Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@martina2005 záleží od príjmov oboch
ahojte, koľko je za minulý rok 2014 maximálna výška zárobku aby si na mna mohol manzel uplatnit úlavu na dani? neviem ci mi to vyjde bola som do júna na materskej a potom na rodičovskej. rodinné prídavky tých 23 eru mesačne na dieťa sa k tomu neráta? dakujem
@ivanarobert nezdaniteľná časť na manželku je 3803,33 Eur mínus materská, prípadne aj iné príjmy ak si nejaké mala (dohody a pod.)
rodičovský sa ako príjem nepočíta, ani rodinné prídavky
ja som myslela, ze sa zrátava materská a aj rodičovský spolu a ked to vyjde do tej sumy 3803,33e tak nám vrátia dane a ked je to viac tak nám nevrátia nič. nemala som ziadne iné zárobky.
@david93 ja som myslela, ze sa zrátava materská a aj rodičovský spolu a ked to vyjde do tej sumy 3803,33e tak nám vrátia dane a ked je to viac tak nám nevrátia nič. nemala som ziadne iné zárobky.
ahojte,
chcem sa opýtať - celý rok 2014 som poberala rodičovský príspevok. Avšak bolo mi vyplatených aj zopár dávok zo sociálnej poisťovne vo forme PN a OČR, nakoľko som si do 01/2014 platila dobrovoľný balík poistení. Rátam, že nemám povinnosť podať DP - uvažujem správne? A je potrebné, zdokladovať moje "príjmy" z nem. poistenia manželovi k jeho zúčtovaniu dane (pracuje v TPP)? Ďakujem za odpoveď - priznám sa, že týmto sa ozaj nezaoberám, tak rada uvítam jasné stručné usmernenie.
@ivanarobert ako tvoj príjem sa počíta len materská, takže ak bola napr. 1000 Eur tak manžel si na teba môže odpočítať 3803,33-1000=2803,33 zo základu dane
@david93 tak to je super, potom by mi to malo vyjsť. Ďakujem za radu.
@domeli ty DP nepodávaš... manžel si v žiadosti o ročného zúčtovanie teba môže uplatniť, napíše tam výšku tvojich príjmov za PN a očr.. to by malo zo zákona účtovníčke stačiť, pretože on to podpíše a ručí za to, čo tam napísal.. väčšina účtovničiek ale vyžaduje doklad o týchto príjmoch, aj keď na to právo nemajú
kocky ake papiere potrebujem dat mm k danovemu ked som min rok poberala matersku? respektyve som na nu nemala narok nakolko som bola pred tym nezamestnana.... myslite ze len z upsvar ci aj zo socialky daco treba? dakujem....
Tak aj ja sa vas opytam kocky 🙂 my sme sa brali koncom novembra,takze tu nezdanitelnu cast si moze uplatnit len za december alebo za cely rok,alebo vobec?Bola som na RD do polky oktobra,potom tri tyzdne som bola zamestnana a od zaciatku novembra na MD,diky 😉
Do prijmu sa rata aj invalidny dochodok?
Ja som bola na materskej do 16. decembra 2013, potom som nastupila na rodicovsku. V januari 2014 mi bola vyplatena posledna materska za tu polovicu decembra. Iny prijem okrem rodicovskej som pocas celeho roku 2014 nemala. Je potrebne uviest aj tu matersku za december 2013, ked mi prisla na ucet v januari 2014 ako prijem za rok 2014?
Do príjmu manželky sa rátajú aj napríklad úroky v banke.
@veronique_1 materská sa berie ako príjem len ak si na vás manžel uplatňuje odpočet, inak do vášho daňového sa to ako daňový príjem nepočíta
ahojte neviete mi baby poradit?..minulí rok som bola na RD.. od 1 novembra som začala pracovat na TPP..vraveli mi v robote (veduca,aj kolegyne ) že by mi mala byt vrátená dan,,kolko by to mohlo byt cca..?dakujem

@evita68 poprosila by som Vás o radu, manžel pracoval od 1/2014 do 4/2014, potom evidencia do 12/2014 a dávka v nezamestnanosti. Ja som pracovala celý rok. Máme si podať obaja daňové, alebo len ja a uplatniť si nezd.časť na neho?ďakujem.