Notárska úschova pri kúpe bytu so záložným právom v prospech banky

hugger
19. dec 2023

Kupujem byt zaťažený hypotékou. Rozumiem tomu tak že ak by nebola, budem žiadať aby na moju ochranu boli peniaze na notárskom učte až do okamihu zápisu do katastra.

Lenže návrh zmluvy ktorý som dostal od realitky hovorí o tom že peniaze vyplatím po podpise zmluvy a k zápisu dôjde neskôr. Vnímam to ako riziko že ak by z nejakých dôvodov nedošlo k zápisu do katastra a predávajúci peniaze nevráti zostava mi jedine možnosť vymáhať súdnou cestou a to je zdĺhavé a neisté.

Je nejaké riešenie ochrany kupujúceho aj v prípade kúpy bytu s hypotékou?

vikisisi
19. dec 2023

@hugger druhú časť kúpnej zmluvy zaplať až po vklade záložných zmlúv a kúpnej zmluvy na kataster

titla
19. dec 2023

@hugger Ak kupujes byt zatazeny hypotekou, tak v prvom rade musis vyplatit banku, ktora hypoteku poskytla. Ale tam by som sa o svoje peniaze nebala. Jedna bankova institucia nebude robit podvody a riskovat sudne konanie kvoli jednemu bytu.
Predpokladam, ze cast kupnej ceny pojde na vyplatenie hypoteky banke a druha cast predajcovi. Mozes predajcovi navrhnut, ze nehnutelnost vyplatis v dvoch sumach. Cast kupnej ceny banke a druha cast predajcovi pojde do notarskej/bankovej uschovy a bude predajcovi vyplatena az po prepise.

la_dolce_vita
19. dec 2023

Mala som to podobne a dokonca bez realitky. Peniaze sa delili na viac casti. Jeden den sme s predavajucim vsetko obehli vratane banky a katastra. Banka musi vydat suhlas s predcasnym splatenim. Kataster da hned plombu, co je take predbezne opatrenie, kym neprebehne zapis. Dobra realitka je tiez ista zaruka.

hugger
autor
19. dec 2023

@titla @la_dolce_vita

Ta cast kupnej ceny ktora sa pouzije na splatenie hypoteky sa uhradza

A. v prospech osobneho uctu predavajuceho vo financujucej banke ALEBO

B. v prospech uctu ktory vlastni banka a je pouzivany na splacanie hypoteky predavajuceho?

Chcem sa vyhnut situacii ze predavajuci bude mat peniaze na svojom beznom ucte a nepouzije ich na splatenie hypoteky

la_dolce_vita
19. dec 2023

Hypo sa vyplati banke na zaklade suhlasu banky s predc.splatenim. Tam budu uvedene presne udaje vratane sumy, vs, cislo uctu, datum. Ten je potrebne dodrzat. Ja som urobila priamo vklad na pobocke. Zvysok predavajucemu.

titla
19. dec 2023

@hugger hypoteku vyplatis priamo banke. S tymi peniazmi predavajuci nebude mat moznost vobec disponovat a nema k nim ziaden pristup.

S tym vyplatenim banke to ma presny postup. Najskor sa musite dohodnut ku ktoremu datumu sa presne hypo vyplati. Banka na zaklade toho vypocita zvyskovu splatku uveru. Vytvori ucet na ktory bude suma vyplatena. Ten ucet patri banke. Spise sa zmluva na zaklade ktorej banka po obdrzani vyplatenej sumy zrusi zalozne pravo. Toto je bezny postup a nepredstavuje pre Teba riziko.