icon

Odkladáte deťom peniaze?

zuzana9393
14. jún 2023

Odkladáte deťom peniaze? Nemyslím teraz mesačne šetrenie po dajme tomu 20€, ale také vyššie sumy ktoré si napríklad vypolievaju, alebo dostanú na sviatky. Nás malý dostal od babky 500€, keď sa narodil, tiež mu podávali vyšší obnos peňazí. Kupujeme mu malo veci, niečo sme minuli na sedačku, ale to je asi tak všetko. Odkladát mu to a dať mu to keď bude dospelý sa mi zdá blbosť, lebo tie peniaze už nebudú mať ani zďaleka takú cenu. Ale ani mu ich minúť mi nepríde ok. Ako to riešite vy?

veronicka88
16. jún 2023

Peniaze čo dostanú si už straší sám odkladá aladsiemu vždy kúpim čo potrebuje. Odkladáme a investujeme do ETF fondov. Dlhodobo.

rakso
16. jún 2023

@zuzana9393 naša má niečo málo cez rok. Odkladáme zatiaľ všetko, kočíkovné, všetko čo dostala pri narodení, ku krstu, ku sviatkom, odkladám mesačne aj príspevky, čo mi na ňu chodia. Ako hovoríš, je to pár tisíc, ale nemyslím si, že to bude až tak bez hodnoty ako keď sme my boli malí a na 18tku sme zo sporenia dostali 300 eúr. Investovať nechcem, pretože to zhodnotenie je smiešne v porovnaní s rizikom.

stefit
16. jún 2023

@mell27 mozem vediet , kde je rozumne investovat?

samimami777
16. jún 2023

Deťom samozrejme šetríme aj odkladáme peniaze čo dostali na narodenie , sviatky atď , staršia (5) má už okolo 6000€ a mladšia (3,5) okolo 4000€ plus mínus ale tieto peniaze im šetríme na vysoké školy, pomôcky na učenie (notebooky, knihy , ubytovanie), drahšie zákroky (napr strojček na zuby) , vodičák alebo prvé malé skúšobné auto atď . Chceme každej aspoň 20-30 000€ do 18/20 tky našetriť ale teda byt ani guča peňazí do ruky v 20tke nehrozí. Za prvé byt . na čo ??? Neviem kde budú chcieť žiť , môžu chcieť odísť do zahraničia a videla som v okolí ako mnohí ľudia čo dostali zadarmo nehnuteľnosti dorástli do mentality a finančnej (ne)gramotnosti a nadutosti ako sú niečo lepšie . Myslím že naučiť sa narábať s financiami a získať veci vlastnou prácou a úsilím je dôležité pre vývoj osobnosti a nevidím dôvod prečo dať niečo dieťaťu na zlatom podnose bez minimálnej námahy, len preto že sa narodili . Čo ich to v živote naučí ? A guča peňazí, tiež nie. Aj 100000€ sa dá rozhádzať za jeden deň keď sa chce. Čo im našetríme to postupne na ne minieme , kde bude treba , na osemnástku im napr dám aj pár tisíc z toho na prvú ich dovolenku kam pôjdu samé , na prvý podnájom si môžu vybrať na zaplatenie zálohy a vybavenia bytu, vodičák, školy.

stefit
16. jún 2023

@veronicka88 ahoj, nemam s tym este skusenost, vies mi poradit viac ohladne toho?

veronicka88
16. jún 2023

@stefit my investujeme cez portu.sk cez tie ich portfólia nastavené....je to krásne intuitívne a jednoduché a vhodné aj pre úplných začiatočníkov.

denisah6
16. jún 2023

"odkladáme" v zmysle ak teda budú chcieť, dostanú pozemky.

lujza123
16. jún 2023

@zuzana9393 odkladám a miniem...telefón, bicykel, počítač, strojček na zuby, nabytok v detskej
Kým nešla do školy ani v podstate nebolo na čo míňať, ale pri staršom dieťati sa toho nazbiera...

Predsa len 3 ročnému je jedno ci ma odrazadlo nové alebo zdedené po 3 deťoch, no keď kupuješ bicykel 12 ročnému vieš ze je to až do dospelosti tak kúpiš nový lepší.... A takto to je so vsetkym

hanka7951
16. jún 2023

@zuzana9393 vsetky peniaze co dcera dostala/dostane posielam na fondovy ucet. Okrem toho jej aj ja este zvlast sporim pod mojim bankovy uctom.

adkadz81
16. jún 2023

@zuzana9393 Tak si najdite dobreho financneho poradcu a kym ho najdete, setrite na sporiacim ucte.Ked budete investovat, tak rasej po mensich ciastkach pravidelne.Teraz su podla mma vyhodne ETF fondy-kuknite napr.Finax, konzervativnejsi IAD realitny fond robi teraz zhruba 4%.Dieta Vam bude povdacne, ked bude mat aspon nejake peniaze na start do zivota.Vsetko je drahe, ani vysoka nebude zadarmo, svatba nieco stoji, aby ste teraz dostali hypoteku, musite mat 20% svojich prostriedkov. Ja som s nasim financnym poradcom spokojna, ak chcete napiste sukromnu spravu.Ja vsetky peniaze, co deti dostanu na sviatky investujem a ked budu dospele a zodpovedne, dostanu ich.

chovancova27
16. jún 2023

@mell27 kde to prosím investuješ?

ggabriella88
16. jún 2023

@zuzana9393 môj malý keď sa narodil a mal krstiny dostal "väčší" obnos.
Sesternica moju maminu prehovorila na investovanie. A prvý vklad 250€ šiel do kelu, lebo si oni stiahli nejaký poplatok či čo, čo nám poriadne a ani vysvetlené nebolo. Dajte namiesto 500€ tam má malý len 225 lebo stále niečo sťahujú.

Nahnevala som sa a urobila som malému vlastný účet s kartou ktorú bude môcť neskôr aj používať a tam posielam každý mesiac peniaze.

lovely_place
16. jún 2023

Vkladam mu ich na ucet a mesacne tam posielam aj rodinne pridavky a vselijake “statne prispevky”,beriem to ako jeho peniazky 😊 planujem ich minut na vylety v skole,lyzovacky,jazykove skoly a velke polozky,ak by som v tom case na to nemala…ak budem mat,dostane ich vsetky spolu a on nech uvazi 😊

slavomira236
16. jún 2023

@zuzana9393 nie mone deti nedostavaju take sumy

dianasp
16. jún 2023

@zuzana9393 nie, mne tak šetrili a zdalo sa to vtedy ako veľké peniaze a kým som dospela tak to bolo nič. Pri tejto inflácii sa neoplatí. Čiže šetríme a potom mu kúpime niečo pre potešenie ako trebárs trampolína či záhradný domcek. Synovec zase si kúpil Playstation či notebook z našetrených peňazí. Syn ešte dostal trebárs zlate mince, ktorých hodnota bude len stúpať, nie klesať ako pri hotovosti. Čiže radšej by som kupovala hodnotné veci. Trebárs pozemok na stavbu domu ak už máte tých peňazí našetrených veľa.

majlo1234
16. jún 2023

Ja ich zatial minam, aj na seba hoc😂 ved tym detom kupujeme prve posledne v dnesnej dobe, nic im nechyba. Ked bude starsi, zalozim mu ucet a nech si s nimi naklada a uci sa hospodarit.

macpatnicka
16. jún 2023

@zuzana9393 odkladáme. My keď sme sa s mužom rozhodli kúpiť dom, moji rodičia aj starí rodičia nám dali peniažky, ktoré odkladali práve na takéto veci. Neboli to len peniažky, čo som ako dieťa dostala, ale šporili mi ich aj oni, ja som o Tom nemala ani šajnu, a keď sme kúpili dom, neskutočne nám to pomohlo. Takže my s mužom máme rovnaký plán - odkladať a šetriť im. A keď ich budú potrebovať, pri kúpe bytu/domu, odovzdáme.

bora1
16. jún 2023

@hellwant a mozes povedat kde investujes? Dik

alja20
16. jún 2023

@jaroslav81 ano dali mi rodičia v 18stke vsetky peniaze ked skoncila poistka kt.mi zalozili...za peniaze som si kupila pc zostavu a zaplatila par semestrov na VŠ....tiez tak planujem urobit ked dovrsia plnoletost moje deti...

jana_eyre_2
16. jún 2023

Moje deti to, čo dostanú od babky, ujov a tiet si odkladajú do obálky, šetria si a raz do roka si čosi kúpia..

každý z nich má niečo vysnene - najstarší si pokupil doplnky na bicykel, drahu helmu, dcéra si priala ísť na nákupy somnou a nakúpila si šaty, najmladší si kúpil auto na diaľkové.. minuli si a šetria ďalej.. minulý rok si našetrené peniaze minuli v pratri vo Viedni.. nedostávajú horibilné sumy od rodiny, myslím že je to v normálnych sumách, aby mali pocit že majú nad vlastnými peniazmi moc - každý zarábajúci človek pozná ten dobrý pocit kúpiť si čo chce.. 😀 (a ešte čo je podľa mňa veľmi zlaté, z tých peňazí kupujú darčeky na narodky nám rodičom a súrodencom)

Inak majú poistky, v dospelosti im peniaze dáme, po dohode čo s nimi urobia aby to zase neskončilo na auto na diaľkové 😂 ideálne keby si z toho urobili vodičák a mali to ako štartovné do podnajmu.. to ale ešte je ďaleko.. na byty mať nebudeme, skôr plánujem potom predať dom, kúpiť byt a tak pomôcť deckam vo vlastnom bývaní, aby mali aspoň čosi ako štart..

gaabriela2212
16. jún 2023

Odkladam deťom peniaze co dostanú. Aj keď na účte ich držať nieje nic moc, ale aspoň budu mať ci uz na vodicak alebo školu .Stale lepšie ako ich dat na nejakú blbosť co ani nepotrebuju ,len preto ze peniaze dostali.

hruskalu
16. jún 2023

Keď boli úplne malý chlapci tak sme to použili ked niečou potrebovali sedačku do auta podobne teraz majú 6 a 9 tak si odkladajú a majú to v trezore keď chcú niečo naviac zoberú si odtiaľ dáku hráčku hru alebo tak .

gab1sol
16. jún 2023

@jaroslav81 prečo? Ako si dieťa vychováš, tak máš - mne tiež rodičia pravidelne odkladali na sporenie, ktoré v 18 prepísali na mňa (reálne tie peniaze vybrali a ja som s nimi mohla nakladať) - sama som zhodnotila, čo s nimi a vložila som ich na nové sporenie (neriešim konkrétny produkt). Keď som sa vydala, mala sa nám narodiť dcéra, kúpili sme dom, tak tých 25 tisíc nám veľmi pomohlo pri zariaďovaní… A bolo to tak aj preto, že ma rodičia viedli k tomu, že peniaze nepadajú z neba, nemôžem ich len tak rozhadzovať a musím myslieť aj na budúcnosť. A k tomu teraz vediem aj moje deti.

evinqua
16. jún 2023

Odkladá si do pokladničky a teraz už účel šetrenia určuje sam, teraz napr.setri na dovolenku v jednom obľúbenom hoteli. Za väčšie obnosy sme mu my kupili niečo čo potreboval/chcel predtým, napr. bicykel. Šetríme mu inak na budúcnosť, ale teda najmä mu do dospelosti a samostatnosti plánujeme financovať štúdium. Byt asi nedostane, bude musieť počkať na dedičstvo🙂))

btus
16. jún 2023

@lianka123 no neviem, každé asi nie. Ani naše nedostane, sme radi, že máme na našu hypotéku.

murielaa
16. jún 2023

@zuzana9393 odkladame vsetko co dostanu, ked sa osamostatnia, budu mat startovne do zivota. Mne rodicia neodkladali nic, musela som si na vsetko sama zarobit, muzovi odkladali a ked kupoval byt, mal hypo o polovicu mensiu...
Investovaniu do fondov neverim, ked sa situacia zasa ukludni a uroky klesnu, rozmyslame aj nad kupou bytu

kamarelo10
16. jún 2023

@zuzana9393 nesetrime im po uctoch, ale isli sme do nehnutelnosti v Tatrach co bude mat hodnotu aj neskor a tak tlacime vsetko do hypo.

btus
16. jún 2023

keď dostalo väčší obnos, tak sme to uložili na vklad. Aj tam šetríme ďalej. Čo dostane na meniny a narodeniny + vreckové, je to jeho vec, čo urobí s peniazmi. Ale to dostane max.20 E, takže tie neberieme a neukladáme. Ale napr zaplatilo si z toho prenosku na mačku, vežu pre mačku, ak chce niečo , čo my nechceme kúpiť, musí si našetriť. Naučí sa vážiť si peniaze.

sekanoval1
16. jún 2023

@mell27 ahoj, mohla by si mi prosím poradiť kde investujete? Tiež by som chcela začať deťom niekam odkladať peniaze aby sa zhodnocovali, ale veľmi sa v tomto nevyznám

waldosinka
16. jún 2023

@lianka123 ja chcem takych rodičov.. neadoptujete si ma? Rada varim a upratujem 🤩😍