Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@zalka ako prv musim nahlasit a potom doniest doklady ci to vsetko naraz? Nechapem tomu datumu 30 dni. Ked vsetko donesiem hned tak to hned podam nie? Doklady treba znova zo socialky UP o evidencii a poberani rodicaku a manzelov len ten papier co dali teraz to danove? A este otazka to podava on ci ja?
@spisiacka je to jeho RZD , on podáva danové on mal zdaniteľné príjmy ... nie ty
a na DU donesie tvoj mng. vypracovaný DP typ A a ako prílohu dá kopiu RZD z práce, a potvdenie o tvojej evidencii na UP, a potvrdenie o tvojom príjme zo SP, a potvrdenie o tom že si bola na RD ... tj. počet príloh 4
ahojte,za rok 2015 som poberala len RP,moja uctovnicka v praci mi povcedala ze nic nemusim davat, mna sa dane netykaju a pytala som sa aj ci manzel ma dat nejake tlaciva.manzel je zamestnany ,moze mu za mna vratit dane,a ake tlaciva potrebujeme, a je to mozne aj dodatocne v tomto obdobi.nie je uz neskoro? nerobi sa to automaticky.ake potvrdenia potrebujeme.uz pri MD mi nasa uctovnocka zle poradila a musela som prerabat a kontrolovat po nej,a teraz toto. ☹ 😠
@stanulka27 potvrdenie, že si na RD ... a mohol si mng. uplatniť vo svojom DP tvoju NCZD a boli by vrátili dane,
už len dodatočné DP môžete urobiť
@zalka dakujem za odpoved,je v tom nejaky rozdiel,co sa tyka penazi .potvrdeni asi zo uradu prace.to je tak ked sa opytas a zle ti ekonomka povie 😠
@stanulka27 ak ekonomka nevie nepozná rodinnú situáciu, tak nemá dôvod na niečo upozornovať ... ako si na nete, teraz si na to prišla, prečo si sa predtým o to nezaujímala? kamarátky nič nepovedali?
vieš neviem si predstaviť firmu s 500 ludmi ako ekonomka pozná každého životný osud, či je ženatý, či žije zo ženou či má deti, či má malé dieťa, proste v takých firmách sú ludia len čísla bohužial ..
a v malej firme , ak nepozná kolegov .. tak to je na zamyslenie, dovolil ten dotyčný spoznať ho, má ona ako ekonomka záujem o ludí ako čo jak žijú, ... proste neni ekonomka na vine, možno nevedela možno áno, možno zabudla , možno nechcela ... ale v prvom rade je to zodpovednosť ľudí, ak mi ide o peniaze tak ja si zistujem a nečakám čo mi kto mi v robote ponúkne.
@zalka nasa ekonomka je externa,u nas ma nastarosti 6 ludi a o nasej rodinej situacii vie dost,2x som sa na to jej pytala co a ako este januar-februar.takze ano zaujimala.mm pracuje vo fime kde je 3000 ludi tak tam by som sa tomu ani necudovala.-tak su fakt len cisla.ale vravim aj z MD mala problem a riesila som to.akurat mm dostal papier z prace ,a ja nic,tak sa nato pytam
@stanulka27 no ale ty DP si nepodávala, a mng. ak on nedal v práci potvrdenie o tom že si na RD, čo ti vydá UP .. tak bohužial .. no stále sa to dá .. podať DDP mng. podá a peniaze prídu do 40 dní od podania DDP
Ahojte. Chcem sa opytat, od zaciatku roka poberam rodicovsky pr., od augusta uz aj pracujem a zarabam cca 800€/mes. Moze si na mna manzel alebo ja sama ziadat vratenie daní? Dakujem
Ahojte viete mi povedať či sa dá uplatniť nezd. časť na manžela ak : Je od Januára na úrade práce,odrobený cca 1 týždeň,nato išiel na PN ( stále trvá) a znova úrad práce.
PN je 240 €. ???
@margotka112 Ak je evidovaný na UP tak áno, ale PN sa myslím odpočítava od nezdaniteľnej časti.
@evittam no mne ide predovšetkým o to či sa PN ráta ako príjem alebo nie. A silno dúfam,že sa ráta.
@margotka112 PN nie je zdanitelny prijem.
Rada by som sa spýtala, ako to funguje s uplatnením NC na manželku... Manžel pracuje oficiálne za minimálnu mzdu 405€, ja som od 28.6.2015 na materskej. Čo si môže manžel na mňa uplatniť, resp. vrátia mu niečo? Je niekde o tomto nejaký článok písaný, že ako to funguje? Ďakujem
prosím vás viete mi niekto poradiť - poberala som do 02.11.2016 rodičovský príspevok z dôvodu - nepriaznivého zdrav.stavu dieťaťa - dieťa malo 2.10.2016 4roky - od tej doby som nahlásená v soc.poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov - resp dieťa chodí do škôlky na 4hodiny - a ja sa nehlásim na úpsvar - môže si manžel za obdobie počas ktorého som poberala rod príspevok uplatniť na mňa tú odpočítateľnú položku ?
Prosím Vás neviete mi poradiť či si manžel môže na mňa uplatniť NC na manželku keď zarába minimálny mzdu? Ďakujem za odpoveď

@zalka no budem sa snazit cim skor to vyriesit tam nie je urcenie datumom ze dokedy? A vdaka inak by som to nechala tak nevedea som ze da dodatocne to poriesit este. a ide o 150eur co nie je malo 🙂