Odkladáte deťom peniaze?
Odkladáte deťom peniaze? Nemyslím teraz mesačne šetrenie po dajme tomu 20€, ale také vyššie sumy ktoré si napríklad vypolievaju, alebo dostanú na sviatky. Nás malý dostal od babky 500€, keď sa narodil, tiež mu podávali vyšší obnos peňazí. Kupujeme mu malo veci, niečo sme minuli na sedačku, ale to je asi tak všetko. Odkladát mu to a dať mu to keď bude dospelý sa mi zdá blbosť, lebo tie peniaze už nebudú mať ani zďaleka takú cenu. Ale ani mu ich minúť mi nepríde ok. Ako to riešite vy?
Peniaze, ktoré dostanú na sviatok, prípadne oblievačka, to sa odkladá bokom a po spoločnej dohode niečo väčšie kúpime - my vždy aspoň polovicu doložíme - trampolína, veci na ihrisko, výlet, bicykel..
Ak to nie sú tisíce eur, investovať nemá zmysel. Skôr niečo pre nich, podpora ich záujmov, zážitky a tak.
My máme v prenájme nehnuteľnosť, to berieme ako "sporenie" pre deti.
@zuzana9393 peniaze od rodiny a vreckové si kazdy spravuje sám ( teda ty straší 14 a 10rokov) Mladším 5 a 2 roky to odkladám my a keď niečo potrebujú ide to z toho. Plus majú sporenie v banke kde im ide daňový bonus každý mesiac. A ešte sme im založili stavebné sporenie a majú aj životné poistky so sporením. Snažíme sa odkladať kým sa dá. Viem ze o 10,15rokov to budú smiešne sumy ale mne rodička odkladali na vkladnu knižku a keď som sa vydala tak mi ju dali, nejaký čas som ešte pokračovala ale potomkom mala aspoň na nábytok. A tiež som mala aj poistku tu mi dali v 18tke, zato som si urobila vodicak a zvyšok dala na tu knižku. Takže hodnota tých peňazí bola určite menšia ako si mysleli rodicia ale aspoň niečo som mala na začiatok.
@zuzana9393 neodkladáme dcére nič. Všetko, čo dostane, používame na jej fungovanie. Otvorili sme si firmu a až sa poriadne rozbehne, potom budeme peniaze investovať, ale nie špeciálne pre ňu, ale všeobecne pre nás. Až vyrastie, tak, samozrejme, dostane svoj "podiel".
@zuzana9393 tak u nás sa 500 eurovky nerozdavajú (chvalabohu), ale práve tie 10-20 eurovky a tie si syn šetrí, teraz v puberte už aj sem tam míňa, ale väčšinu si vždy ušetrí na niečo hodnotnejšie, k čomu mu napríklad polovicu doložím. Inak mu peniaze ako také nešetrím, ale ak z neho vyrastie rozumný a normálny chalan, dostane garsónku. Určite nie v 18-tich, ale keď sa bude chcieť osamostatniť ako štartovacie bývanie, prípadne základ na väčšie bývanie. Osobne nesúhlasím, ako niekto písal, že ak niekto príde v mladosti k bytu či väčšiemu obnosu peňazí, tak si ich s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vážiť a prefláka ich. To už závisí od povahy, od výchovy... Tiež som pomerne mladá prišla k nejakým peniazom a kúpila som si za ne práve spomínanú garsónku, ktorú som dala do prenájmu, neskôr sa stala mojim útočiskom v čase rozvodu. Rovnako peniaze zo sporenia od mamy som využila ja a rovnako aj starší brat na vodičák.
Ak sa u vás v rodine rozdávajú väčšie sumy, asi by som časom šla do kúpy nejakej tej garáže, pozemku či aspoň minibytu (možno aj to zlato sa vyplatí, ale do toho sa nevyznám, tak to nejdem radiť).
Odkladat hotovost sa aspon podla mna vobec neoplati.Za 20rokov tie peniaze budu mat polovicnu hodnotu. Nase dcery si nasporene peniaze investuju do coho chcu. Raz je to tablet,potom haverboard...beru si na dovolenku,kde si potom kupia,co sa im paci
@zuzana9393 u nas sa detom peniaze nedavaju.napr na narodeniny atd
Skor sa ma vsetci pytaju co maju kupit atd atd.
Ale starsi si odklada peniaze napr z nakupneho kosika a atd..a mal odbobie kedy si sporil na nejaku drahu hracku tak chodil a rozpraval o tom babke a dedkovi. Ale nie ze kupme mi to. Ale sporim si.. tak dostaval po 1 e postupne.
Z nasporenych penazi si plati napr.vstupne na gymnastiku. Pozval nas aj na zmrzlinu...a spravil mensi nakup. Kde bol chlieb, a nejakych par veci..( viac som mu nedovolila uz zaplatit) ale cela pointa bola v tom ze vzal svoju penazenku. Vlastny kosik a nakupil toco vedel ze doma naozaj nemame..ma len 4 roky
Ale co sa tyka nejakeho sporenia.. maju aj sporenia
A mame v zalohe 2 mensie ( startovne byty)..teda ak sa nic nepokazi a nebude nutne ich predat
A predpokladame ze dalsia investicia do buducna budu rozne kurzy sporty a jazyky...
@zuzanajamriskova životné poistky so sporením je to najhoršie, čo môže byť... 😟
@zuzana9393 ano
@mell27 super ďakujem za tip 👍
@zuzana9393 záleží na Tom ako to ten čo daruje peniaze povie. Napríklad keď je malý malinký tak povedia že maminka ti kupi čo potrebuješ. Tak kúpime. Resp keď niečo potrebuje, tak to použijeme na to. Keď už chápu že sú to ich peniažky tak každý mal obálku / neskor pokladničku a šetria si. My im kúpime čo potrebujú snažím sa im vysvetliť že to nie je na cukríky alebo tak, nech si nájdu niečo na čo si chcú našetriť. A maju cieľ napríklad počítač alebo lyžiarska výbava, .... Peňazí sa nechytajú zatiaľ 😂
Staršiemu som našetrila na vodičák a aj VS. No teraz radšej investujem do zážitkov. Táto inflácia eura pohlcuje a hodnota toho čo teraz odložím o pár rokov nebude taka aby si človek niečo zadovážil vadsie . Radšej ideme na dovolenku a nech dcéra vidí svet...
@zuzana9393 investujem - mam dva účty a mesačne posielam 50e - lepšie akokeby boli na účte a po napr.10 rokoch rozdelim detom..mam človeka ktorý sa mi o to stara a informuje ma o všetkom...aj o tom ako a kedy vybrat aby si nebola v strate ;)

Ja im tie peniaze,co dostanú trebárs na narodeniny,kupacky a atď nechávam.Nebudem im to brať a kúpia si,čo chcú.Teraz sú už väčší, čiže si kupujú z tých peňazí aj praktické veci.Proste čo chcú,co sa im páči.Ked si minú,tak nemajú a keď si chcú niečo drahšie,tak si odkladajú