Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@zalka:
Ahojte, prosim o radu od 6.2.2015 som bola na materskej, janura 2015 som dostala riadne vyplatu a od 1.10.2015 som a rodicovskej. Moze si prosim na mna uplatnit manzel vratenie dane za rok 2015 a mozem zaroven ja ziadat o vratenie dane za odpracovany januar 2015? Vopred dakujem za pomoc. Este otazka, kde ziskam podklady? V Petrzalke na USVaR mi daju potvrdenie o materskej? Dakujem
zalka @vpvp uplatniť si môže len sumu
( 3803,33 - hrubá mzda + odvody - vyplatená MD ) /12* počet mesiacov kedy bolo dieťa narodené k prvému v mesiaci tj. ak sa dieťa narodilo v marci .. tak 1.4. bola splnená podmienka a mng. si dosadí do vzorca počet mesiacov 9 = suma kt. si môže uplatniť na teba vo svojom DP alebo RZD
.... dakujem za odpoved, este prosim dotaz:
ci som to spravne pochopila 🙂 ...... bud si uplatni manzel v danovom priznani, alebo si mozem ja poziadat zamestnavatela o vratenie dane za odpracovany mesiac v rocnom zuctovani dane??? dakujem zalka
@zalka ahoj zalka.mozem ta poprosit este o jednu radu? Ako si mam podat DP? Momentalne som na urade prace,beriem podporu a manzel si na mna v praci v rocnom zuctovani uplatnoval nezdanitelnu cast a ta pani mu povedala,ze mne mozu vratit az 19eur( lepsie ako nic) a ze si mam podat DP? Lenze ja som to v zivote nerobila a absolitne netusim co ako a kde mam vlastne urobit.poradis mi este raz? Velka vdaka a dufam,ze si ma pochopa co vlastne chcem🙂
@tilka82 vypíšeš DP typ A ... a priložíš potvrdenie o zdaniteľnom príjme ako prílohu ..
pomôžeš si napr. so stránkou https://ipdf.sk/danove-priznanie/dan-z-prijmu-f...
Kočky poprosím o radu. Manžel celý rok pracoval, príjem bol 4799,85, z toho odvody 575,15, čiže zaklad dane 4224,70 eur. Manželka bola celý rok na UP, popritom pracovala 4 mesiace na dohodu, zarobila 356 eur. Ako sa vypočíta odpočitatelna položka na manželku?
@chrumka0203 ( 3803,33 - ( hrubá mzda -odvody) ) = nczd čo môže mng. uplatniť za celý rok ak bola celý rok na UP
@zalka hruba mzda a odvody manželky však? čiže 3803,33- (356-47,70) = 3495,03 ? Lebo už som z toho jelen lebo na https://ipdf.sk/danove-priznanie/dan-z-prijmu-f... mi to hodilo sumu 1149,11, na https://www.onlinepriznanie.sk/ zas 655,00.
@chrumka0203 áno 3495,03 a ty si tú sumu vpisuješ ... resp. vpisuješ vlastné príjmy ... tj. 308,30 e na stranu 2,
a 12 mesiacov na stranu 2 ... ak toľko boli splnené podmienky
@zalka dakujeeeem
Ahojte, neviete, potvrdenie z ÚP pre manzela do prace na odpocitatelnu polozku mi vydaju na pockanie (bola som cely rok na RD). Alebo si najskor telefonicky poziadat? Chcela som tam rano ist ale veru sa mi tam nechce trepat 2x. Dakujem pekne.
@maminecka2 mne vydali na pockanie
@chrumka0203 nepoberala podporu?
@zdstar Dakujem za odpoved, skusim a uvidim. U nas su teraz take neochotne zenske 😖 Predtym som patrila pod inu pani a ta aj zlozitejsiu vec hned urobila ze ma nenecha sa tam prehanat. A teraz tato aj to, co jej staci hned len vytlacit je schopna mi to dat o 2 dni. Asi razi heslo pracuj len do vysky svojho platu.... 🤐
@evita68 nie, ona bola do januara na neplatenej rodicovskej a vraj nemala narok...

@zalka ale ja som mala plat 120 eur za dva dni dovolenky a z toho mi vysla max.podpora.mam si aj tak davat DP?dakujem