icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

zalka
20. jan 2016

@myriada áno ak v dalších mesiacoch nezarobíš viac ako 3803,33 eur napr.

anina717
20. jan 2016

@zalka ĎAKUJEM

zalka
20. jan 2016

@anina717 rado sa stalo

zuzu122
20. jan 2016

Dobry den prajem, manzel si na mna (manzelku) uplatnuje NČZD, nakolko v roku 2014 som poberala 8 dni matersku a zvysok rodicovsky? Ake preukazujuce doklady treba k tomu dolozit? Vdaka

adamemma
20. jan 2016

ahojte, chcela by som sa spýtať, že keď som bola v roku 2015 na RD, stačí mi vyplniť kolónky Údaje a manželke? Nemusím napísať nič do kolónky Úhrn vlastného príjmu manželky, a či potrebujem nejaké potvrednie zo SC? Ďakujem.

letuska288
20. jan 2016

@adamemma Áno, vypísať kolónku "údaje o manželke" a pýtať na SP potvrdenie o poberaní materského alebo na ÚPSVaR potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku (ak bol rodičák celý rok je vlastný príjem 0 €). Materské sa ale započítava ako príjem manželky.

letuska288
20. jan 2016

@zuzu122 Za 8 dní potvrdenie zo SP o poberaní materského, ten sa uvádza ako príjem manželky a na ostatné mesiace z ÚPSVaR doklad o poberaní rodičovského príspevku.

evita68
20. jan 2016

@letuska288 prosím ťa, cituj mi zákon, alebo nejaké poučenie, ktoré prikazuje doložiť takéto prílohy.. ďakujem

letuska288
21. jan 2016

@evita68 Na základe čoho má mzdová účtovníčka vedieť či manželka poberala rodičovský a teda má manžel na nárok na uplatenie NČD , ak nie na základe potvrdenia z príslušného úradu??

petrowna
21. jan 2016

DObry den,za min. rok som bola do marca na MD,potom som ja poberala podporu v nezamestnanosti a manzel RD,NCD sa bude pocitat z mojej MD a podpory,ci aj z tej RD? dakujem

zalka
21. jan 2016

@petrowna čo vlastne chceš vedieť? či si niečo mng. na teba môže uplatniť ?
no ak odrátať z NCZD vyplatenú podporu a MD ... tak dostaneš sumu kt. si môže na teba mng. uplatniť .. čiže 3803,33- MD-podpora = .... xy a to si môže uplatniť

evita68
21. jan 2016

@letuska288 poviem ti, na základe jeho čestného prehlásenia v žiadosti o rzd

letuska288
21. jan 2016

@evita68 Ak ti to takto vezme mzdová účtovníčka, ktorá zodpovedá za vypracovanie RZ tak ok, ale ak si podáva DP sám, žiadny daňový úrad ti to nevezme len na základe čestného prehlásenia, všade žiadajú potvrdenia z daných úradov. A ak ide o súbeh rodičovský a materská, je potvrdenie aj potrebné, pretože treba vyčísliť presnú sumu, ktorá sa odráta z NČD.

evita68
21. jan 2016

@letuska288 pozri na samotné DP a na samotnú žiadosť o RZD.. kde to tam prosím ťa máš, že treba také prílohy? alebo v ktorom zákone?? Netreba sa nechať buzerovať úradníčkami na DU, ktoré vedia niekedy menej, ako majú vedieť...
A mzdová zodpovedá za vypracovanie RZ a zamestnanec zodpovedá, čo do žiadosti napíše.. veď nakoniec v nej čestne prehlasuje podpisom, že uviedol správne údaje... takže tak 😉

timka6
22. jan 2016

@zalka ahoj, chcem sa ťa prosím spýtať, čo potrebujem pre manžela do práce k ročnému zúčtovaniu dane, ak som do oktobra bola na RD ( mam doklad o poberaní RD za rok 2015), a pracovala som pár dní vo firme na pracovnu zmluvu, mam od nich potvrdenie o zdanijteľných príjmoch FO ... za zdaň. obdobie 2015. Mám tieto dve potvrdenia, okrem toho som nemala žiadny iný príjem, stačí mi to, alebo je treba ešte niečo ku tomu ? Ďakujem.

evittam
22. jan 2016

@timka6 Viem, že si sa nepýtala mňa - ale odpoviem:
stačia tie dva doklady - samozrejme kópie - originály si nechaj 😉

timka6
22. jan 2016

@evittam ďakujem za odpoveď, ja som si to tiež myslela, ale som tam volala a vraj potrebujem od tej firmy kde som pracovala ročné zúčtovanie, ale ešte mi to preveruje.

evittam
22. jan 2016

@timka6 No ak ti strhli nejakú daň za tých pár dní - tak nech ti spravia ročné zúčtovanie alebo si sprav DP sama na základe toho potvrdenia a tú daň ti vrátia.

timka6
22. jan 2016

@evittam myslím že mi nestrhli, a kde by som to prosim ta videla v tom potvrdení ?

evittam
22. jan 2016

@timka6 Riadok 05 - Úhrn preddavkov na daň zrazených podľa § 35 zákona (bez uplatnenia daňového bonusu)

timka6
22. jan 2016

@evittam riadok 05 je čiastkový základ dane, tam je uvedená suma a ten riadok čo ty píšeš je 06 a tam nie je nič.

zuzu122
22. jan 2016

@evita68 Myslim ze @letuska288 mi poradila spravne. Nakoniec oficialne potvrdenie vyziadala aj manzelova mzdova uct., odvolavajuc sa na par. 37

evittam
22. jan 2016

@timka6 Aha, prepáč-tak som pozerala asi staršie tlačivo - no ak tam nič nie je - teda v riadku "úhrn preddavkov", tak ti nič nestrhli a ani ti nič nevrátia. 😉

mirkamurko
23. jan 2016

@zalka Chcem sa spýtať,ked som bola min.rok na PN a potom MD a mala som príjem 3086 €,to sa ráta ako príjem a manžel si môže na mňa odrátať ten zvyšok,čiže mu vrátia len nejakých 135 €?a daňové priznanie si mám aj ja podávať,aj mi niečo vrátia?

letuska288
24. jan 2016

@mirkamurko Do tvojho príjmu sa ráta príjem, maródka aj materské, ak toto spolu činí 3086 €, tak mu vyrátajú vrátku iba zo zvyšku.

lilia9090
24. jan 2016

Chcete si mesačne zarobiť niečo navyše? Ako na to na http://zarabajnainternete7.webnode.sk/

zalka
24. jan 2016

@mirkamurko neviem či toľko vrátia nakoľko si mng. môže uplatniť tvoju nczd lebo má právo len za tie mesiace kedy k prvému v mesiaci bolo dieťa narodené .. za ostatné mesiace nárok nemá... čiže ti nevýjde zrejme nič ... napíš kedy sa dieťa narodilo

mirkamurko
24. jan 2016

@zalka nar.3.8.

zalka
24. jan 2016

@mirkamurko môže si uplatniť za 4 mesiace tj. 1267 eur .. a tvoj príjem je vyšší takže si neuplatní nič. Až 1.9. si mala splnenú podmienku teda vždy sa splnenie podmienky berie k prvému v mesiaci ...

mirkamurko
24. jan 2016

@zalka díky moc,to je také komplikované