O koľko vám zvýšili školské obedy?
Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

U nas na druhom st je suma obedu 1,70e. Cca 35e ba mesiac. Záleží kolko je dní. Syn chodí aj ked vymýšľa. Ja som v práci tak viem ze kym pridem tak mal teply obed. Doma nevarím denne. Tiez sa zacal dosť sťažovať, že obedy byvaju hrozné. Presolene alebo zas nedochutene.. Stane sa ze aj pochváli.. Ale kym bol mcca tretiak tak chvalil aj na duplu išiel.. Neviem co sa stalo. Pokazili sa. Aj jednoduché jedla sa da navariť chutne.
@a_adamcova preco nepovies aj b? Ze sa k doplatku dostanu az niekedy v maji? .. Ze musia zit pod jednou strechou? .. Co rozvedeni rodicia v tomto pripade?
@zirafkasaska prečo premúdre komentáre? veď práve tu na MK píšu mamičky ktoré sú spokojné a ktoré nie sú spokojne. Tak niekde to ide a niekde nie. A ceny potravín sú v podstate rovnaké na celom Slovensku
@lenkaviki48 teraz doniesli listky na zaplatenie- prvostupniar, 38, piatacka 38, plus 2x rezia 18 za pol roka, stredoskolak 56 eur
@sella38 A? Dostanú sa k nim, je jedno kedy. Ja som si napríklad nikdy neuplatňovala mesačne daňový bonus, ale iba pri ročnom zúčtovaní ... A vôbec v tom problém nevidím. Za predošlé vlády sa nedostalo nič, ani mak. O zvyšovaní prídavkov alebo daňového bonusu ani nehovorím. Nikdy sa nevyhovie každému - bohužiaľ je to tak. Lenže mnoho rodín si prilepší o dosť. A nie sú to len bohatí. Živnostníci sú v nevýhode, to uznávam. Sama som živnostníčka. Preto si daňový bonus bude už uplatňovať môj manžel.
@sendy1977 ako inak sa dajú nazvať komentáre, ktoré si z vzoroveho popisu situácie z jednej školskej jedálne vyberú iba to, že v piatok boli na obed špagety s kečupom? Podľa mňa je to normálne a vôbec to neriešim, pretože určite nie je v mojich možnostiach zabezpečiť svojmu dieťaťu každý deň teply obed, pretože som v práci a ona v družine. Tiež som šťastná, že deťom má v škole kto variť, a že jedlo je úplne v pohode. Rada by som za obedy priplatila, aby mohli variť z kvalitnejsich surovín, ale nie je to možné a robia naozaj všetko čo je v ich silách. Používajú bylinky zo školskej záhradky, vedia ako jedlo dochutiť, napriek tomu, že limity na soľ určuje norma a nemajú dovolené mať volne dostupne ani soľ (iba pre učiteľov). Vždy keď som bola obed zobrať (keď náhle ochorela a neodhlasili sme obed) jedlo bolo chutné. Vždy majú k obedu ovocie, šalát, džús alebo nejaký dezert. Neviem ako sa to dá zo sumy cca 1,20€. Videla som aj fotky co všetko deti odnášajú a keď na tanieri zostávajú kuracie prsia, bez toho aby sa ich dieťa co i len dotklo, je to pre mňa nepochopiteľné. Od malinka sa snažím svojim babám vysvetliť, že majú zjesť polievku a ak im niečo nechuti, nech si to radšej nezoberú. Pripadne nech zjedia prílohu, alebo iba mäso bez prílohy. Aj druzinarky to kontroluju, takže by dieťa nemalo byt hladné. Mladšia nemá rada ovocie, prinesie ho domov a dá ho sestre 🙂
Vždy je to o ľuďoch. O vedúcej školskej kuchyne a kuchárkach, ktoré ak robia svoju prácu s láskou, dokážu vyčarovať neobyčajné jedlo aj z toho mála co majú k dispozícii. Ale v neposlednom rade je to aj o nás rodičoch, ako to mame nastavené, či vôbec tušíme ako fungujú školské jedálne a ako si vážime prácu tých, ktorí pestujú zeleninu, chovajú zvieratá a koľko tieto veci stoja.
@zirafkasaska suhlasim. Preto syn chodí stale na obed. Skoda ze sa u nas pokazili. Jedlo ako take nema problém. Zje skoro vsetko.aj hovädzie s omackou co ine deti ani neskusia lebo to nepoznaju.. To viem od kuchárky. Napr ked maju syr "vyprážaný" v rure ten nezje. Ine deti ano. Len akosi je problem ze jedlo nie je dochutene. Co je škoda ked napr pred 2r mu chutilo velmi.
@janamiklusova to je nejaká súkromná škôlka?
@zirafkasaska to si ozaj vystihla . My sme mali v stredu rodičovské v MŠ a pani učiteľky boli nahnevané,že deti nechcú jesť ,nemajú stravovacie návyky. Jedli by len nezdravé veci . A nezabudla podotknúť,že moje dve deti zjedia jedine všetko a vidieť ,že doma denne varíme a nestravujeme sa kade-tade a z donášok a najhoršie,že rodičia im očkujú do hláv nezmysly . Z 30tich až 2 deti , úplne na zaplakanie koľko denne vyhodia jedla . Z našej školskej kuchyni veľmi dobre viem aké jedlo ide takže výhovorky,že sa to nedá jesť neobstoja . Jedia to isté aj pani učiteľky a zamestnanci. A musím podotknúť,že nedá sa stále variť len to naj , kde by vzala na to kuchyňa peniaze . V škole deti to isté , polievky nejedia priam skoro vôbec , teda máločo ľúbia . Toto všetko je o rodičoch hlavne a fakt kto nie je spokojný nech varí doma alebo nech im objednajú z donášok
@zoja1234 Je to normálna štátna škôlka. Varia v ZŠ oproti cez cestu. V tej škole pracujem a obedujem každý deň. Neuberajú ani na množstve ani na kvalite. Je to naozaj chutná strava, nepotrebuje ani dosoliť ani dokoreniť. Ale chápem, že ak je niekto z domu naučený na slané, vyprážané, ... tak mu nechutí. A áno, vidím ako deti odnášajú nezjedené jedlo k okienku. Polievku zje minimum detí (prečo? Lebo ani doma nevaria - to je odpoveď detí ale aj rodičov). Šalát? - Neprosím si, doma také nejeme. Všetko je to o tom ako sú deti nastavené z domu. A ak niekomu nevyhovuje strava v školskej jedálni z akéhokoľvek dôvodu tak tam dieťa predsa chodiť nemusí. Ja som za našu jedáleň naozaj vďačná a vážim si každú našu kuchárku. Naozaj to robia najlepšie ako im peniaze a školské normy dovolia.
@zirafkasaska áno presne tak by mali fungovať školské jedálne 😉 . Ale prečo to nikde ide a niekde nie? Kamarátka učí na ZS a ani jedená učiteľka tam nechodí na obed. A to kamarátka vážne nie je v jedle prieberčivá. Za obed neplatí iba rodič ale aj štát dáva dotáciu, tak niekde sa vedúca školskej jedálni snaží a niektorej je to jedno.
@mooonika1975 ani moje deti nemajú radi sladké jedlo, a to som ich tomu neučila od mala mohli jesť všetko aj čokoládu ale nejedia lebo im to nechutí, žiadne sladké jedlo, moji sú mäsové a rybacie typy 😁
Ženy veď čo čítam len na prvej strane tak platíte super peniaze. Ja len za stravu na jedno dieťa v škôlke platím 69€ a to tam mám dve deti. A vám sa zdá veľa 30-40€ za obed na jedno 🙄
@zabka1987 mne syn vravel, že keď je k obedu banán, spolužiaci ho mačkajú, dokým nie je čierny a potom ho vyhodia do koša. Keď sú mandarínky, tak sa tým ohadzuju. Mne je smutno z takýchto detí a rodičov, ja som vždy mojim vravela, keď nechcú ovocie, jogurt, výživu,nech prinesú domov. Zjem ja alebo manžel. Syn tak minule priniesol 6 zachránených banánov, ktoré by inak skončili v koši.
Moji chalani tiež majú veci, ktoré neľúbia, ale keď vie, že je hokaido polievka, nenaberie si, keď je sviečková, odhlásim ich. Zato nemajú problém zjesť hlavu surového karfiolu, či osupanu surovú mrkvu alebo kaleráb. Inak ľúbia všetko, milujú zeleninu, sladké jedlá, a aj tie špagety s kečupom a syrom. Neviem, či iné mamy doma varia denne luxusné jedla, ale u nás, keď sa nestíha, sú aj špagety s kakaom..a? Nie je na tom nič zle.
Bežné robíme parené buchty, žemľovky, cestovinu s makom, či ovocné guľky, závin na obed.
1 deň je takéto lacné jedlo,zato na druhý deň je losos..musia to vyvážiť.
Tu nikto nikdy nebude spokojní, veď nech skúsia doma denne variť inú polievku, iné hlavne, pridať kus ovocia a minút za mesiac len 45€ napr.
@sendy1977 neviem prečo to nejde všade, myslím si však, že je to iba o ľuďoch. Ak ešte stále funguje to, že kuchárky chodia domov s plnými taškami jedla, ako sme videli naše kuchárky keď som bola dieťa, tak to je vysvetlenie, prečo dieťa na obed dostane suché konce koláča. Ja ako rodič sa môžem sťažovať v škole, a keď tých sťažnosti bude viac, bude sa tym musieť niekto zaoberať. Ak je to škola, ktora ma problém zohnať kuchárky, tak k tomu môže zriaďovateľ pristúpiť aj tak, že povie - ber alebo nechaj tak. Nie si spokojná, var doma, nikto ta nenúti obedovať v škole. Ak k tomu mamina pristúpi tak, že dieťa odhlási a nepovie, prečo je nespokojná, tak sa ta situácia vlastne ani nedá zmeniť.
Presne ako sa už spomenulo, deti majú hrozne stravovacie návyky. Pamätám si ešte v škôlke, robili im skvelé pomazánky, na olovrant mali väčšinou chlebík s pomazankou a zeleninu. Alebo nakrájane ovocie. Viem o tom celom dosť, keď som bola tehu, tak ma zachraňovali práve tie ich olovrantove chlebíky, pretože by inak skončili v koši. Ja s vyplazenym jazykom par minút pred zatvorením škôlky a v triede plná tácka chlebíkov, pretože deti radšej chceli suchý 🙂 Tak som si raz vypýtala, hanba-nehanba. Učitelka rovno povedala, že to musí vyhodiť, keď to nepojedli a ze je to škoda. Odvtedy som často odchádzala zo škôlky s niečím co deti nechali a kuchárky boli aspon pri zmysloch, že keď si to nezobrali deti v jedálni, dali im to do triedy. Aj keď asi to nie je celkom podľa pravidiel.
Je to škoda. Každý by mal robiť to čo ho baví a robí rád. Ak budeme iba nadávať co všetko je zle namiesto toho, aby sme sa išli sťažnovat a pokúsili sa to zmenit, nič sa nezlepší
@veronika1754 Vy s mužom jete ? Variš ? Pečieš doma a oni to nejedia ? Sladké buchty na ráno ? Naozaj nič ? Nevravim o čokoládkach😉
@zirafkasaska to je taká hovadina, že si nosia domov, u nás tie kuchárky málokedy jedia to čo varia, väčšinou jedia svoje. Dosť paradox, ale je to asi tak, ako keď varim ja, málokedy to jem
@mooonika1975 ja som sama a to ako fakt sama žiadna babka, dedko, ujo, teta, otec s deťmi čiže nemajú od koho vypozerať a ja mám rada sladké aj jedlá, aj si niekedy kúpim koláčik aj dám si ovocie do šľahačkou alebo palacinky, puding no sem tam lebo stále to jem sama, oni nikdy to nechceli už ako malé deti mi všetko sladké vypľuvli, čiže teraz už ani také nevarím, nepečiem, jediné čo také sladšie zjedia sú cereálie s mliekom, a perníky no musia byť suché neozdobené, no zato zjedia jedlá kyslé, pokrájaný citrón je pre nich pochúťka a jedla s čili čo zasa ja by som nezjedla oni čili na všetko ryža, cestoviny, mäso...
@avanka aj u nás deti vyhodia žiaľ nie jedno som videla, vôbec nie sú vedený k tomu a nič si nevážia . Moji keď nechcú aj z desiaty dajú spolužiakom ,čo nie sú najlepšie finančne ,či ovocie ,či sladkosť toto ich vediem od 1.ročníka , prípadne donesú domov . No moji ľúbia naozaj všetko ,akurát tu bol brat a smial sa koľko budem variť keď vyrastú 😀 a ešte k tomu chalani . No za týmto je naozaj poctivé varenie od príkrmov a tu na to veľa mám kašle a to ovocie tiež decká nie sú naučené . Moji zjedia doslova tonu ovocia 😀 starý rodičia a krstný , strýkovi a sú naučený ,že nosia miesto sladkostí . Nehovorím ,aj to ľúbia ale s mierou ,moju si radšej vezmú ovocie . Teraz ako bol brat doniesol čučoriedky a hrozno kilo a za pol hodinu nebolo 😀 ocino ráno jablká za sáčok a už nie sú 😀
O 10€ cca islo hore aj v skole aj v skolke. Prvakovi to teraz vychadza priblizne 30€ a skolkarke 40€. U nej sa ale bojim, ze mi daju platit navyse. Minule vraj bola jeden den na 3 duple a dalsi den na 4 duple 😁 isla aj na piatu ale uz jej nechcela kucharka dat lebo chystala uz pre dalsiu skupinu 😁

@matabb73 až také rodeo to tam nie je, to je fakt. Ale zvlášť teraz pred prezidentskými voľbami boli riadne turbulencie 🙂 Snáď bude chvíľu kľud, keď Babiša poslali ľudia do hája