Od výplaty do výplaty. Ako lacno navariť a ako ušetriť?
Ahojte som tu nová.. Chcem skusiť podebatit,vymeniť,poradiť o všetkom na čom môžeme ušetriť,ohladom varenia,celkovo ušetrit na čom sa dá,hlavne "od výpltay do výplaty"
Dakujem za akekolvek rady
@natalym z nedele u nas byva vzdy aj na utorok vacsinou. hlavne polievka. ale obcas aj druhe, lebo ked su cez den obedy mimo domu, tak sa to zje max. na veceru , aj to nie mozno kazdy.
Inak jeme vsetko., len zrovna ta paprika, tu si robim len pre seba.. a bez knedle mi staci 🙂 ako rajcinova polievka s masom 😀
u nas tiez tak 300 - 400€ nakupy, cisto na potraviny to neviem, lebo sa vzdy kupuju aj nejake tie utierky, sacky na odpad a tak...
tiez si pisem jedalnicek a podla toho pisem zoznam na nakup, ale sme 4ks, muz a dcera sice sa stravuju v praci a skolke na obedy, ale ja s krpcom tiez musim nieco jest. muz sice, ze vsak na co varis, na veceru nam staci rohlik, ale obed navarit musim a dietatu davat kazdy den na veceru rohlik s maslom a kakaom sa tiez neda, hlavne ked v skolke ma uz 2x denne chleba.
vela sa u nas kupuje ovocie, jogurty (tie idu riadne do penazi) a mliecne vyrobky. maso kupuje muz 1x mesacne vo farmarskej trznici a naporcovane mrazime.
snazim sa varit na 2-3 dni, ale vacsinou druhy den vecer uz zas nic nie je. 😅 ale jasne, ze polievky, svieckova a segedin to vydrzi, to sa vari naozaj vo velkom. a na svieckovu iba hovadzie a vacsinou prava, kedze to robime vynimocne, nech to teda stoji za to 😀 😀 😀 na tu si potrpim
@katrin21 My máme ešte trošku segedínu z nedeľe dnesk, lebo včera sme prišli neskoro domov a to sme už nejedli. Nevadí, ak ho nikto nebude chcieť, bude mne. 😀
Večer urobím tie zapekané cestoviny so šunkou, na stredu sme sa dohodli s deckami sweet and sour, to bude aj štvrtok, možno a v piatok ešte neviem. Alebo to poposúvam. So staršou dcérou sa dá robiť jedálniček, ona je taký hladoš. Je rada keď vie čo bude, lebo vraj sa na to teší celý deň. 😀
Ja som robila sviečkovú raz z bravčového karé, že však akože budem šetrivá, ale dcéra mi hneď to je dáke iné, to neni ono. Mama čo si tam dala? No šetri, anciáša im. 😀
my aj dost usetrime v lete na zelenine a vajciach, pripadne na ovoci, to mame od svokrovcov, odkedy mame deti, tak uplne prestali hnojit, ale aj predtym uplne minimalne, ale obcas sa stalo.
@katrin21 no aj ja budem obmedzovať prílohy, len musím počkať na sezónnu zeleniny, lebo to, čo je dostať teraz kúpiť v obchodoch, sa zeleninou ani nazvať nedá a tie domáce chovy a pestovania asi tiež zeleninu mať nebudú, ja musím počkať, kým budem chodiť aj ja do práce, aby som mohla kupovať z regionálnych chovov
@moni244 mame teraz sezonne co u nas vies kupit tekvicu, kapustu, kaleraby, cviklu co ma tak rychlo napada........ neverila by si, ake je to chutne upecene, poliate oliv. olejom a trochu balzam. octom, ktory krasne skazamelizuje.. a bylinky napr. provensalske.. mnamka..a zasyti..
na zasytenie treba hlavne tuky.. tie zdrave.
@moni244 tam moc nevydrzia na tom parapete, to je fakt.. kup si hotove provensalske...
jasne, ze sa da zohnat sezonne.. to vydrzi... kto ma chladne pivnice v zemi, ma vyhrane.. tak ako aj mrkva a petrzlen a zeler, tiez super na pecenie, alebo spravit vyvar s vela zeleniny a potom vyvar mas ako polievku a zeleninu s kvapkou smotany mozes ponornym rozmiesať na pyre 🙂 k masku.. namiesto zemiakov..
Vyborne a zdrave su aj bataty, ja som ich zacala pouzivat asi pred 3 mesiacmi a su skvele, aj ked drahsie ako klasicke zemiaky.. ale vyzivnejsie .
Zlatý môj manžel🙂 Tomu stačí, aby mal teplú polievku a mäso ani nemusí mať. Smeje sa, že je vychovaný na "intrákovej strave". Zeleninu môžeme mať stále, mäso nevyžaduje. Ale keď sa nájde nejaká sladkosť, nepohrdne🙂 A vôbec mu nevadí jesť aj 3 dni to isté, keď mu to chutí. Fakt je ten, že na jedle tým pádom ušetríme najviac. A na viac. Varíme samé rýchlovky, lebo ja neznášam variť, tak dokonca rád uvarí aj on🙂ale zasa, na strane druhej.. keď ideme niekam do reštaurácie, tak to už musí byť naozaj reštika zo všetkým... s profi personálom, výborným jedlom, prostredím... v tomto sme zasa tak trochu gurmani.Vieme oceniť aj kvalitné a drahšie jedlá.
@zvedavka13 Kúpim. 😀
Ja sa snazim varit na viac dni, ale podat to stale ako ine jedlo... napr. som robila hribove sote s ryzou/zemiakmi na prirodno, na druhy den som to ohriala spolu s ryzou a posypala syrom - bolo rizoto, na treti den som pridala smotanu a uvarila cestoviny a boli cestoviny so smotanovo-hribovou omackou a kuracim masom 🙂
maso musi byt, no pri malej toho vela nestiham... ale nastastie mm dokaze jest aj to iste viac dni, samozrejme, ak je v tom maso 😉
@natalym nepredám🙂 v tomto som fakt šťastná, že taký je🙂 Moji švagrovia sú fakt dobrý kuchári a veľa vecí sa učí od nich- sám, lebo chce. Samo, že je ho vždy vychválim, lebo každé ďalšie jedlo čo uvarí je vždy lepšie a lepšie. A keďže vie, že ja nerada pri sporáku stojím, tiež ma vždy nezabudne pochváliť🙂 dokonca aj sms mi občas do práce napíše, že ako som mu dobre navarila🙂 Minulý týždeň urobil takú sviečkovú, že aj švagor- čo varí že top sviečkovú ho pochválil🙂 No nemiluj takého muža, keď si z domu zvyknutá, že ocino aj čaj neuvarí🙂
Ale už sa teším na letné grilovačky. Na tých fičíme obaja... vymýšľame marinády, grilujeme, pozveme rodinu, vymýšľame šaláty🙂Nikdy nás nie je menej ako 20🙂A to už nehovorím o tom, že už 2x , viac menej kvôli grilovačke prešli svokrovci ku nám 120 km🙂Svokor sa smeje, že v živote toľko negrilovali, aj keď majú gril na záhrade, lebo to nevedeli pripraviť🙂
@zvedavka13 Tak to nepredávaj, ale drrrrrrržžžžžžžžžžžžžž. 🙂
@natalym my sa tak navzájom držíme a tak to má byť, či?🙂
@zvedavka13 Áno, áno, pravdaže. V dobrom závidím. Môj síce nevarí ani nenakupuje, tiež je vyberavý v jedení, ale je šikovný na chlapské práce, takže si ho predsa len nechám. 😀
@natalym Môj v "chlapských" prácach iba "plával", nikdy nič okrem elektroniky a PC nerobil,neprerábal,... nepotreboval.. ale má "večný hlad po učení" a tak mu pri prerábke bytu stačilo, aby mu niekto ukázal a spolu sme to zvládli, kedže mne zasa kladivá, šmirgeľ, farby a šraubováky hovoria dosť.. ale nie sme na konci🙂 Človek, keď má chuť, veľa dokáže🙂 Ale keby sme si nevedeli niekedy dať rady, dúfam, že na radu toho tvojho požičiaš🙂
@zvedavka13 No do kelu, zase má ten môj malý bezvýznamný bod. Požičám, v tomto je bezkonkurenčný, trochu pomalý ale zase precízny.
jaj dievcata vidim ze mnohe mame rovnake domacnosti v tomto smere.manzel tiez fyzicky robi takze maso mysi byt bezmasite nieje pre neho jedlo 🙂 sladke jedla su len dezertom.
obcas ho ukecam na salat ale do hodky potom uz vyjeda chladnicku 😉 privarky manzel nezje.prejedeny z detstva
inak tie jedalne listky fakt funguju.odporucam.otestovane a vela pomaha.

@natalym minule som si robila taky stredny ( nie 5l) kastrolik plnenej papriky.. nikto mi to doma neje, tak som ju ja jedla 3,5 dna 😀 uz mi isla aj usami, ale zase ju min. pol roka robit nebudem, takze 😀
Mala som tam asi 4 gule a 2 papriky 😀 a veela stavy, tu ja mozem