icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

nikaj
2. nov 2014

a preto potrebujem vedieť koľko hodín môžem odpracovať brigádnicky aby manžel nárok mal

evita68
2. nov 2014

@nikaj tak ešte raz: Nárok je len za mesiace, v ktorých k prvému v mesiaci manželka poberá buď RP, alebo je na upsvar, alebo je zdravotne postihnutá.... píšeš, že toto nesplňaš, tak manžel nebude mať nárok..

nikaj
2. nov 2014

@evita68 to akože je zbytočné brigádovať lebo manžel aj tak nebude mať nič?

evita68
2. nov 2014

@nikaj to chceš kôli tomu brigádovať? veď tvoj príjem by len znížil jeho nárok, keby ho mal..

zuzana1104
18. nov 2014

ahojte🙂chela by som sa spytat akoto je.prepačte za chyby.....no ....žijem so svojim priatelom spolocne aj so synom .priatel je zamestnany v robote ma aj nahlaseneho syna takze pobera bonus on ...syn ma už 2roky a10 mesiacov ..az teraz sme sa rozhodli ze sa vezmeme 🙂sme spolu uz 5 rokov ...no otazka znie .ak sa zobereme do konca decembra co aj planujeme ,vratia nam spetne tu ciastku (neviem ako sa to vola ja som stoho jelen ) ked donese do prace sobasny list .aby mu vracali namna dan ci ako 🙂da sa to aj spetne 🙂od vlastne ako sa narodil nas syn .dodavam ze som este na rodicovskej .vo february my konci ..ale uz teraz pracujem vmojom zamestnany na 4hodiny...po skonceny rodicovskej sa vracam na plny uvezok . že ci sa da poziadat ked sa bude riesit vratenie dani ..tak aj spetne namna ked som bola na materskej ...kedze rodicovsky sa asi nerata ci????? 😉

sundance
10. jan 2015

Ahojte, chcela by som sa spytat, ci si manzel moze namna uplatnit nezdanitelnu cast z dane. Minuly rok dostal 700e, to som bola cely rok na rodicovskej. V roku 2014 som poberala cely rok rodicovsky prispevok ale v septembri som zacala aj robit. Dostaneme nieco? Dakujem

david93
10. jan 2015

otázka - od septembra vám strhávajú nejakú daň? záleží na výške vašich príjmov, či sa vám viac neoplatí dať si sama za seba

evittam
10. jan 2015

@sundance Podla toho kolko bol tvoj zarobok od toho septembra,o tu sumu sa znizuje nezdanitelna ciastka na teba u manzela.

evita68
10. jan 2015

@david93 môže si nčzd uplatniť aj sama, aj u manžela..

marika1230
11. jan 2015

@evita68 ahoj prepač ze som ta označila ale vidím ,ze sa v tom vyznáš.. 🙂 Má manžel nárok na nezd.cast na manželku,ked ja som cely rok 2014 dostavala rodičovsky prispevok,manžel ma priemerne v čistom 500,sem tam aj 550e s dvomi bonusmi na deti.... dakujem 🙂

evita68
11. jan 2015

@marika1230 ahoj, áno, má..

marika1230
11. jan 2015

@evita68 dakujem ze si napisala,kolko to vychadza okolo 700e?a mysliš ze ked da robit danove priznanie v praci tak mu urobia aj nezd.cast na manželku..,?alebo mu to mam radsej robit ja?

evita68
11. jan 2015

@marika1230 no jemu vrátia len toľko, koľko mu strhli, bude to zrejme do 600 eur..jasné, ak si uplatní nčzd aj na teba, spravia mu to aj v práci..

deli06
15. jan 2015

Ahojte,mam otazku,,bude si moct manzel na mna odpisat nezdanitelnu cast,poberam RP ale aj opatrovatelsky prispevok na ztp osobu..aj to sa tam zaratava?dakujem

david93
15. jan 2015

@deli06 rodičovský nie, opatrovateľský áno

katarina644
15. jan 2015

ahojte, mam predlzeny rodicak zo zdravotnych dovodov na syna prvy rok, asi manzel uz nedostane za mna vratenie dani vsak? musim aj nieco mu doniest do roboty zo socialky alebo odnekial, ze som na predlzenej? a chcela by som sa spytat, mame prvacku, ci treba aj od nej nejake potvrdenie zo skoly. dakujem.

deli06
15. jan 2015

@david93 ak som spravne pochopila, tak o tolko kolko som dostala opatrovatelsky mu menej vratia? Musi dat do prace nejake potvrdenie,ze to poberam? Vychadza to iba pol roka,tak dufam,ze aspon nieco vratia 😠

evita68
15. jan 2015

@katarina644 kedže poberáš RP, tak manžel si môže uplatniť nezdan. časť aj na teba.. od dcéry nič nepotrebuješ..

david93
15. jan 2015

@deli06 z jeho daňového základu sa odpočíta na vás 3803,33-opatr.príspevok,
to ešte nie je daň, ale daňový základ, z ktorého sa na mu vypočíta daň
záleží na výške jeho príjmov

sofia244
16. jan 2015

Ahojte poprosila by som i radu brala som 4mesiace rodicovsky orispevok + 6 mesiacov podpory v nezanestnanosti ;ked to vsetko zratam z
tak za rok to bolo okolo 2900 prijem jedo akej sumy sa da ulava a ci vobec mam narok

david93
16. jan 2015

@sofia244 myslíš odpočítateľnú časť na manželku? manžel si môže uplatniť na teba odpočet 3803,33-tvoja podpora
(píšeš o 10 mesiacoch neviem čo bolo tie zvyšné dva)
rodičovský sa do tvojich príjmov nepočíta

sofia244
16. jan 2015

Tie 2mesiace som uz nedistala uz nic ☹

david93
16. jan 2015

ale dôležité je či si bola evidovaná na úrade práce tie dva mesiace, lebo nárok na odpočet má manžel len ak si na RD alebo na UP v daný mesiac

katarina644
17. jan 2015

@evita68 aj ked som na predlzenej materskej, tak moze dostat vratenie dani? lebo som nieco pocula, ze je to po troch rokoch zrusene. tak neviem sama....

evita68
17. jan 2015

@katarina644 neviem, od koho si počula zaručenú správu, ale platí, čo som ti napísala..

jena17
22. jan 2015

Ahojte, viete mi poradiť niekto? Jedna známa bola od januára do septembra na rodičáku. v októbri nastúpila do práce. Môže si jej manžel uplatniť NČZD na manželku? a ona si môže tiež požiadať zamestnávateľa o vykonanie RZD?

evita68
22. jan 2015

@jena17 áno/áno

renatka_dunova
24. jan 2015

ahojte chcela by som sa spytat ci si moze manzel uplatnit NCZD na manzelku ak som od januara brala matersku od 26,9,2014 beriem rodicovsky .sobasili sme sa 30,5,2014.dakujem za odpoved

andrejka2424
24. jan 2015

Poradíte aj mne? Tak v tomto som úplný jeleň,ale len tak zo zvedavosti ma zaujíma,keď som celý minulý rok nemala žiaden príjem-bola som na úrade práce a manžel má v čistom okolo 1000 eur výplaty,koľko cca mu vrátia? ďakujem krásne 😉

renatka_dunova
24. jan 2015

evita68:: ahojte chcela by som sa spytat ci si moze manzel uplatnit NCZD na manzelku ak som od januara brala matersku od 26,9,2014 beriem rodicovsky .sobasili sme sa 30,5,2014.dakujem za odpoved