Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
Mozem sa opytat, moze si partner uplatnit v danovom odpocitatelnu ciastku na mna, ked som bola do septembra na rodicovskom, potom som mala dovolenku asi 5 dni , zbytok mi vyplatil zamestnavatel a potom som bola na urade prace odkial som poberala podporu.
aha a nevies ci potrebuje manzel papier aj s uradu prace prosim ta dakujem.
@katulka74 Partner nie je manzel, takze nemoze.
@evita68 on na Slovensku vôbec daňové priznanie nepodáva. On podáva daňové priznanie v zahraničí, teda robí to zaňho firma, nemá tu ani zdravotnú poistku.
To je na dlhšie vysvetľovanie.
Vďaka, že si mi niektoré veci potvrdila. Ušetrila si mi kopu času.
Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit ako je to s danovym - do novembra 2014 som bola na rodicovskej, od 1.12 som na predlzenej, s muzom sme v rozvodovom a nezijeme spolu od januara 2014.Mame jedno dieta, danove podava muz.Ma nejake vyhody ?
@bubulatko to nech sa on spýta na personálnom. Stretla som sa s tým, že potrebovali aj že nepotrebovali.
@bubulatko
@liebling98 pozor, berú sa príjmy z materskej, vyplatenej v roku 2014..
@ustrachana tak to my nevieme, či si ťa on uplatnil..
@evita68 ak by z toho mal vytazit tak urcite ano ( typ cloveka co si za euro nech odrezat nohu)
@liebling98 no ale v tomto:
liebling98 @bubulatko pozor, materské sa vypláca spätne, takže v januári Ti prišla decembrová, tú nerátaj.
nemáš pravdu, musí aj tú rátať, je to jej príjem v roku 2014
@evita68 Aj keď je to za december predchádzajúceho roka? Čiže je to inak ako pri mzdách? Lebo keď som ešte robila a na účet mi nabehla decembrová výplata v januári, mzdarka ju normálne rátala do predchádzajúceho roka. Aj keď som potrebovala potvrdenie z úradov, koľko som dostávala materské (alebo to bolo rodičovský? Už si nepamätám), vždy mi to vypísali tak, ako mi vznikol nárok, nie podľa toho, kedy mi to vyplácali.
Ak je pravda tak, ako Ty hovoríš, ďakujem za opravu.
@liebling98 je to inak, ako pri mzdách.. napr. tu:
http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/30...
@evita68 ahoj môžem sa spytat, od začiatku roku som bola na rd 1.8. som nastupila naspat do práce a od 2.8. som na dlhodobej PN. Z práce mi pošlú pre manžela potvrdenie o prijme, ale jeho mzdrka odomna chce nejaké potvrdenie z uradu prace či socilky že som bola na rodicovskej, nevieš mi poradiť čo to potrebuje? po minulé roky to odomna nikto nechcel, ďakujem vopred
@evita68 Ahoj, prosim... vlani som bola na rodicovskej a od septembra som nastupila do prace (rodicovske poberam nadalej, konci mi az tento rok v marci) Moze si manzel podat na mna ziadost na nezdanitelnu cast zakladu dane? ( ci ako sa to presne nazyva, prepac, ja sa vobec v tychto ekonomickych vyrazoch neviem orientovat...) Potrebuje pre to odo mna nejake potvrdenie z prace? Dakujem.
Ja som materskú mala este v roku 2012 teraz som mala len rodicak, jeden den dovolenku a potom PNku. A teda nechapem na čo jej to je veď ked dostane papieru z mojej prace a vie že máme syna narodeneho v roku 2011 tak načo jej to je ?a to normálne na upsvar take potvrdenie davaju?
@liebling98 dakujem Vam moc.
@evita68 Ahojcek, ako vidim mas tu uz otvorenu poradnu 🙂 ..... mozem sa teda aj ja opytat doplnujucu otazku? Ja som za rok 2014 do oktobra poberala rodicovsky prispevok, potom som mala nastupit do prace ale hned k tomu dnu nastupu do prace ma gynekolog vypisal na rizikove nakolko cakam druhe babo. Ak som dobre vycitala tak mi staci teda dat manzelovi do prace aby si ma uplatnil potvrdenie o RD z urade prace, potvrdenie o vyske nemocenskeho z SP (len tu je ta moja otazka - nemocenske mi SP vyplatila na ucet az v januari 2015 za oba mesiace t.j. 11/2014 a 12/2014 - rata sa ten prijem co nabehne na ucet v tom roku ci nie? Vopred vdaka

@liebling98 no ale daňový bonus na deti si tu môže uplatniť, veď tu priznáva celosvetové príjmy..
v ostatnom plne súhlasím 🙂