icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

evita68
29. jan 2014

@barborav kedy sa dieťa narodilo?

majusqa77
29. jan 2014

@barborav ja uz v daniach logiku nehladam 🙂 ako moznost by to bolo super, aj ked skor si myslim, ze to budu vysvetlovat sumarne - rocne a nie alikvotne.. myslim, ze by na tom dost prerobili 🙂

janulka_s
29. jan 2014

@barborav tak aj ja som zvedava, co sa nakoniec dozvieme 🙂

annafelixova
29. jan 2014

.
@barborav
to ano, ale ja si myslím, že to bude cele tak ako v tom vzorci. Lebo vela zien pracuje popri RD. Ale vzorec to podla mna tak nemysli
Nezdaniteľná časť základu dane za rok 2013 - vlastný príjem manželky za rok 2013 / 12 x počet mesiacov na začiatku ktorých bola splnená podmienka na uplatnenie NČZD.
ked je tam x na pocet mesiacov, ktoré to splnaju
Asi som to napisala cudne, ale podla mna to bude prijem za cely rok,

barborav
29. jan 2014

@evita68 november 2012.

evita68
29. jan 2014

@majusqa77
@janulka_s a čo potrebujete vedieť? materské sa zarátava do príjmu manželky...

barborav
29. jan 2014

@annafelixova skoda ☹

barborav
29. jan 2014

@evita68 ano zaratava, ale nakolko to zmenili tento rok a manzel si uplatni na mna iba za mesiace,ked som bola na RD, a prijem som mala iba pocas MD, tak preco by sa mal pocitat moj prijem do prijmu pocas RD.

evita68
29. jan 2014

@barborav tak potom je nárok na : 3735,94 - materská = nezd. časť na teba.. manžel uvedie v žiadosti o ročné zúčtovanie príjem z materskej

evita68
29. jan 2014

@evita68 nie je v podmienkach, že musíš byť na rodičovskom, podmienka je, aby si sa starala o dieťa do 3 rokov /resp. do 6 ak zo zdravotných dôvodov dieťaťa poberáš RP/ @barborav

barborav
29. jan 2014

@evita68 ja som vyklad pochopila tak,ze pocas MD si na teba nemoze uplatnovat, musim to este raz pozriet 😒

evita68
29. jan 2014

@barborav zle si pochopila, veď si pozri zákon, si mzdárka.. 🙂

dejnas
29. jan 2014

zarátava sa do príjmu manželky aj nemocenské - vyplácané v ochrannej dobe? ak súčasne žena poberala aj RP a nemoc. dávky? dík 😉

evita68
29. jan 2014

@dejnas áno, nemocenské sa ráta do príjmu manželky..

dejnas
29. jan 2014

@evita68 ďakujem

svetluska4
29. jan 2014

Takze do danoveho pre manzela sa zaratava len to co ste na rodicovskej, teda poberate peniaze z UPSVR, materska sa pobera zo socialnej poistovne, teda je to uplne ine. Preto treba ist na UPSVR tam vam daju doklad odkedy a kolko ste poberali rodicovsky prispevok (199€) a toto sa dava do danoveho pre manzela. Prispevky z materskej ( pocas 8 mesiacov od narodenia dietata) sa nezaratavaju, toto obdobie sa vam rata u zamestnavatela, preto ked nastupujuete do prace mate za toto obdobie aj nabehnutu dovolenku 🙂

evita68
29. jan 2014

@svetluska4 úúúúplne zle

svetluska4
29. jan 2014

@evita68 ??? Cele zle? Takto mi to bolo vysvetlene na urade

evita68
29. jan 2014

@svetluska4 to na akom úrade? prečítaj si, čo som písala vyššie, to platí

svetluska4
29. jan 2014

@evita68 myslis to ze zena nemusi byt na rodicovskej... hej to je jasne, ale musis vydokladovat ze nepracuje a ake su jej prijmy. To co som ja pisala mi povedali na UPSVR a zjavne sa to tykalo situacie ze je zena na RP. Ci aj to je zle?

evita68
29. jan 2014

@svetluska4 ak si chce manžel na manželku uplatniť nčžd musí manželka bud :
starať sa o dieťa do 3 rokov /resp, 6/
alebo byť evidovaná na úrade práce
alebo poberať opatrovateľký príspevok
alebo byť invalidná, zťp

do jej príjmu sa ráta takmer všetko, okrem rodičovského príspevku /čiže ráta sa príjem zo zamestnania, nemocenské, materské, príjem z podnikania atd

svetluska4
29. jan 2014

@evita68 ano presne takto to chapem aj ja 🙂. Ja som popisala situaciu ked je zena na RP

evita68
29. jan 2014

@svetluska4 Takze do danoveho pre manzela sa zaratava len to co ste na rodicovskej, teda poberate peniaze z UPSVR - NIE, RODIčOVKSý SA NEZARáTAVA, materska sa pobera zo socialnej poistovne, teda je to uplne ine. MATERSKá SA ZARáTAVA Preto treba ist na UPSVR tam vam daju doklad odkedy a kolko ste poberali rodicovsky prispevok (199€) a toto sa dava do danoveho pre manzela. NIE, TOTO SA NEDáVA DO DANOVéHO PRE MANžELA Prispevky z materskej ( pocas 8 mesiacov od narodenia dietata) sa nezaratavaju, ZARáTAVAJú toto obdobie sa vam rata u zamestnavatela, preto ked nastupujuete do prace mate za toto obdobie aj nabehnutu dovolenku emoticon

som skopírovala tvoj príspevok, kde radíš zle.. takže si to nepochopila.. opravy sú veľlými písmenami

annafelixova
29. jan 2014

@barborav
@majusqa77
Tak tu je odpoved
Do vlastného príjmu manželky (manžela) sa započítava akýkoľvek príjem, aj keď je od dane z príjmov oslobodený, okrem zamestnaneckej prémie, daňového bonusu, zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť a okrem štátnych sociálnych dávok, znížený o zaplatené poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré bola povinná platiť.

Medzi štátne sociálne dávky patrí iba:
•príspevok pri narodení dieťaťa,
•príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa,
•príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá alebo viac detí súčasne,
•príspevok na pohreb,
•rodičovský príspevok,
•prídavok na dieťa,
•príplatok k prídavku na dieťa,
•vianočný príspevok dôchodcom,
•príplatok k dôchodku politickým väzňom.

Poznámka: Materské, nemocenské dávky, všetky druhy dôchodkov, výhry a pod. sa započítavajú do úhrnu príjmov manželky a majú vplyv na výšku nezdaniteľnej časti základu dane, ktorú si bude manžel uplatňovať na manželku.

majusqa77
29. jan 2014

@annafelixova mna skor zaujalo na tom prispevku hore to rozdelit na cas pocas md a zvlast pocas rd a muzovi dat do danoveho len mesiace s rp 🙂 aj ked je to asi fakt blbost 🙂

bambulka026
29. jan 2014

@eeffka ok, dakujem 🙂

evita68
29. jan 2014

@majusqa77 vyššie som vysvetľovala, už to nemýlte

svetluska4
29. jan 2014

@evita68 fuuuuuha, tak teraz neviem, myslim ze sa mylis, nie prvy rok podava manzel danove kde si ma zahrna. Materska je v podstate nemocenska lebo ju vyplaca socialna poistovna a ako si pisala toto sa nezaratava.
Takto mi to potvrdila aj uctovnicka z prace. Neviem, nechcem sa tu hadat , ale to co som popisala je uz odskusane.

evita68
29. jan 2014

@svetluska4 tak potom to robíte celé roky zle.. materské aj nemocenské sa zarátava do príjmu manželky pri uplatnení manželovej nezd. časti