O koľko vám zvýšili školské obedy?
Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

@tiezjedna aha.lebo my platime rovnako ako vy,ale len s podporou -dotaciou od zriadovatela
@zuzinabila no a tomu nerozumiem, my s dotaciou platime 47 € na 1.stupni, porcie o nicom, jedlo tiez o nicom, ovocie raz za ….. ani neviem , . Niekto plati o vela menej, a maju normalne obedy + ovocie. Alebo nieco ine k tomu. Takze dat sa to da ,takze kde je chyba ?
@ingrid16 samozrejme,zavisi od zriadovatela.my platime 33 eur na mesiac.treba sa stazovat u zriadovatela.u nas by to boli konkretne mestski poslanci .dalsie nase deti chodia na skoly kde je iny zriadovatel ako mesto,treba postupovat podla toho🙂lenze kedze rozpocty sú už schvalene,neviem ci sa s tym da este nie o robit.tu sa robil tlak cez socialne siete na mesto pred schvalenim rozpoctu,aspon co som si vsimla...ale neviem ci toto bol dovod ako schvalovali tie dotacie pre skoly.mohlo to spravit nieco..
@linduska86 poznám x szco a nikdy nečakali na 100e od štátu - na druhej strane všetci dobre vieme ako szco priznávajú prijmi čiže si vedia zarobiť pomimo viac ako je bonus. Teraz mi cinka rodičak.a áno manžel zarába a zarába dosť na daňový bonus kľudne aj na viac DB ako mame detí - a nerobí manažéra ma obyč.tabulkovy plat. A vôbec by mi nevadilo keby chodí DB raz ročne. Takto sa to "strati", raz ročne by to bola zaujímavá suma... ale nespoliehame sa na eurá od štátu mame toľko deti aby sme sa o ne vedeli postarať aj bez pomoci iných.
A na vysvetlenie danovy bonus - je bonus ktorým sa znizuje suma zaplatených daní. Keď si szco a platíš dane raz rocne tak logicky raz ročne si môžeš uplatniť bonus v podobe nižších daní. Stat nemá vestecku guľu aby vedel akú sumu daní budeš platiť a teda ani výšku bonusu nevie dopredu. Alebo štát ti ma postupne za rok vyplatiť spolu 1680 e danovy bonus na 1 dieta, tebe vyjde zaplatiť daň z príjmu iba 500 e čiže bude potom od teba žiadať vrátiť 1180e? To by sa ti viac páčilo?
@zuzinabila Ja som skor myslela, ze niektore jedalne varia super obedy, dokazu dat k obedu, ovocie, kolac, , tycinku, … a inde daju ledva ten obed . Ja zaplatim ale nech to aj stoji za to.
@ingrid16 ano,za tych 33 na mesiac mavaju bezne musli tycinku k tomu,mandarinku,kivi,hocico
@zuzinabila nás sa to týkať nebude, ale ani to neočakávame.
@slniecko5 tak,celkom tu hornu hranicu navrhuju v pohode aj pre strednu triedu.nebude to len pre nizkoprijmove rodiny.
@44janica44 moja zlata ale szco sú aj robotníci na stavbych nielen kozmetický. Niektorí ľudia žijú fakt z ruky do huby.. A čakajú tých 100€ od štátu, čakajú od štátu ze nepôjdu hore potraviny, že sa urobí strop, sú aj mamičky samozivitelky, majú aj dve práce, trosku otvor oči prosím ta.... Na daňový bonus musí tvoj manžel vyrobiť cca 2000€ v hrubom.... Ja viem co je daňový bonus, ja hovorí M všeobecne... Szco platí odvod, pomaly 300 / mesiac... Neviem kto ma aké príjmy ale bagetelizovaz szco iba zo svojho pohľadu mi príde pritiahnuté za vlasy.....
A ty si na materskej?
@mamula20 tak,citala som ze naozaj sa tam spravila zmena a berie sa hruba mzda rodiny.
@mamula20 ukazuju ine,lebo spravili viacere zmeny v tom zakone
@mamula20 určite príjem ako rodičovsky nie, daňový bonus je o tom, že sa zníži daň a z RP daň neplatis. Zo žiadnych dávok.
Hej, vyzerá to tak, že je to momentálne nastavené lepšie a spadnú do plnej sumy viacerí, ako predtým. To ma úprimne teší👍 (nie kvôli sebe, máme aj mali sme nárok na ten plný).
Ale je to len na dva roky schválené. Do 31.12.2024.
Potom uvidíme, čo ďalej.
Hlavne dožiť, zvyšok ms nezaujíma zatiaľ 🙂
Obedy som zrusila,suma necelych 80€ za 2 deti,piatky boli sladke-co nejedli, takze som len odhlasovala. Syn prisiel vzdy hladny a dcera tiez rada,, prplala,,
Skoda penazi, aj ked teraz musime doma viac varit... Zvykame si.... 😉
@44janica44 tak vidím, že teba živí manžel a budeš tu mudrovať. A teraz si predstav, že manžel od rodiny odíde a ty budeš musieť sama živiť seba a deti, plus nejaké smiešne výživné, ktoré ani zďaleka nenahradí druhý plat. Keď budú deti choré, budeš s nimi musieť byť na OČR ty. Po lekároch budeš chodiť ty. Nech sa budeš snažiť akokoľvek, viac ako 1000 Eur v hrubom mesačne nezarobis. A čo urobí štát? Miesto toho, aby aj tebe pomohol daňovým bonusom, ty naň v plnej výške nárok nemáš. Lebo si samoživiteľka. Lebo si SZČO. Zato zvýšené platby platiť musíš aj ty. Modelová situácia, ktorú môže zažiť hociktorá žena. To, že máš teraz manžela, neznamená, že to tak bude aj v budúcnosti. Vieš si predstaviť aké ťažké to majú matky samoživiteľky a nie vlastnou vinou? A ešte tento blbý systém budú niektoré ženy obhajovať. Pre mňa nepochopiteľné.
@mamula20 tak u nas by si toto deti nemohli dovolit,ze su prihlasene a ked chcu idu a ked nechcu,nejdu😔
@mamula20 tak ono to nie je o peniazoch, ale o pristupe tych deti , aby si vazili, co maju. ale samozrejme, to je tvoja vec.
@linduska86 Predpokladám ale, že priateľa máš. Niekedy si treba vedieť poradiť a hrať s takými kartami aké ti život rozdá 🙂
@mamula20 jedálny lístok je dopredu daný, sadnúť raz za týždeň a prihlásiť na dní keď to zje a keď nie. Takto ho učíš iba plytvanie podľa mňa. Stanovi si sám co zje a aj pôjde a zje to.
@linduska86 SzCO ma odvod 300, zamestnanec keď si pozrieš superhrubu mzdu a čistú tak je to ďaleko viac. Na 1000 čistého odvody 800e takze otvor oci aj ty. A áno som na materskej predtým som mala tiež tabuľkový plat, ušetrené a až potom som si robila dieťa po materskej idem do roboty a v pohode uzivim seba aj dieťa sama.

@zuzinabila zle som sa vyjadrila, u nás okrem bežnej dotácie na to prispieva ešte aj nejaké združenie (neviem presne čo to je neskúmala som).