Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?
Ahojte,
som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.
Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔
Ja som v 16- tich už brigádovala,ale nie preto, že sme nemali peniaze, rodičia robili, peniaze sme mali, ale ja som chcela svoje peniaze. Robila som na Domasi casnicku, krátky dlhý týždeň od 06.00 do 22.00. Bolo to náročné, aké chcela som. Tak syn nech sa zdvihne, nájde brigádu, v pokladni nemusí rozprávať s ľuďmi, len povie sumu, môže ísť na stavbu, či do výdajne stavebného materiálu do predajne. Veľa mladých si takto privyrába.
@dankabg aj moj chodi do posilky, a studentske vstupne je 3,50.
Hlavnou myslienkou bolo, ze je proste vycerpany na to, aby brigadoval cez skolsky rok, tym ze vstava o 5tej a o 16.00 je doma, uz neviem kam by sme tu brigadu zastrcili.
Aj ja som matka samozivitelka. Cez leto vsak nepustim, aby nepracoval.
Je to inak na hlavu, toto. Že od 18 rokov zrušia DB. Mám syna na VŠ. Práve tam je najviac nákladov. A potom aj tí maturanti 19 roční. Ako ja neviem, ale všetko je naopak. Radšej budú podporovať 100ročnych ľudí ako mladých, aby mali vzdelanie, prácu, zázemie na SK.
@tina5959 presne tak! Moj syn studuje 6rocnu vš a tych 50 e nas nespasi, ale potesilo aspon nieco. Na male deti tak vysoky bonus nema logiku. Argument politikov, ze starsi mozu brigadovat je zvlastny, ale co sa cudujem, vzdelanie pre nich nie je priorita. Smutne, ale zvladneme aj bez tej almuzny. Moj syn skonci skolu ako 26 rocny a to studuje plynule bez prestavky.
@la_dolce_vita mas uplnu pravdu, u nas v SR nechcu politici, aby ludia mali VŠ, vsak čim je menej vzdelany tym viac mu mozeme klamat a ten hlupak tomu aj uveri!
Lenze v inych krajinach chapu, ze cim viac ludi ma VS tym, je silnejsia a dynamickejsia ekonomika.
@la_dolce_vita v tejto republike už nič nedáva logiku.
@la_dolce_vita presne aj moja skončí ako 26 ročná, mala bylingvalne 5 ročne gymnázium, a teraz 6 ročné denné štúdium
@la_dolce_vita Tiež 6 ročnú v BA
Ja som od 16tich rokov bola v práci- od 6:30 som šla pešo so súrodencami do škôl ,odniesť ich a potom som musela stihnúť aj ja ,a to sme mali školy od seba vzdialené. Nachodila som každý deň okolo 6-7km tam a 6-7km späť. Škola mi končila okolo 15-16tej a išla som hneď z nej do práce na poobednú ,prípadne na nočnú. 5 dní v týždni ,väčšinou len cez týždeň ,cez víkend ma nechceli. Bolo to ťažké ale ak váš rodič nedokáže zarobiť dostatočne a vidíte ako sa trápi finančne. Musí sa človek zaťať a ísť pomáhať. Dneska nie je nič zadarmo a aby 18 ročný chalan nechal všetko na matku je nemysliteľné. On si brigádu môže nájsť kdekoľvek a aspoň sa naučí pracovať a že nič nie je zadarmo. Pošli ho do práce ,už je dospelý ,nemá 10 rokov.
Je to veľmi ťažké v dnešnej dobe ja som vždy sa snažila buď ešte súkromne opatrovať,deti,starých ľudí,alebo ak vieš matematiku,slovenčinu,niake predmety zo ZŠ doučiť, popritom som pekne zarobila na hačkovaných hračkach, v minulosti som ešte aj súkromne upratovala aby som zarobila niaku korunu navyše popri 8 hodinovej práci možnosti je veľa spomínam si ešte na balenie pre istú firmu drobnosti a lepenie kódov na tovar ,odkladanie tovaru,nosenie letákov,si referentka tak skús bude polročné vyúčtovanie za byt,elektriku ,
@mircalla ficovoliči sú takí zadubení, že aj tak budú Robovi ruky bozkávať napriek všetkému.
@mircalla presne tak. potom sa čudujeme mladým, keď majú depresie. ale bude horšie, nechcem strašiť, hovorím z prvej ruky, som psychologička na krízovej linke a situácia sa zhoršuje. horšie je už len na východ od nás, tam kde je vojna...všetci tú situáciu s duševným zdravím vnímajú, desia sa, ale nikoho nenapadne, že raz sa ho to môže dotknúť, a po Novom Roku o to viac.. nuž, tí, ktorí si tú cestu do pekla vydláždili, nech si užijú. horšie je to, že strhnú so sebou aj ďalších.
@zuzinabila teba mat za psychologicku musí byť konečná .
@kikappp to sa klientom nehovori.pisem to tu rodicom ako vystrahu. A je to aj zdvihnuty varovny prst tejto vlade co robi s nasou krajinou.my psychologovia uz len hasime poziar,ale casto ho zalozi niekto iny:(
@zuzinabila kto nemá svojho psychológa, nech sa hlási u súdruha zincicu, ze? A mladý ze maju depresie? Keby mali povinnosti ako my za mlada, nemali by na žiadne depresie čas, tomu ver. Je to inak aj veľmi dobrá výhovorka. K psychológovia chodia ľudia s úplným hlupostami a ľudia, či by ich naozaj potrebovali sa k nim potom nedostanú. Asi toľko k tomu. Ale však aspoň mate prácu a najma peniaze, ze?
@zuzinabila a co akože pomôže tvoja výstraha a negativizmus rodičom?Si fakt top psycholog to vidno po pár riadkoch, nečudujem sa ,že sme takto dopadli ,keď sú tu tzv .odborníci nastavenia a úrovne,vyjadrovania ako ty ..uz len dúfam, ze je výmysel, ze so psycholog .
@lienka.7 velmi ubohe co pises
@kikappp o svojich kvalitach som presvedcena🙂takze tvoj pokus zhodit ma vysiel nazmar.

Niektore tu pisete, ze od statu nic neocakavat. Ja nic neocakavam vo forme nezmyslenych davok ci danovych bonusov, nepotrebujem to. Ale ocakavam, ze peniaze danovych poplatnikov sa nezokradnu, ocakavam nejake dialnice, nejake slusne skolstvo aj to, dostatok skolok namiesto vyplacanie predlzenych rodicakov, lebo mi dieta nevzali do skolky v spadovej oblasti (idiotska dalsia davka z nasich dani) ze do nemocky nemusim nosit toaletak a ze mi tam nelietaju netopiere.
Tiez ocakavam, ze peniaze sa nebudu rozdavat uplne neadresne a za nic za rozne fejkove diagnozy atd. Vidim, ze niektore ste spokojnucke a za svoje dane vobec nic neocakavate a nevadi Vam, ako sa miliardy rozkradaju a este aj zatlieskate.