Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@zalka dakujem 🙂
@zalka ahoj, môžem sa opýtať? Celý rok 2016 som bola na úrade práce, nepoberala som nič. Až v decembri som od úradu dostala 198 eur, lebo som začala robiť dobrovolnícku činnosť.
Lenže v septembri som jeden den, bola v jednom obchode na 6 hodín, mala som tam nastupiť pracovať. Ale nakoniec som si to rozmyslela a nedošlo ani k podpisu zmluvy. Takže vlastne som sa ani z úradu neodhlasovala. Lenže teraz mi prišiel papier z tej firmy, lebo oni ma na ten jeden den nahlásili do soc. poistovne a odviedli za mna aj odvody. hrubá mzda tam bola nej. 15 eur. NO a teraz neviem, čo s tým- lebo potrebujem vypísať pre manžela papier k ročnému zúčtovaniu dane. Mám tých 15 eur pripočítať k tým 198 čo mi dal úrad práce a počet mesiacov uviesť len 11 za ktoré si uplatnuje na mna odpočet? Lebo v evidencii som bola celý rok- 12 mesiacov. Takže normálne by si mal uviesť 12 mesiacov aj v tlačive.
@polyana no ja ti rozumiem ale UP si vie skontrolovať prihlásenia na SP ,
neviem ako by som to riešila .. či sa hrať na mrtveho chrobáka, a náhodou ťa spätne pár rokov vyradia z evidencie a sa nedoplatíť na ZP alebo to riešiť ak by vyradili tak hned zaradia a zaplatíš odvody len za 4 mesiace,
bude asi záležať na tom ako sa k tomu postaví pracovníčka ... že ťa z tej firmy dostali do zlej situácie.
Ahojte baby,tak je tu znovu čas daňových priznaní A ja znovu potrebujem poradiť..
Minulý rok moja dcéra dovŕšila 3 roky 8. Januára,takže predpokladám že manžel má nárok na nczd na manželku za jeden mesiac..
Minulý rok som pracovala len január,A od februára do konca decembra som bola na PN,A poberala som nemocenské..zamestnávateľ ma prepustil počas PN,V marci,takže som marodovala V ochrannej lehote
Je možnosť tým pádom, že by manžel mal nárok na nczd na manželku za celý rok?
A môžem si podať aj ja daňové priznanie ak som odpracovala len jeden mesiac? Zamestnávateľ mi strhol daň cca 25€..
Dúfam že sa nájde dobrá dušička ktorá mi bude vedieť poradiť. 🙂
Ahojte,poradi mi prosim niekto?som na rodicovskej dovolenke a v novembri(19.11) sme mali svadbu..ma manzel narok na nezdanitelnu cast na mna?aj november,ci len december?dakujem za radu
@marika1230 danové si podať môžeš, daň ti vrátia , a nie nemá nárok na NCZD za teba za celý rok, nakoľko neboli splnené podmienky. .. a dalšia vec .. tvoj plat + PN neprekročili 3803,33e ???
@zalka ďakujem za radu veľmi pekne..
No neviem presne koľko je to dokopy PN+plat,nemám ppruke to potvrdenie Z práce..
Ale vlastne ak prekročilo 3803,33 vlasne nemá nárok ani za ten jeden mesiac či?
@marika1230 áno nemá nárok ani na 1 mesiac ... lebo si nemá čo uplatniť ... ak prekročili tvoje vlastné príjmy túto hranicu
Mozem sa,aj ja opytat ,ak nirkto vie porasit.Mm bol minuly rok od 1.1PN tri mesiace,hned na to nastupil na podporu.Od decembra 2016 je znova zamestnany.Pn poberal rmtri mesiace,asi po 290€ a podporu 6 mesiacov a to 260€ pribliznr.Mozrm si nanho uplatnit odpocitstelnu cast? DAKUJRM
Prosim vas ak som v roku 2016 zarobila 3800e kolko mi vratia dan? Dakujem
@zalka môžem sa prosím vás opýtať, či si môžem na manžela uplatniť nezdaniteľnú časť, keď bol zamestnaný januar, februar, marec 2016, potom bol na podpore a od decembra je zasa zamestnany. Viem, že je tam tá maximálna suma 3803eur. Ráta sa do toho aj podpora? Alebo mám porátať len tie 4 mesiace, za ktoré mal plat? A ráta sa to v hrubom alebo čistom? Ďakujem 🙂
@anjelic dakujem..mne skor ide o to ze tento rok by som mala nastupit na 4 mesiace so prace.. pricom plat bude 3800:4..teda aby som neprekrocila minimum...da sa uz teraz vopred to nejako zistit kolko to bude? Ide skor o to ci sa mi to oplati..alebo bude lepsie ked zostanem v praci este radsej dalsi mesiac prip dva ale tym padom prekrocim 3800e..dakujem
.súhlasím s evittam...
@svetkaadamko aj platy, aj podpora
@majusqa77 ďakujem pekne 😉
@svetkaadamko ako prijem tvojho manzela sa berie jeho zaklad dane - teda hruby plat minus zaplatene odvody do poistovni, sucet od vsetkych zamestnavatelov za r. 2016. K tomu sa pripocitaju vsetky davky zo socialnej poistovne - teda ak bol na podpore v nezamestnanosti, pripadne PN, OCR. To vsetko sa spocita a ak je to dokopy menej ako 3800E, mozes si rozdiel medzi jeho prijmom a nezdanitelnou sumou uplatnit ty. Uplatnujes si pomernu cast tohto rozdielu podla toho, kolko mesiacov v roku splnal podmienky (rata sa vzdy stav 1. den v mesiaci). Zaroven manzel asi zaplatil zo svojej mzdy nejake preddavky na dan, takze by mal podat danove priznanie, kde si uplatni odpocitatelnu polozku na seba (resp. jej cast, ak ju nepresiahol) a preplatok na zaplatenych daniach mu potom vratia.
@quaxi ďakujem veľmi pekne za stryčný popis 😉 tú sumu presahuje, takže nič z toho. A v novej práci už dal žiadosť o ročné zúčtovanie, tak uvidíme, čo mu tam vyjde 🙂
Mozem poprosit o radu. Do 29.5.2016 som bola na materskej. Od 30.5 do 30.11 .2016 som bola nezamestnana. Od 1.12 .2016 som na rodicovskej.
Rata sa do nezdanitelnej casti na manželku aj nezamestnanecke? Ďakujem

@mirkaferko má nárok, dokladuješ tvoju hrubú mzdu a odvody