania tak schopny clovek to proste robit nepojde pokial si moze vyberat. Zamestnavatelia nevedia motivovat napr myslia si ze clovek bude vykonavat ako robot 100per pracu ,,iba" za vyplatu ale takto to nefunguje. Takze napr ja tvrdim ze nie je len malo dobrych ludi na posty ale aj malo ozaj dobrych sefov.
Este mozno trosku odveci ale ked sme pritom ako kto hovori co vsetko vie spominam si na jednu pani ktora so mnou chodila na kurz ECDL tiez hovorila aku ma skolu kvalifikacie kde vsade robila a ako to chodi a nechcu ju zobrat lebo je stara a to deti nemala. Lenze ta sooba bola tak neprijemna a vsetko komentovala nesympaticka uz na pohlad a premudrela ze nikto v skupine ju nemal rad...takze niekedy to nie je len o tom co clovek vsetko vie ale ci sa aj vie prezentovat ako posobi na ludi atd...samozrejme zalezi od profesie
@hanata poznam sama ze staci jeden taky clovek vo firme a je zle...hlavne ked je so sefom jedna ruka ale tak to chodi no 🙂
este napr jednej veci nerozumiem ze dnes uz pomaly vsade vyzaduju VS ako keby to bola zaruka schopnosti a inteligencie cloveka a pritom vsetci vieme ako to dnes s tymi skolami je a aki ludia vystuduju a ked pocuvam studentov ako klamu a ako prechadzaju hmm zaujimave. Mladi idu hocico studovat rychlo aby bol titul aby mali lepsiu pracu...A pritom su na tych postoch kam sa hrabu nepouzitelni
Inak spomenula som si prave na jednu skusenost ked sa tu pisalo ze chlapov uprednostnuju. Bola som pred par rokmi na pohovore k exekutorovi. Bolo nas tam cez 20 zien a jeden chlap. My sme niektore cakali aj hodinu kym na nas prisiel rad a jeho zobrali ako prveho a chceli ho aj zobrat no nakoniec on to odmietol. Takze je to tak naozaj zeny su urcite viac diskriminovane ako chlapi a to nielen v praci... 🙂
Mňa by tiež zaujímalo ako to celé dopadlo 🙂
@renatka100 starý príspevok, ale nedá mi to. Som presne rovnaká. Šaty a štekle + všetko viem, všade som bola, to je čistý koniec, ani sa nebavia, hlavne baby, chlapi sú v pohode väčšinou. Prídem v galotách a bez kopýt + zahrám to na šedú myš, to je hneď iná reč. 😂 Len ja sa tak necítim prirodzene.

@filange riešila som, rozriešila, za čo vďačím @evittam
Tebe držím palce, len si inak mohla zareagovať na môj prvý príspevok