Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
Dobry vecer. Moze si na mna manzel uplatnit nezdanitelnu cast ak som minuly rok poberala rodicovsky prispevok a pocas jeho poberania som sa zamestnala, teda 3 mesiace som mala aj rodicovsky aj plat? Ak ano, pocita sa do prijmu plat iba za tie mesiace, pokial dieta nedovrsilo 3 roky alebo plat za cely kalendarny rok?vdaka
Ahojte, prosim vas, viete mi poradit? ospravedlnte ma, nemam cas teraz citat vsetko, mozno sa to uz spominalo. manzel si chce uplatnit dan na mna, manzelku, za minuly rok som poberala len rodicak, ziadne ine prijmy, je mozne, ze dostaneme vratene cca 1400 eur? dakujem vam.
@lucylucy1 tu si to mozes vypocitat http://www.finance.sk/dane/informacie/nezdanite...
@lucylucy1 Vrátia mu len sumu, ktorú zaplatil na daniach a ak mal vysoké príjmy tak určite nie celú -a ak si bola celý rok na RD, tak si môže uplatniť celú nezdaniteľnú časť na teba - v tom prípade je tá suma vrátenia okolo 700,- Eur - avšak ak ich mal aj odvedené - ak mal odvedené napr. 500,- Eur tak mu viac nevrátia.
Dievčatá môžete poradiť, či si to aj manžel môže uplatniť,ak so bola do apríl szčo,ale vykazovala som stratu a potom som poberala rodičovský,materskú som nemala?
Môžete mi poradiť? Čítam tú diskusiu a už som z toho popletená. Môže si manžel odpočítať NčZD za 12 mesiacov, ak som do decembra 2015 poberala rodičovský prísp., v dec. som sa vrátila do práce kde som zamestnaná, ale od júna do decembra som ešte mala u iného zamestnávateľa dohodu o vykonaní práce?
@zalka Dobrý deň zalka, pre odpočet manželky pre manžela sa do príjmu manželky ráta aj PN. Ak PN prešla do roku 2016, tak dávka za december prišla až v januári 2016, táto sa počíta do roku 2015 alebo sa bude počítať až do roku 2016? a ešte náhrada za stratu príjmu pri úraze sa zarátava, tá sa aj zdaňuje, ale zarátava sa aj bolestné do príjmu /z toho sa neplatí daň, takže do daňového sa nebude dávať, ale do príjmu pre manžela, čo ? Ďakujem pekne
@mijo53 v takých prípadoch je lepšie požiadať o potvrdenie zo SP .. defakto aj decembrovú výplatu dostaneš v januári a ráta sa do príjmu ... takže áno aj tá PN sa ráta do príjmu manželky , a áno aj bolestné sa zarátava do vlastného príjmu mng.
Do vlastného príjmu manželky (manžela) sa započítava akýkoľvek príjem, aj keď je od dane z príjmov oslobodený, okrem zamestnaneckej prémie, daňového bonusu, zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť a okrem štátnych sociálnych dávok, znížený o zaplatené poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré bola povinná platiť.
https://www.slovensko.sk/sk/agendy/agenda/_nezd...
@zalka dobrý deň,prosím o radu. Keďže som bola celý minulý rok na úrade práce-bez prijmu a manžel máva v čistom okolo 1100 -1200eur výplatu,je to tak,že čím viac manžel zarába,tým menej za mňa dostane? vďaka
@andrejka2424 defakto áno, ak je mu krátená NCZD z dôsledku vyšší príjmov .. ale čistý príjem nič nepovie, všetko sa ráta z hrubého
http://www.finance.sk/dane/informacie/nezdanite...
základ dane = hrubá mzda - odvody ...
vyrátaj si to a pozri podla tabulky
Ahoj.Ak si chce manžel na mňa uplatniť vrátenie daní musím zdokladovať aj príjem z pn-ky?

@mirkamurko súhlasím ... nič s tým nenarobíme