icon

Obedy "zadarmo"

majuska940
26. sep 2023

Ahojte chcela by som sa opýtať ci je na skole alebo ci vy tam kde máte detičky mate možnosť suchého obedu (balíčku) syn má diagnostikovane nechutenstvo čiže doma mu varím podľa toho čo zje. Ešte skôr ma vedúca jedálne "zrušila" 😂keď boli obedy zadarmo ze kvôli jednému nebude a viem ze vtedy taka možnosť bola ale ci je aj teraz? Samozrejme toho týždňa je rodičovské budem sa pýtať len by som chcela vedieť ako je to inde aby ma hneď neodbili. Ďakujem krasne

Strana
z3
ukulela
28. sep 2023

Zeny, ktore take dieta nemate, nepochopite. Nech je to nechutenstvo, priebercivist, tvrdohlavost, ci vazna dg, je to problem. A verte, ze to dieta bude hladovat, nez by zjedlo chlieb s pomazankou a paprikou... autorka to riesi s odbornikmi a napreduje.

zuzana76
28. sep 2023

@ukulela aj tie čo také deti máme, tak vieme, že je to ťažké, ale nevymýšľame ako dostať suchý balíček v škole

majuska940
autor
28. sep 2023

@ukulela ďakujem.. Napísali ste to presne mne od srdca

majuska940
autor
28. sep 2023

@zuzana76 len som chcela ze ak to je inde a majú nárok všetky deti prečo moje nie. Ak sa to nedá tak sa to nedá.ak by sa dalo tak super. Už som to riešila aj s riaditeľom a kuchárkou a aj keď je to na ich starosť boli oveľa ustretovejsi milsi chapavejsi ako niektoré mamičky ktoré sami majú také deti.

luliu
28. sep 2023

@ukulela mám presne také dieťa doma, teraz má 12. A v živote ma nenapadlo žiadať suchý obed od školy. Syn zje z obeda čo mu chutí, čo je teda minimum, niekedy je len na suchom chlebe.

mamina7070
28. sep 2023

@majuska940 deti maju narok na teple jedlo nie na suchy balicek 😉
ak nemas potrebne potvrdenie s diagnozou od specialstu tak nemas co riesit ak chces usetrit prihlas ho na obedy daj mu obedar po tom ako to vezme od omienka da do obedara a donesie ti domov a usetris

zuzana76
28. sep 2023

@majuska940 ja teda neviem, kazdy den objednavat jednu makovku pre tvoje dieta, ty si vobec uvedomujes, ze s tymto mozes spustit lavinu? potom pride Jozkova mama, ze je ovo-vegetarian a ona teda chce nejake ovocie pre dieta, dalsia tiez nieco vymysli a v jedalni sa ti teda podakuju

zuzana76
28. sep 2023

@majuska940 ja by som cele obedy zadarmo zrusila, teraz chodi na obedy tolko deti a cas vydavania obeda zostal rovnaky, aj tak to tie deti enzjedia, ale ved je to zadarmo, kucharky vraveli, ze velmi vela sa plytva a vyhadzuje

zuzana76
28. sep 2023

@majuska940 tvoje ma presne taky isty narok, na varene jedlo ako vsetky ostatne deti, ved si ho prevezmi a zjedz ho ty namiesto neho.

zuzana76
28. sep 2023

@majuska940 radšej keby ludia viac zarabali, keby si zarobila napr. o 300 eur viac, nemusela by si chciet par suchych rozkov, alebo makoviek z jedalne. Lenze ked sa plytva na veci, ktore v konecnom dosledku ani nie su vyuzivane tym spravnym sposobom, tak nezostane na zvysovanie platov a minimalnej mzdy.

ukulela
29. sep 2023

@luliu pozri, za mna ak ma dieta diagnostikovanu nejaku poruchu prijmu potravy a z toho dovodu v jedalni jest podla odbornika nemoze, nevie, nedokaze, mali by tu dotaciu dostat financne. Ako ked ti jedalen nevie zabezpecit celiaticku dietu. Ona nevymysla, ako dostat bagetu. Len ju to mrzi. Moj tiez v skolke niekedy za cely den zje 2x korku z chleba. Ale ja viem, kde je problem. A musim zniest, ze 30 ci viac € ide kucharkinym sliepkam..

maranco
29. sep 2023

@ukulela keby to aspoň odniesli sliepkam, ale musia zaplatiť oprávnenej organizácii za odvoz a spracovanie tohto odpadu. Takže ich to stojí peniaze navyše.

Prevádzkovateľ školskej jedálne je povinný dodržiavať zákaz kŕmenia hospodárskych zvierat BRKO, okrem kožušinových zvierat, aj tie musia mať povolenie od miestnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.

BRKO sa môže spracovať len tlakovou sterilizáciou, kompostovaním alebo transformáciou na bioplyn. Na spracovanie BRKO zo školskej jedálne je možné používať elektrický certifikovaný kompostér, ktorý je umiestnený v zariadení hygienicky bezpečným spôsobom.

Ak prevádzkovateľ kuchyne nezabezpečuje ďalšie nakladanie s BRKO sám, ale prostredníctvom tretieho subjektu, musí mať uzatvorenú zmluvu s registrovaným obchodníkom, ktorý má oprávnenie na nakladanie s týmto odpadom – schválené činnosti príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou.

Náklady spojené so zberom, skladovaním, prepravou a spracovaním odpadu hradí prevádzkovateľ kuchyne.

luliu
29. sep 2023

@ukulela nechápem o čom píšes, rodičia s deťmi s alergiami a pod. to dostávajú vyplatené. Toto je diskusia o nejedakovi, ktorý chce suchý balíček, čo je nonsens

ukulela
29. sep 2023

@luliu ona jeho nechutenstvo riesi s lekarmi. Pisem, ze ked daju € alergikom, mohli by aj detom, ktore naju nechutenstvo ako dg potvrdenu lekarom. Ano, su deti, co vymyslaju. Ale su deti, co skratka niektore veci, jedla, konzistencie nezjedia, skor sa pozvracaju. Mam aj koleginu, co napina pri urcitych jedlach. Ide o konzisyencou, nie chut. Ano, Otazka o suchom balicku bola mimo. Niekto jej nieco povedal, tak sa blbo opytala. Ale ked jej dieta neje a riesi to s lekarmi, tak to nie je jej vymysel.... nonsens je, zeju tu niekto obvinuje. Len sa opytala. Keby jej ten obed mohli zabalit, neriesi. Ale nemozu.... tak je jej luto a riesi. Zial, nic nevyriesi, take su pravidla. Dokonca mu ani obed do skoly nwmoze takto doniest.

ukulela
29. sep 2023

... ten suchy balicek. Ak si pamatate, bol skandal, ze romskym detom v jefalni namiesto obeda zadarmo, ci za cent, pred casom davali prave suchy balicek. Platiace deti mali obed a tymto, co mali v hmotnej nudzi narok na obed zadara, dali suchy balik. Mozno z toho vznikla ta urban legend o suchom baliku.... autorka si to nevymyslela, niektojej to zjavne poradil. A okrem toho, ze sa tu dozvedela, ze je to blbost, si zlizla kopu hejtu.

majuska940
autor
29. sep 2023

@ukulela ďakujem vy ste to pochopila. Ved len som chcela vedieť ci mam na také niečo nárok a ci to ozaj funguje a nemala som sa koho opýtať tak teda ale žiaľ som to skúsila tu a veru nečakala som takéto až urážky. Ved ja by bola najradšej keby jedol normálne ako mladší.

Strana
z3