Nevieme ušetriť z výplaty
Ahojte baby, prosím vás ,kde míňate najviac? My platíme hypotéku(dom ,byt,garáž) dve autá, používame na striedačku, 2deti, 2psov (cca 100e mesačne na krmivo)..zostane nám po zaplatený toho všetkého , účtov okolo 800e a my nevieme ušetriť 🤷 ja to nechapem..deti sú malé ešte neprejedia toľko ..800 e je len jedlo a drogéria...vedeli by ste z toho ušetriť?
@ladycat2021 ani ja nemám toľko búnd 🤷 to majú moje deti
A páni autorka Ty aj niekde pracujes?
Rozumiem, ale tu ide o princip, ze to je vela.
Okrem toho mladšie dieťa môže dediť oblečenie po staršom. Treba kupovať univerzálne kúsky vo farbách, ktoré vie nosiť chlapec aj dievča. My máme len jedno dieťa, no už od začiatku myslím na to že možno bude druhé a tak sa snažím kupovať aj unisex kúsky aby som potom nemusela riešiť komplet novú výbavu. Myslím si že sme na tom po finančnej stránke celkom dobre, muž dobre zarobí, ja pred materskou tiež a teraz aj keď som na rodičáku, tak biedu netrieme. Tiež máme v prenájme byt, ale ten sa platí sám, takže to ani neriešim. Auto sme si kúpili za hotovosť až keď sme na neho mali...splátky sme riešiť nechceli, a tak sme dovtedy mali lacnejšiu jazdenku. Kupujem ale skoro všetko cez bazár aj sebe aj synovi a 2x si rozmyslím či potrebujem tú krásnu vázičku aj keď stojí len smiešne 2€. No na jedle a zážitkoch nešetrím. Taktiež v domácnosti nepotrebujem drahé prášky na pranie, ariely a vanishe, ale vystačím si so sódou, octom, žlčovým mydlom na fľaky a eko prostriedkami. Mesiac si zapisuj čo kupuješ a možno ťa to preberie a pochopíš kde ide toľko peňazí.
Jj tak na tom popracuj, na rezerve , po troche odkladať , a potom zvyšovať . Oblečenie a hračky nekupovať , deti aj bez nového prežijú a dospeli detto.
Ja som si dávala minuly rok záväzok nekúpiť si nič na seba lebo po revízii skrini som skôr kopec veci posunula ďalej a stále mám veľa , niečo som si kúpila ale max 10ks v priebehu roka a aj to len co bolo ozaj treba a väčšinu na bazári .
Pre decká 3x zvažujem co sa oplatí nové a co z bazara ,dá sa ušetriť stovky EUR do roka za oblečenie aj hračky.
+som aj kopec veci predala tu na bazári takze v podstate to co som kúpila ani nešlo z rozpočtu co sme zarobili ale skôr z tých peniazkov co som tu popredala veci .
Držím palce .
Tipy co si dostala o minimalizme si naštudovať tiež odporúčam
Tak si kazdy mesiac posli 200€ na sporiaci ucet a hospodar so zvyskom. 600€ vam musi stacit
Odporúčam aj skupinu Minimalizmus tu na MK 😀
Tak co sa stazujes ze neviete vyzit ked dieta ma 7bund?prednedavnom tu bola podobna diskusia,nemyslim si zeby si patrila medzi tych co potrebuju alebo chcu setrit.tyvh 7bund hovori za vsetko.a nema zmysel ti davat akekolvek rady len jednu jedinu ak chces nieco zmenit skus sa zamysliet nad sebou,hlavne ci tie veci ktore mas ta robia ozaj stastnou lebo radsej budem stastna v chatrci ako plakat v palaci
Ked ulietavas na obleceni ...tak hned ako pridu vyplaty odklon trvalym prikazom na sporiaci ucet dajme tomu 150-200€. A zabudni na nich 😉 ...takto pekne zacnes sporit. A casom ked si zvyknes na mensi prijem tak trvaly prikaz zvys o 20-30-40€, zase na cas ...atd.
Neverím, že tých 800 eur je len drogéria a jedlo🙂určite sú v tom aj vitamíny, niečo pre deti, nejaká donáška pizza ..niečo do bytu.Su ľudia čo vedia šetriť a takí čo nie.Tiez kupujem psovi drahé krmivo, varím denne a máme radi mäso aj ryby, včera som v lekárni kúpila zinok, d vitamín plus drobnost a 22 eur drogeria prášok zubná pasta 15 eur večer v obchode 40eur, takže človek si to ani neuvedomi kde sa míňa.Casopisy nekupujes, nefajcite?Ja si tiež myslim, že by som mala vedieť viac ušetriť žiaľ neviem.Niekedy ušetrím potom kúpim oblečenie, alebo niečo iné, alebo príde zubár s pod...
Čo sa oblečenia týka tiež som na tom dosť ulietavala- mne pomohlo, že keď som niečo chcela, nekúpila som to hneď- aj čo sa deti týka nakupovala som napr. v zime na jar a leto a teda som si niečo vyhliadla a pockala som do ďalšej výplaty a rozmýšľala či fakt mi to treba, resp. koľko toho treba deťom. Mne to pomohlo v tom, že väčšinou ak má to neprešlo po 2 mesiacoch tak som do toho išla a to dopadlo vždy tak, že reálne som tu vec nosila a vlastne aj nosím- čo predtým, keď som si kúpila len tak, veľakrát tie veci len končili v skrini 2x oblečene… a myslim si, že u vás nejako aj rátate s tým, že veď máte byt a garáž, keby niečo veď môžete predať- preto aj úplne necítite potrebu šetriť- ale zasa tu by som si asi povedala, že by ste sa mali tváriť, že s tým bytom proste nemôžete hýbať- už by to pre Vás bolo stratové, nakoľko ceny nehnuteľnosti idu stále hore, a ešte keď je aj zaťažený hypotékou nebude podľa mna úplne výhodné ho predať teraz..
@luccija nie časopisy nie ani nefajcime , my máme ako koníčka zvieratá ,tých našich psov
Chodíte sa najesť,občas si beriete jedlo , pizza ? Toto vynechať , nekupovať zbytočne veľa veci do zásoby,variť z toho čo je doma, prispôsobiť až potom kupovať ďalšie,detské veci v akciách , ja som teraz objednala dva veľké balíky pre deti z ca a HM v mega zľave, ak máš deti menšie nepotrebuješ značkové neviem aké aj tak nosia sezónu,na strave ako takej sa veľmi ušetriť nedá ak chces aj jogurty,ovocie atď ja by som si odlozila na začiatku mesiaca 100eur a uvidíte,skúste tak že to neminiete,prispôsobíte sa.okolnostiam
Necitala som komentáre ale evidentne žijete na privysokej nohe vzhľadom na príjem. My hypo ani úvery nemáme na nič. Zaplatíme všetko z muzovej výplaty a moju odkladáme celu. A to žijeme vo Švajčiarsku, tak si vieš predstaviť aké mame mesačne výdavky.
neviem či pracuješ , napr ja som teraz rok na RD a nekupoval som si oblečenie len ozaj čo mi bolo treba , legíny a dve balenia tričiek ,nepotrebujem milión ks oblečenia , ak chodíš do práce je to iné no ale tiež netreba 100ks , vyradovala som teraz veci do práce čo nenosím a.zrazu z toho vyšlo 60ks oblečenia a všetko ako nové, potom napr kaderníčka,kozmeticka ? Ak tak striedaj ale väčšie rozostupy
Jeden mesiac si odsleduj ale máte výdavky na jedlo, bežnú drogeriu, phm. Další mesiac si tuto sumu odlož plus daj si nejaku rezervu, neviem napr.50 alebo 100 € na neočakávane výdavky (ale tieto minaj fakt len na nevyhnutne veci napr.lieky) ostatne peniaze odlož a hospodár len s touto sumou, čo si si vyčlenila. V prípade, ak ti niečo ostane z vyčlenených dopraj si niečo malé za odmenu, pripadne odlož tiež.
Mne sa osvedčilo toto: 1. Začni si písať všetky výdavky, každý cent, ktorý minieš, aby si videla, kde miňate naviac a kde peniaze utekajú. Na konci mesiaca si rozanalyzuj každú položku a urči si, ktoré položky sú nutné a na ktorých nechceš šetriť a na čom šetriť budeš aj keď nechceš (oblečenie a drogéria, ktoré sú výstrelkom a nie nutnosťou). Keď budeš mat nutkanie ísť niečo také kúpiť, radšej ani nechoď okolo toho obchodu, ani nepozeraj len tak eshopy - čo oko nevidí, srdce nebolí. 😂 Toto mne pomáha.
2. Hneď ako príde výplata, tak spolu s povinnými výdavkami daj na sporiaci účet sumu, ktorú chcete mesačne ušetriť a hospodárte len so zostatkom.
3. Dohodni sa s mužom na nejakých pravidlách a tie spoločne dodržiavajte.
Aj sama si napísala,kde je problém.Nechces zľaviť na psoch,nechceš zľaviť na oblečku.Potom ťažko radiť.Inak 800€ nie je málo..tak asi aj niekde inde je problém s hospodárením
@konikmodry111 keď platia hypo na dom a byt a kúpili garáž, tak prijem musia mať dobrý.Tankovanie, servis, poistky, smeti veď to sa nazbiera.Mne sa nezdá 800 eur pre 4 ľudí na stravu plus niečo pomimo veľké míňanie.Ine je, keď ma niekto malé deti kúpi z bazaru vo výpredaji a iné kupovať väčším deťom, teenegerom
@kubkovamama na obliečeni zľavim (asi budem nútená ), na psoch nie , nemôžem si to dovolit
@luccija tak nevieme aké majú ešte výdavky z tých 800€. Mne sa zdá že autorka moc míňa 🤷♀️
@konikmodry111 Minam veľa priznavam , nie nechválim sa tým..musím niečo vymyslieť ,nejak sa krotiť v Tom oblečení , čo je malé popredavat
Jasne 👍
dobre je aspon teda u nas najskor stiahne z uctu vsetko, co treba poplatit a nasledne stiahne co si odkladame peniaze a potom mame to co miname. Skus si dat trvaly prikaz na nejaky poducet, na nejakych 300 € na ktore ale nebudes moct siahnut tak, ze hned prehodit. A ono hned ta to prejde 🙂
Keď nevieš šetriť, musíš na šetrenie posielať spolu s hypo a výdavkami. Keď je na účte ľahšie sa míňa. My máme trvalé príkazy na výdavky a rovno aj trvalý na sporenie 🤷♀️ keď sme chceli, že pošleme na konci mesiaca čo ostane tak neostalo nikdy, proste keď je tak sa minie 😅
Myslím si, že robiť teraz nejakú investíciu kvôli deťom nie je úplne potrebné. Čo ak ti deti raz odídu do zahraničia? Alebo si založia rodinu úplne niekde mimo vás, možno budú mať partnerov, ktorí nebudú súhlasiť s tým, aby využívali vami nadobudnuté veci? Prečo radšej nežijete pre prítomnosť? Však majte dom, psov a materiálne zabezpečenie. Garáž a byt sú zbytočné. Radšej peniaze, ktoré do toho vrazíte, odložte na sporiaci účet a dajte ich deťom v dospelosti podľa potreby. A možno sa im bude tak dariť, že ich ani nebudú potrebovať a budete si ich môcť vy užiť alebo odložiť pre vnúčatá.
Inak podľa toho, čo píšeš, veľa utrácate aj na psov a na oblečenie pre deti. Podľa mňa sú to položky, ktoré sa dajú vykryť aj lacnejšie. Hlavne deti rastú, nepotrebujú mať najviac trendy oblečenie.
My to máme nastavené tak, že vždy po výplatách odchádza automaticky nejaká časť na sporiaci účet a keď ideme na konci mesiaca nadoraz (čo sa stáva málokedy), tak tomu prispôsobíme zvyšné výdavky a zbytočne nevymýšľame... Nikdy nejdeme na úkor sporenia.
Odkladaj si na mesiac blocky a uvidis kde bude problém 😁 inak aj my mame veľkého psa s citlivým žalúdkom takze viem o com pises 🙈

@zuzki1 áno na čo potrebujeme máme , o tom pokoj ,ale nejako sme sa vyhadzali s peňazí dosť a musím to dohnať ,nemame rezervu veľku momentálne