Odchod do Anglicka a poistenie

gabulka15
7. aug 2014

ahojky , mam otazocku pre mamicky ktore maju skusenost . odchadzame do anglicka za muzom ktory tam pracuje asi 7rok. ja rusim tu rodicovsky a tym padom sa mi aj zdravotna zrusi lebo stat zamna nebude platit tu na svk . chcem sa sptat co mam robit po prichode do anglicka ak budem este doma zo synom , kym sa zdokonalim anglicky , a planujeme este jedno babetko ale vobec neviem ako postupovat aby som sa mohla na slovensku odhlasit v zdravotnej a tam zahlasit . ak mate skusenost pomozte 🙂

dejka77
7. aug 2014

Doma sa normalne odhlas zo zdravotnej, v uk sa neplati. Po prichode sa zaregistruj u lekara aj so synom a mozes ziadat o pridavky kedze tu planujes ostat. Ked si budes hladat pracu tak este predtym je dobre vybavit si NIN cislo.

havana_frost
7. aug 2014

@gabulka15 Zdravotná sa ti "nezruší". Pokiaľ nepreukážeš, že budeš platiť alebo niekto za teba bude platiť v UK, tu ti zdravotné poistenie nezrušia. A to nestačí len povedať, musíš mať doklady, potvrdenie z UK strany, proste dokumenty v ruke. Inak za teba síce štát zdravotné poistenie platiť nebude, ale zdrav. poisťovňa ťa bude evidovať ako samoplatcu a ak si nebudeš sama platiť, dlh bude rásť. Len tak prísť a povedať odchádzam, už ma neevidujte, sa nedá. Poradiť ako to zadministrovať aj s UK stranou ti síce neviem, ale chcem ťa upozorniť, aby si nebola potom prekvapená. Radšej si dvakrát over, či si ozaj odlhásená a nie si pre ZP samoplatca a doklad o tom starostlivo uchovaj.

sim87
7. aug 2014

Priklanam sa k odpovedi od @havana_frost, nezda sa mi, ze by sa tu zdravotne poistenie 'neplatilo.' Neviem ako je to s materskou ale mne tiez poistenie na SK nezrusili kym som nedoniesla ukazat vyplatne pasky ze za mna plati zamestnavatel. Kym som si prve mesiace hladala pracu, holt som si musela kazdy mesiac odvadzat do VSZP ako samoplatca (aj ked som to vobec nevyuzivala). A tiez som mala problem s tym ze chceli vidiet iba zmluvu alebo vyplatnu pasku, povedat im nestacilo.

Mari sa mi ze sa tu tiez mozes zaregistrovat ako samoplatca (akoby si bola SZCO), ale neviem ako to chodi, nechcem zavadzat. Na strankach NHS alebo nejakych inych anglickych uradnych to urcite bude dobre vysvetlene (a keby aj nie, urcite ti poradia na nejakej infolinke), nastastie si tu na tom daju zalezat.

K tomu NiNo - manzel ti to zrejme bude vediet vysvetlit ked tu pracuje tak dlho, ale kazdopadne - je to nieco ako nase rodne cislo a treba si ho vybavit co najskor. iba absolvujes vopred dohodnuty pokec s pracovnikom v job centre pri ktorom si on o tebe zaznaci vsetky potrebne udaje a pridelene cislo ti potom pride domov postou. Niekedy na to vedia 'pozabudnut' ako v mojom pripade a treba tam zavolat ze NiNo nechodi a oni to potom zaurguju.

Drzim palce aby aklimatizacia prebehla co najhladsie a aby sa ti v UK pacilo 🙂

gabulka15
autor
7. aug 2014

@sim87 kedze som pred 3rokmi pracovala v uk tak mam nino . aj home offis vsetko . len preto sa pytam ako by som sa mohla odhlasit ked nebudem v uk prve mesiace pracovat . ale potrebujem sa odhlasit aby som nemusela byt samoplatitel na svk . uz som si to bola zistovat na zdravotnej ale tam mi povedali bud kopiu prac.zmluvy alebo formular e104 ale ten davaju v uk az ked pracujem tak som uplne zufala ze co ako .

slniecko77
7. aug 2014

@gabulka15 uz sme to raz riesili s @hajanka radili sme jej nech si zavola na ustredie do zdravotnej poistovne kde patris....podla mna by mohla zavazit aj EHIC - europska zdravotna karta. Hajanku tiez odmietli odpoistit, ale potom to vraj slo.

hajanka
8. aug 2014

@gabulka15 ja som tu prisla a ostala doma so synom, z poistovne ma nechceli odhlasit nejakych 10 mesiacov sa to tahalo 😠 jedine s cim boli ochotni ma odhlasit bola pracovna zmluva, aj ked som tu mala uz poistenie, bola som tegistrovana u lekara, odmietli vsetko ostatne vratane NINo (tvoje identifikacne cislo), EHIC, NHS karticky, registracie od GP.. prestala som platit dobrovolne, lebo teda v 2 statoch poistena byt nesmiem, tak nvm ci mi za ten cas budu pocitat ako dlh alebo co... nakoniec po x staznostiach po tych niekolkych mesiacoch ma odhlasili na zaklade NINo (oscanovala som a mailom poslala) a reg u GP a cestneho prehlasenia.

ps: tu si zdravotne platit nemusis ani nikto za teba, ak mas NINo zaregistrujes sa u GP a mas zdr starostlivost v ramci NHS zadarmo @havana_frost @sim87

zial na SR to nechcu pochopit ! ! ! ze tu moze mat clovek zdr poistenie i ked nie je zamestnany