Obavy z investičného bytu a nájomného bývania?
Prosím vás ti co mate investičné byty cez hypotéku nebojíte sa nájomného bývania. Totižto teraz riešim kúpu investičného bytu cez hypotéku, a ako tak rozmýšľam bojím sa aby mi v ňom mal kto bývať, pokiaľ sa postavia nájomné byty. Nemáte takúto obavu?
Ak kupis byt v Bratislave, tak sa nemáš čoho obávať.
v najomnych bytoch ak dobre viem mozu byt ludia len s trvalym pobytom v meste ci dedine...zaroven nie každý splna podmienky.
Ked Kollar zahlasil kolko najomnych bytov postavi, tiez ma tym najskor vyplasil, ale stihol postavit 0,00 bytu, cize ma neohrozil... neverim ze dalsie slubotechny to urobia skor a za menej budu orenajimat ako ja
@evulienkaeko absolútne sa nebojím, potreba bývania bude vždy .neverím,že by to nejak extra ohrozilo našu skupinu,majiteľov investičných bytov
Najomne byty mozno tak o 30 rokov
A neviem aku vysoku hypo si kvoli tomu beries, ale kupovat byt ako investicny ma podla mna zmysel ked mas vela hotovosti a nevies co s nou a nie si na to brat obrovsky uver….
@vanilkovazmrzka mas rada vanilkovu zmrzku?🤔😁
@tundra 😂 vies co.. vobec
Ja mám taký byť, tento mesiac sa mi nasťahoval nájomník a neviem nebojím sa toho, bytov je málo a netreba zabúdať na to že kopec ľudí robí kadejako na dohodu na živnosť a neviem ešte ako, bez poriadnej pracovnej zmluvy a taký človek čo má na papieri minimum nikdy nedostane hypo na vlastný byt.... samozrejme riziko tu bude ale mne tu býva kamarát, treba si vybrať normálneho najomcu
Záleží, že kde a aký? Všade sa nájomné byty stavať nebudú.
Tohto by som sa nebála. Skôr toho, že mladí ľudia odídu, Ukrajinci odídu domov a potom ta bublina mierne splasne, ale ani to nebude nejaký extrém. Ak budeš mať rozumný byť v rozumnej lokalite za rozumnú cenu, prenajmeš vždy.
Podľa toho ako som videla plánované ceny nájomného v bytoch s tzv. regulovaným nájomným v Bratislave (850 za 3 i, 650 za 2 i) + energie, tak to je už lepšie splácať hypotéku za vlastný byt, k tomu si človek sám vyberie lokalitu, dispozíciu, poschodie... Ak by som kupovala investičný byt, tak určite žiadny luxus, skôr nižší štandard. Podnájomnikom ide hlavne o peniaze, prenajímateľovi tiež. Dôležité je, aby neostal prázdny a aby neboli drahé škody spôsobené bežným opotrebovaním.
@vanilkovazmrzka ciste teoreticky, ak chces "seriozne podnikat v prenajimani", tak sa ti prave oplati brat byt na hypo / na paku (a mas to dobre zratane)... lebo das byt do obchodneho majetku a davas do nakladu (okrem ineho) uroky z hypo... Prvych 15-20 rokov oficialne platis minimalne az nulove dane...
@evulienkaeko len malé % ľudí bude mať nárok na nájomný byt.
Nájomných bytov bude iba par kusov. A to si postavia papalaší pre svojich ludi,ktorým to za 3 roky odpredajú za minimálnu cenu. Pri výstavbe sa zas len nabalia naši ľudia a bude to stať toľko, co by developer postavil stokrát viac bytov.
Myslim že aku budeš mať svoje bývanie nájomní byt nedostaneš. U nás je tak že mesto neprideli nikomu byt kto ma kde bývať. A odkupiť ho budu môcť za 30 rokov. Kolegyna tak býva .Takže to je skoro to iste čo hypotéka.A budu mať predkupne právo TY ktorý platili roky a nie že príde niekto že chce kúpiť za zostatkovu cenu po 30 rokoch.Teraz podnajomnikov najdeš lebo nechcu davať hypotéky a ľudia musia niekde bývať.
Kdeze su najombe byty.....v nedohladne
Aj ste si urobili registráciu? Ak uspokoja všetky prednostne kategórie, pojdu podľa poradia v registrácii?
Skôr bude do budúcna problém, že už aj upratovačky budú zachviľu kupovať investičné byty....proste každý druhý človek nemôže mať investičný byt, ale aktuálne sa toto deje....rastie konkurencia a jedného dňa bude investičných bytov viac než ľudí, ktorý tam budú ochotný ísť bývať...trochu mi to začína pripomínať Tulipánovú mániu...
Štátne nájomné byty a zlá demografia budú už len posledný klinec do rakvy.
@evulienkaeko bojíš sa tej 100ky bytov co budu stavať 10 rokov?

No ja neviem, ale stavba niečoho takého bude určite nejakú dobu trvať. Plus neverím, že tých nájomných bytov bude toľko veľa, plus na nájomné byty sa čaká, sú tam rôzne kritériá atď. Čiže nemyslím, že nájomné byty tak ohrozia klasické súkromné prenajímanie.