Preplatenie hypotéky a postupné kroky

ivonetta
10. aug 2015

Ahojte, chcela by som sa Vás spýtať ako prebieha proces čerpania hypotéky. Kupujeme si byt na ktorom majú predávajúci hypotéku. My si berieme tiež hypotéku cez banku, čakáme už len na doklady od predávajúcich. V prípade schválenia úveru sa ide na kataster hneď alebo až po preplatený na účet kupujúceho? ( čítala som, že peniaze by sme mu mali poslať až keď bude daný návrh na katastri ale neviem kedy tam máme ísť a podať ho) Čo sa týka podpisu kúpnej UZ tá sa podpisuje na notárskom úrade? A pri dokladovaní kúpnej zmluvy v banke ju musíme mať už podpísanú, alebo stačí len návrh?

Ďakujem vopred za odpovede. 🙂

gabrielaslivkova
10. aug 2015

@ivonetta záleží, ako to chce banka a ako to máte uvedené v zmluve - ale vám bude schválená hypotéka. aby ste ju mohli čerpať, budete musieť splniť určité podmienky. jednou z podmienok bude zavkladovanie záložných zmlúv (jedna návšteva katastra) - banka vám môže pustiť peniaze (po splnení aj ostatných podmienok) na návrh na vklad záložných zmlúv (keď je na liste vlastníctva plomba), alebo až na zavkladované záložné zmluvy (keď je už na LV záložné právo). potom sa podáva návrh na vklad kúpnej zmluvy (druhá návšteva katastra).
neviem, čo presne znamená toto: "peniaze by sme mu mali poslať až keď bude daný návrh na katastri ", či ide o návrh záložných zmlúv, alebo kúpnej zmluvy. klientom som to odporúčala tak, že nech vložia najskôr záložné zmluvy a keď ich pracovník preberie, nech mu podajú kúpnu zmluvu (aby boli aj v takom poradí zapísané) - v rámci jednej návštevy.
predávajúci vám bude musieť predložiť súhlas so splatením ich úveru, kde budú mať vyčíslenú presnú sumu k presnému dňu na presný účet a vaša banka tam vtedy pošle peniaze (aby tam boli včas a v plnej výške).
v prípade kúpnej zmluvy, banky vyžadujú k čerpaniu predloženie podpísanú, notárom overenú kúpnu zmluvu (pri žiadosti to až na pár výnimiek stačí ako návrh kúpnej zmluvy).

janicka648
Odpoveď bola odstránená
Zobraz